Este Occidentul de domeniul trecutului?

De: Mioara Tronaru / 26.11.2013, 09:00
Este Occidentul de domeniul trecutului?
BBC Knowledge va difuza, miercuri, 27 noiembrie de la ora 22:00, seria documentară ”Civilizaţie: Este Occidentul de domeniul trecutului?” care investighează motivele pentru care stilul occidental a fost atât de popular timp de aproape cinci secole.

Printr-o suprapunere a Occidentului cu ”Restul lumii”, istoricul Niall Ferguson de la Harvard încearcă să descopere cum Occidentul şi-a menţinut supremaţia asupra resurselor Terrei pentru o perioadă atât de îndelungată.

În acelaşi timp, Niall cercetează şi ascensiunea fenomenală a economiei Chinei, pe fondul unui scepticism în creştere faţă de democraţia şi comerţul occidentale, dar şi îngrijorarea generală referitoare la apocalipsa ecologică care ar putea conduce la decăderea regatului Vestului.

Aşadar, civilizaţia occidentală a condus odinioară peste jumătate din lume, iar cultul său continuă să fie urmat de mai bine de o treime din populaţia planetei. Modul în care trăiesc oamenii – sau aspiră să trăiască – este fără îndoială o invenţie a Vestului. Tendinţele occidentale în materie de regim alimentar, modă şi construcţii au fost adoptate de diverse ţări şi culturi din întreaga lume. Dar este posibil ca toate acestea să se apropie de sfârşit?