Bruce Lee: Exerciţiu, marketing sau puteri supranaturale?

Apropo.ro / 08.01.2020, 17:16
Bruce Lee: Exerciţiu, marketing sau puteri supranaturale?
Bruce Lee era obsedat în a-şi antrena mintea şi corpul pentru a depăşi limitele pe care omenirea le setase. Asta e clar, însă există foarte multe poveşti despre Lee care nu par plauzibile, însă nici nu pot fi combătute, din cauza lipsei sau a numărului mic de martori oculari. Lee a murit cu o lună înainte de lansarea filmului Enter the Dragon, care a avut loc în 1973. Această peliculă l-a făcut extrem de popular în SUA, deşi practicantul artelor marţiale era deja o celebritate în Asia. Moartea, la fel ca şi toate celelalte aspecte ale vieţii sale, rămân însă învăluite în mister. Se ştiu totuşi câteva lucruri interesante despre el.

Lovitura dintr-un inch

Bruce Lee a demonstrat în 1964 că poate lovi cu o forţă de 180km/h fără să-şi ia avânt cu braţul cu care va executa lovitura. Demonstraţia spectaculoasă i-a făcut pe mulţi să creadă că Lee are puteri supranaturale, însă specialiştii în biomecanică au reuşit să descifreze metoda sa: forţa excepţională era creată de mişcare corpului său, care genera viteză printr-o răsucire plecată din picioare şi transmisă apoi cu rotaţia întregului corp. Încheietura mâinii cu care îşi lovea ţinta rămânea fixă, pentru a nu irosi nici un strop din puterea respectivă.

Lovitura din 6 inch

Cel puţin la fel de spectaculoasă a fost şi lovitura din 6 inchi (aproximativ 15 centimetri), în care Lee efectiv îşi împingea subiectul câţiva metri, folosind un având extrem de scurt pentru standardele tuturor. Ambele metode erau dezvoltate de Lee, fiind ajutat de background-ul său în Wing Chun Kung Fu, care mizează în primul rând pe viteză, mai mult decât pe masă. Dacă ar fi fost pariurile la modă, cum sunt astăzi, în perioadă în care Bruce Lee trăia, probabil am fi avut tot felul de propuneri şi ponturi ca aici. Cu siguranţă însă, au existat şi vor exista numeroase păreri contrare, chiar şi între cunoscătorii şi practicanţii diverselor tipuri de arte marţiale.

Lee era mai rapid decât tehnologia de la acea vreme

Camerele video nu erau suficient de rapide pentru a surprinde mişcările lui Bruce Lee în 1966, atunci când acesta a început să joace în serialul The Green Hornet. Se pare că acele camere nu puteau focusa suficient de rapid şi nici surprinde corect ceea ce se întâmpla acolo. Regizorul i-a cerut actorului chinez-american să încetinească acţiunea, însă nici aşa echipamentul nu a făcut faţă. Se pare că, unica soluţie posibilă la acea vreme era ca toate mişcările să se desfăşoare la o viteză extrem de mică, urmând ca mai apoi, la procesare, editorii să mărească viteza peliculei pentru a reda viteza reală de acţiune a lui Lee.

Avea nevoie de echipament la comandă pentru antrenamente

Lee era cunoscut pentru antrenamentele sale dure. Munca l-a condus către atingerea multor performanţe care păreau, până la acea vreme, imposibile. Pe lângă faptul că reuşea să trimită 9 lovituri de pumn într-o secundă şi că făcea flotări într-un singur deget, legendarul luptător rupea imediat sacii de antrenament obişnuiţi, aşa că folosea un sac special de 136 kilograme pentru a se putea antrena. De asemenea, Lee şi-a ranforsat un manechin de antrenament cu lemn dur şi metal. Totodată, Lee trebuia să se îngrijească şi de crearea unor echipamente speciale pentru cei care se antrenau cu el, pentru că altfel aceştia s-ar fi accidentat imediat, lucru care oricum nu a putut fi prevenit de fiecare dată.

Şi-a pus lumea artelor marţiale în cap prin crearea noului stil

Lee era departe de a fi un ambasador conservator al artelor marţiale în Statele Unite ale Americii. Actorul a conştientizat că în artele tradiţionale există foarte multe mişcări, tehnici şi idei inutile, aşa că a renunţat la ele şi a pornit într-o nouă direcţie. Stilul său a fost denumit de unii Jeet Kune Do (JKD), care se traduce prin metoda de a intercepta loviturile braţelor, însă Lee nu a vrut să-l denumească, tocmai pentru că spunea că definirea ar lua cumva din libertatea şi expansiunea acestui stil, care în viziunea sa, trebuia să fie organic şi nu limitat. Nu de puţine ori Lee a fost provocat şi a luptat în astfel de situaţii. Una dintre ele a fost lupta împotriva lui Yoichi Nakachi, un expert în karate, despre care se spune că s-a încheiat în numai 11 secunde, timp în care Lee i-ar fi fracturat craniul adversarului său. Printre altele, Lee era acuzat şi că predă arte marţiale străinilor, lucru de neacceptat pentru anumiţi profesori din Asia.

Moarte sa la doar 32 ani a dat naştere multor legende

Din păcate, Lee s-a stins din viaţa la vârsta de 32 de ani, în Hong Kong, în apartamentul unei actriţe din Taiwan. Partenerul său de afaceri, Raymond Chow, a spus că actorul a murit acasă, alături de soţia sa, Linda, însă după 3 zile, s-a aflat că acest lucru nu fusese adevărat, moment în care au luat naştere numeroase zvonuri şi legende. Unii spun că el ar fi stat în SUA tocmai pentru că era vânat pentru a fi ucis în Asia. Multă lume crede că el a fost ucis, însă explicaţia medicală nu a fost tocmai plauzibilă. Medicii din Hong Kong au spus că Lee a murit din cauza unei reacţii alergice pe care a avut-o la o aspirină, însă apropiaţii săi ştiu că actorul consuma în mod regulat aspirină pentru a-şi calma durerile.