Dinastia Tudorilor

Apropo.ro / 07.01.2008, 00:00
Dinastia Tudorilor
Într-o vreme în care familia regală a pierdut teren, pe micul ecran apare cel mai controversat personaj din istoria de aproape 1000 de ani de monarhie britanică, într-un serial premiat deja cu două Emmy-uri şi nominalizat la Globul de aur 2008 pentru cel mai bun actor principal şi cea mai bună producţie de televiziune.

Henric al VIII-lea a eliminat catolicismul din insulă în favoarea anglicanismului şi a avut şase soţii, dintre care a repudiat două şi a omorît alte două, ambele activităţi executate spre binele… poporului. Cu mici inadvertenţe de ordin istoric, ”Dinastia Tudorilor”, serial creat de Michael Hirst, scenaristul filmelor ”Elizabeth” (1998) şi ”Elizabeth: The Golden Age” (2007), îi face aprigului monarh un portret cu totul diferit de imaginea-clişeu a bărbatului grăsuţ şi roşcovan. Henric al VIII-lea devine, în interpretarea lui Jonathan Rhys Meyers, cel mai sexy, şarmant şi seducător suveran văzut vreodată pe micul ecran.

Producătorul executiv Morgan O’Sullivan explică: “Cei care se miră că Henric e interpretat de actorul Rhys Meyers pesemne că nu ştiu cum era regele în tinereţe: un sportiv desăvîrşit, la curent cu toate noutăţile tehnologice, ştiinţifice şi militare, fluent în mai multe limbi străine, un om cu viziune şi plin de iniţiativă”. Serialul nu omite amănuntele picante ale epocii, multiplele intrigi de culise, toridele aventuri extraconjugale, decesele suspecte şi alianţele de conjunctură transformîndu-l într-un incitant curs de istorie…

Filmul săptămînii
vineri, 20.00, HBO