Interviu EXCLUSIV cu Jaime Lannister din ”Urzeala tronurilor”

De: Mioara Tronaru / 08.04.2014, 08:00
Interviu EXCLUSIV cu Jaime Lannister din ”Urzeala tronurilor”
Nikolaj Coster-Waldau vorbeşte despre serialul ”Urzeala tronurilor”, în care îl interpretează pe Jaime Lannister. La începutul sezonului IV, actorul danez ne spune cum se simte în rolul regicidului şi ce a însemnat pentru el ”Urzeala tronurilor”. Serialul e difuzat de HBO în fiecare luni, de la ora 22.00, primul episod e disponibil şi pe HBO GO.

– Unde se află Jaime la începutul sezonului 4?

S-a întors la Debarcaderul Regelui. Are parte de un nou început şi încearcă să-şi găsească locul. Acum este comandantul Gărzilor Regelui, aşa că are o mulţime de responsabilităţi. Cred că e fericit că s-a întors, dar a fost o trecere bruscă pentru el; e ciudat că familia Lannister este unită – până acum nu au fost deloc împreună.

– Ce înseamnă asta pentru el?

Ei bine, după cum ştim, familia are probleme – şi Jaime are probleme cu sora lui în special. A vrut să se întoarcă la ea cu orice preţ, dar acum că se află aici, descoperă că multe lucruri s-au schimbat. Când îl vedem prima oară este clar că cei doi n-au avut „acea discuţie”.

– Deşi nu ne-am aşteptat la asta, s-a dovedit că Jaime are o latură morală. Ai fost surprins de această evoluţie?

Am ştiut întotdeauna de ce l-a ucis pe Regele Nebun, adevăratele sale motive, dar telespectatorii nu l-au înţeles până la scena cu Brienne, din baie. Şi, de asemenea, am înţeles de ce l-a împins pe Bran pe fereastră şi de ce l-a atacat pe Ned Stark în stradă. El este foarte loial familiei sale şi ar face orice pentru oamenii pe care îi iubeşte, dar toată viaţa lui a fost soldat şi lumea în care trăieşte e foarte dură. Cred că totul a început când era tânăr şi, pe parcurs, şi-a pierdut inocenţa şi a devenit foarte cinic. Reuniunea cu Brienne şi confruntarea cu acest tip de inocenţă, cu credinţa ei în dreptate şi onoare, i-au adus aminte de cum era odată, de ceea ce vrea să devină şi în ceea ce crede.

– Ce înseamnă pentru el numele Lannister?

Cred că toţi copiii Tywin au crescut cu ideea că sunt superiori şi că nimic nu este mai important decât familia lor. Deci, indiferent ce se întâmplă, trebuie să fie întotdeauna loiali familiei lor. Eşti pus pe un piedestal şi trebuie să accepţi asta. Nu este neapărat un lucru rău să fii un Lannister, dar asta înseamnă că ai fost adus într-o lume în care oamenii nu contează atâta timp cât nu te foloseşti de ei.

– Ce implicaţii a avut accidentul lui Jaime, când şi-a pierdut mâna?

Acum este comandant. Asta înseamnă că eşti respectat, că eşti puternic; eşti cel mai bun. Şi el nu este aşa. În mod clar e o mare problemă pentru el şi, de asemenea, nu poate vorbi cu nimeni despre asta deoarece nu are încredere în nimeni. Adică oamenii văd că el nu are o mână, dar nu ştiu cum îl afectează – oare poate să lupte cu mâna stângă? Toate aceste lucruri. Ei bine, o să aflaţi.

– Ce efect a avut asta asupra filmărilor?

Aţi văzut că primeşte o proteză: mâna de aur. Ei bine, este o mănuşă. Este un pic enervant, pentru că mereu lovesc lucrurile din jurul meu. Sunt dreptaci şi e ca şi cum aş învăţa cum s-o folosesc. Am discutat mult despre asta cu Dan Weiss şi David Benioff pentru că nu voiam să par ridicol cu sabia în mână – el e totuşi un soldat. S-a antrenat toată viaţa lui. Desigur că poate să lupte cu mâna stângă. Nu se poate lupta la fel de bine şi nici eu nu pot, aşa că a fost o provocare.

– În ce direcţie se îndreaptă relaţia dintre Jaime şi Cersei?

Tipul ăsta a fost doar cu această femeie. Ei n-au mai fost împreună de ceva timp. Cred că există o atractie fizică foarte puternică între ei, doar o nevoie fizică pe care o are, pe care o poartă cu el. Şi asta îl înnebuneşte. În prima scenă el îi zice: „Ascultă, am venit acasă de câteva săptămâni, putem să, ştii tu …”. Dar, de asemenea, cred că legătura emoţională dintre ei este foarte confuză şi complicată. Nu este o relaţie de egalitate. Cred că el a dorit-o întotdeauna şi n-a putut să o aibă. Aşa este şi acum. Acesta este unul dintre lucrurile care-mi plac la acest sezon – că relaţia lor este atât de complicată şi de puternică, în acelaşi timp. Cred că majoritatea bărbaţilor şi femeilor se regăsesc în asta, într-o relaţie.

RELAŢIA DINTRE JAMIE ŞI CERSEI SE COMPLICĂ

– Cum ţi-a influenţat serialul „Urzeala tronurilor” cariera?

Fac asta de mai bine de 20 de ani şi am fost mereu suficient de norocos, dar este diferit să joci într-un serial ca acesta, din cauza popularităţii. Îţi oferă anumite oportunităţi. În primul rând, oamenii încep să-l urmărească, iar atunci regizorii şi producătorii cu care ai vrea să lucrezi încep şi ei să-l urmărească. Îţi dai seama că ce se întâmplă e real. Şi atunci, din punct de vedere financiar, le e mai uşor să justifice alegerea unui actor. Oportunităţile pe care le-am primit în ultimii doi ani se datorează acestui serial. Sunt foarte recunoscător pentru asta.

– În ce filme ai mai jucat?

Anul trecut am făcut un film cu Juliette Binoche, care mi-a plăcut foarte mult, şi vara trecută am jucat în comedia „A Thousand Times Goodnight”. Apoi am apărut în comedia „The Other Woman”, alături de Cameron Diaz, care va avea premiera în aprilie (în mai, în cinematografele din România, n.r.). Ceva foarte, foarte diferit. Nu ştiu de ce Nick Cassavetes, care a regizat filmul, m-a vrut pe mine, dar sunt foarte recunoscător că a făcut-o pentru că a fost o experienţă neobişnuită. Şi apoi am jucat într-un film acasă, în Danemarca, în care nu cred că aş fi apărut dacă nu jucam în „Urzeala tronurilor”. A fost destul de interesant să joc alături de Susanne Bier. Este o mare fană a serialului. Iar acum plec în Australia ca să joc într-o superproducţie americană, „Gods of Egypt”.

– Există pe YouTube o înregistrare cu un grup de fani care urmăresc înmărmuriţi scena din Nunta Roşie. Tu cum urmăreşti serialul?

Ei bine, ultimul sezon l-am văzut live. Lucram la New York, aşa că l-am văzut odată cu toată lumea. Înainte de asta, n-am avut timp să văd toate episoadele, dar am primit DVD-ul. De fapt, nici nu contează – chiar dacă am lucrat la serial îmi place să-l urmăresc, fiindcă arată incredibil.