Integrala Chaplin la TVR 2

De: Mioara Tronaru / 09.05.2014, 09:00
Integrala Chaplin la TVR 2
În 2014 se împlinesc 125 de ani de la naşterea actorului Charlie Chaplin şi 100 de ani de existenţă a personajului Charlot.

Din această sâmbătă, TVR 2 dă startul unui ciclu special de omagiere a unei duble aniversări legate de cel care a devenit cel mai popular actor din istoria cinematografiei universale. Sub titlul: ”Chaplin, un secol de celebritate” telespectatorii TVR 2 se alătură publicului din întreaga lume care sărbătoreşte, în 2014, 100 de ani de existenţă a celebrului personaj Charlot şi împlinirea a 125 de ani de la naşterea celui care i-a dat viaţă, actorul Charlie Chaplin.

În fiecare sâmbătă, de la ora 18.30, TVR 2 va difuza toate principalele producţii cinematografice de lungmetraj ale lui Chaplin, creaţiile sale ca actor sau regizor. Integrala Chaplin va debuta la TVR 2 în 17 mai cu filmul ”Luminile oraşului” şi se va încheia în 12 iulie cu ”Luminile rampei”. Fiecare film va fi prefaţat de o scurtă prezentare făcută de diverse personalităţi din lumea teatrului, a filmului sau a criticilor cineaşti din România, precum: Manuela Cernat, Laurenţiu Damian, Emilia Popescu, Nae Caranfil, Dan Puric, Eugenia Vodă.

Debutul ciclului TVR 2 va fi marcat în 10 mai, de la ora 18.30, de o dezbatere moderată de criticul de film Manuela Cernat, cu participarea actorilor Rodica Mandache, Claudiu Bleonţ şi Marius Manole. Întâlnirea va puncta momente reprezentative ale creaţiei actoriceşti marca Chaplin şi vor fi însoţite de imagini din filmele care l-au făcut celebru. Dezbaterea va fi urmată de difuzarea în premieră a documentarului produs în Franţa, în 2013: ”Chaplin şi micul vagabond” (HOW CHAPLIN BECAME THE TRAMP). În regia lui Serge Bromberg şi Eric Lange, documentarul retrasează povestea carierei lui Chaplin, succesul acestuia – care nu ţine cont de epoci sau de mode – şi analizează universalitatea unui erou care ne încântă şi ne înduioşează de generaţii întregi.

Foto: Collection Lobster films