Începe TIFF 2014!

De: Mioara Tronaru / 29.05.2014, 15:58
Începe TIFF 2014!
TIFF 2014: Zece zile de proiecţii, concerte, expoziţii şi dezbateri.

Ediţia cu numărul 13 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania începe mâine, 30 mai, de la 20.45, în Piaţa Unirii Open Air din Cluj, cu ceremonia de deschidere, urmată de premiera naţională a filmului Philomena (r. Stephen Frears), nominalizat anul acesta la Oscar. La gala prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, vor lua parte oficialităţi şi personalităţi din lumea filmului. Până pe 8 iunie, spectatorii au de ales între 217 filme din 55 de ţări, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri. În jur 700 de invitaţi români şi străini sunt aşteptaţi la TIFF.

La gala de deschidere va fi detaliată una dintre cele mai importante campanii în care se implică TIFF anul acesta, „Salvaţi Marele Ecran!”. Sâmbătă, 31 mai, de la 10.30, la Mansarda Boema, va avea loc prima conferinţă majoră a campaniei de salvare a cinematografelor din România, la care vor lua parte Emil Boc, primarul Clujului, Marius Szabo, primarul oraşului Gherla, Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, Marta Materska-Samek, preşedinta board-ului Cinema Development Foundation (Polonia), Tina Hajon – Head of Film Exhibition, Croatian Audiovisual Centre, Ivo Andrle, managerul Aerofilms (Cehia). Tot pe 31 mai, de la 20.30, va avea loc deschiderea oficială a Depozitului de Filme din strada Maiakovski, în prezenţa unor oficiali şi invitaţi, urmată de proiecţia unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, Cinema, mon amour (work-in-progress) şi a filmului Cinema at the End, în prezenţa regizorului Meritxell Soler. Spaţiul inedit de la fostul depozit RADEF va găzdui în timpul festivalului proiecţiile din secţiunea cu acelaşi nume, Cinema, Mon Amour. Intrarea este liberă.

Proiecţiile încep vineri dimineaţă, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, în programul EducaTIFF. La Cinema Victoria, de la 10.00, va fi proiectat A fi şi a avea/ Etre et avoir, în prezenţa regizorului Nicolas Philibert, celebrat anul acesta în secţiunea 3X3. Votat Cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film în 2002, este povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toţi copiii se află în grija unui învăţător. Duminică, 1 iunie, de la 11.00, la Cinema Florin Piersic, copiii şi părinţii se vor bucura de experienţa Cinepiano, un spectacol cu acompaniament live al pianistului Tony Berchmans pe filme mute cu Charlie Chaplin, Stan şi Bran şi Buster Keaton. EducaTIFF cuprinde ateliere de animaţie, seminarii de critică de film, lecţii de actorie cu Stefan Collier, actorul din filmul Regret!, proiecţii 3D.

Weekend la Castel: Surprize îi aşteaptă pe cei mici şi la Castelul Banffy de la Bonţida. Pe 31 mai şi 1 iunie, de la 12.00, copiii sunt invitaţi să înveţe meşteşuguri vechi şi meserii noi, în Cetatea micilor antreprenori. Eforturile le sunt răsplătite în cupoane de distracţie. Cei care lucrează la meşterul olar, la tâmplar, bucătar, la pompieri sau la spital îşi câştigă dreptul de a participa la ateliere de efecte speciale de film, teatru de păpuşi, spectacol de magie, fotbal şi alte jocuri. Cei care au jucării vechi le pot aduce la consignaţie, unde vânzători simpatici, care ştiu să socotească, vor convinge alţi copii să le cumpere. Sâmbătă, 31 mai, de la 14.00, muzicienii polonezi de la Male Instrumenty, renumiţi pentru concertele la instrumente improvizate, le vor arăta copiilor cum poţi crea muzică din obiecte reciclabile.

După lăsarea serii, de la 21.45, vor fi proiecţii în aer liber pentru cei mari: sâmbătă – Bolondos vakáció/ Frumoasele vacanţe, de Karoly Makk, o comedie româno-maghiară din 1967, cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu şi Ilinca Tomoroveanu, iar duminică, filmul 1984, în regia lui Michael Radford, care aniversează 30 de ani de la premieră.

La Casa TIFF, încep concertele în weekend. Sâmbătă, de la 22.00, un spectacol inedit va fi oferit de polonezii de la Male Instrumenty, care cântă la instrumente improvizate din jucării, deşeuri reciclabile, diverse obiecte. Duminică, de la 22.00, Teodora Enache îşi va încânta audienţa cu vocea care i-a adus supranumele de „Ella Fitzgerald a României”.

La Mănăştur Open Air, proiecţiile gratuite în aer liber încep vineri, de la 22.00, cu Psihopaţii/ Killers, un thriller din secţiunea tematică Ochi pentru Ochi, nerecomandat minorilor. La Cinema Mărăşti, o sală care revine anul acesta în program, vor rula câte două filme în fiecare zi de festival, de la 18.00 şi 20.30. Un bilet achiziţionat pentru o proiecţie va asigura accesul pentru două persoane. Primele filme, cele de vineri, sunt Dragoste în sânge/ Love Steaks, o poveste de dragoste între doi angajaţi ai unui hotel de lux, şi Trăiască libertatea/ Viva la liberta!, o comedie acidă despre politică.

Weekend-ul e plin de filme bune, în toate secţiunile şi locaţiile. O premieră mondială, printre ele: 28 ½, povestea unui bărbat care pleacă în căutarea copilului pe care nu l-a cunoscut niciodată, proiectat în Focus Noul Film German pe 31 mai, de la 19.30, la Cinema Arta, în prezenţa regizorului Anton Gonopolski şi a producătoarei Anna Guddat. Pe Michael Kutza, director al Festivalului Internaţional al Film de la Chicago şi membru al juriului competiţiei TIFF, publicul îl va întâlni la proiecţia specială a filmului Strictly Ballroom (r. Baz Luhrman) sâmbătă, de la 17.00, la Cinema Arta.