Începe Festivalul Internaţional de Film de la Berlin

De: Mioara Tronaru / 04.02.2013, 15:02
Începe Festivalul Internaţional de Film de la Berlin
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul pe 7 februarie celei mai importante competiţii de producţii de film din întreaga lume.

În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, iar ICR Berlin a susţinut şi organizat prezenţa echipelor de film, organizarea standului românesc şi a participat la editarea catalogului anual de filme româneşti prezentat la European Film Market din cadrul Berlinalei.

În cadrul celei de-a 63-a ediţii a Berlinalei concurează pentru Ursul de Aur şi pelicula românească Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer. Poziţia copilului vorbeşte cu emoţie dar şi cu umor despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult. Este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a „high-class-ului” românesc contemporan, vorbind despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Protagonişti sunt Luminiţa Gheorghiu („Moartea domnului Lăzărescu”) şi Bogdan Dumitrache („Din dragoste cu cele mai bune intenţii”). Din distribuţia filmului mai fac parte Nataşa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu, cunoscutul romancier, scenarist („Marfa şi banii“, „Moartea domnului Lăzărescu“) şi regizor român („Felicia, înainte de toate“) şi de Călin Peter Netzer. Netzer a mai regizat lungmetrajele „Maria” şi „Medalia de onoare”, filme apreciate pe plan internaţional.

La secţiunea Generation a fost selectat debutul în lungmetraj al regizoarei Eva Pervolovici, intitulat Marussia. Filmul prezintă povestea Luciei şi a fiicei ei de şase ani, care sunt in permanentă mutare, de când au plecat de la Moscova la Paris.

După Ana Ulariu, Dragoş Bucur şi Maria Popistaşu, Ada Condeescu este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, ce are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Ajuns la a 16-a ediţie, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting). Ada Condeescu s-a născut pe 2 Iulie 1988. Are 22 de ani şi studiază actoria (masterandă în anul I) la U.N.A.T.C. Bucureşti. Ada Condeescu a fost declarată cea mai bună actriţă în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo 2011 pentru rolul din filmul „Loverboy“.

Tot în cadrul Berlinalei, Asociaţia de Promovare a Filmului Românesc organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a  introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.