Evolutia omului a inceput odata cu gatitul!

28 05. 2009, 16:45

Descoperirea focului si tehnicile de gatit au favorizat dezvoltarea creierului uman, potrivit unui studiu realizat de un cercetator britanic.

Desi antropologi legendari precum Charles Darwin si Claude Levi-Strauss nu au dat prea multa atentie “gastronomiei” omului primitiv, gandind probabil ca a reprezentat doar un detaliu marginal in istoria acestuia, potrivit cercetatorului britanic Richard Wrangham de la Harvard University, secretul evolutiei fiintei umane sta tocmai in faptul ca a invatat sa gateasca.

Inedita teorie – botezata “the cooking hypothesis” (ipoteza culinara) este explicata pe larg in cartea "Catching fire: How cooking made us human", publicata recent, unde antropologul sustine ca descoperirea focului, si “geniala” intuitie ulterioara ca hrana apropiata de flacara devine mai buna a avut efecte cruciale asupra evolutiei umane.

Carnea si legumele gatite sunt mult mai usor de digerat decat cele crude, iar organismul primilor hominizi a transferat surplusul de energie astfel obtinuta creierului, generand o crestere a suprafetei cerebrale si a capacitatii intelectuale. “Aceast surplus de energie le-a conferit primilor bucatari avantaje biologice semnificative, ce i-au ajutat sa se reproduca mai eficient, multiplicandu-si propriile gene”, scrie omul de stiinta.