Dilema părintelui modern: dăm sau nu dăm suzeta bebelușului

19 07. 2021, 13:27

În viața modernă când avem la îndemână atât de multe produse, ne întrebăm totuși în ce măsură unele sunt și practice. Iar una dintre cele mai controversate subiecte, aprinse, ce împart lumea mămicilor în două este despre suzetă. Da ori ba? Merită să ne legăm la cap cu această obișnuință?

Există două situații: o dăm sau nu și dacă o acceptă sau nu. Se pare însă că unii bebeluși sunt mai pretențioși din fire și se vor mulțumi cu suptul degetului mare. Nu este o practică prea sănătoasă. Dar să vedem de ce da, de ce ba privind suzeta.

Suzeta, celebra pacifier pentru bebeluși

Americanii au numit astfel și pe bună dreptate căci este cea care aduce pace. În tumultul nopților agitate și pline de plânsete fie că vorbim despre un puseu de creștere, fie că vorbim despre colici, suzeta poate fi cea care calmează. Unii bebeluși manifestă chiar timpuriu nevoia de a se alina la sânul mamei, în etapa de acomodare la viață extrauterină. Mamele știu mai bine: stau cu sânul mai mult în gura celui mic, nopțile devin zile și plânsul este aproape singurul sunet pe care îl știu despre copilul lor.

Suzeta nu este un moft în multe dintre cazuri, deși se poate spune acum că este un soi de modă, a ajuns să fie chiar și asortată cu ținutele celui mic.

Suzetele de calitate sunt cele care imită sânul mamei

Da, există așa ceva. Astfel de suzete sunt create ținând cont de nevoia bebelușului și nu sunt simple accesorii. Sunt din silicon sau latex, moi și flexibile și au o formă ieșită în afară. Dacă ați probat vreodată o suzetă care parcă sare din gura bebelușului când acesta adoarme să știți că este un caz ideal.

Există câteva branduri internaționale ce produc astfel de suzete, cum este marele Bibs. A gândit o versiune în care suzeta să nu irite pielea bebelușului, să lase aerului să circule, să fie moale și plăcută la utilizare. Iar ca un plus practic, în unele variante are și un inel fosforescent pentru a fi mai ușor de reperat chiar și noaptea.

Cum alegeți suzeta

Dacă forma ei este una prietenoasă și aduce confort celui mic precum se simte acesta când este la sânul mamei, șansele ca bebelușul să o accepte sunt destul de mari. Alegeți însă întotdeauna mărimea potrivită, adică cele mai mici sunt pentru 0-6 luni, categoria middle 6-12 luni și mărimea mare de la 18 luni +.

Suzetele de calitate sunt realizate din materiale durabile, însă se vor înlocui destul de des, mai ales după ce apar și dinții – riscul este de a mușca tetina și orice ruptură oricât de mică înseamnă risc de a înghiți vreo parte din acest material. În plus, o veți steriliza la fel de des precum faceți și cu biberoanele și tetinele acestora. Recomandarea producătorului este de a schimba acest accesoriu la cel mult 3-4 luni de utilizare, după 4-6 săptămâni poate, în funcție de tip de suzetă.

Suzete asortate

Grație modului bine gândit în care au fost proiectate suzetele, acum nu mai putem pune în seama acestora o eventuală dezvoltare precară a maxilarului sau a cavității orale, a dentiției. Poate fi motivul pentru care bebelușul râde mai mult, se bucură mai mult, iar părinții fac același lucru, în sfârșit!

Devenite best friend cu cel mic, acestea se vor asorta și asezona plăcut cu un clip lantisor căci cine știe pe unde va călători suzeta alături de voi. Sunt și alte accesorii care mențin totul în ritm practic. Există inclusiv suport de tip apărătoare pentru suzete, pentru ca această să nu intre în contact cu alte suprafețe cât timp nu este dorită de cel mic.

Mereu la purtător deci, pregătită să fie servită, suzeta a ajuns să facă parte din trusoul unui nou născut. Aproape. Pentru părinții cu experiență este trecută pe lista de newborn essentials. Pregătiți-vă să scoateți din buzunar în medie 20-30 de lei pentru o suzetă, dar mai rentabilă va fi achiziția unui set de două. Nu se știe niciodată când una pare de negăsit.

Suzetele de calitate veți observa că vin cu specificația faptului că nu conțin ftalați, bisfenol A sau PVC.