INTERVIU: Julia Louis-Dreyfus: De ce campania lui Donald Trump nu poate fi sursă de inspiraţie pentru „Veep”

De: Nicoleta Nicolae / 28.04.2016, 13:23

INTERVIU: Julia Louis-Dreyfus: De ce campania lui Donald Trump nu poate fi sursă de inspiraţie pentru
Julia Louis-Dreyfus se întoarce la HBO cu cel de-al cincilea sezon din multipremiatul serial "Veep", în rolul Selenei Meyer.


– Cum o regăsim pe Selena la începutul sezonului 5?
Chiar în dimineaţa următoare, la opt ore după momentul în care s-a sfârşit sezonul precedent. A trecut o zi de la alegerile electorale şi drumul spre investire în funcţie nu e chiar lin.

– Cum reacţionează Selena la vestea că este balotaj?
Cu graţie (râde). Graţie şi aplomb. O grămadă de lucruri se întâmplă în aceea zi şi în ziua imediat următoare.

– Deşi rare, au existat şi în realitate nişte balotaje în alegerile prezidenţiale. Cât de important este ca povestea să fie veridică?
Avem foarte mulţi consultanţi pentru show care chiar lucrează în politică, iar ei ne dau acceptul pe scenariu. Şi este foarte important pentru noi să păstrăm un anumit nivel de verosimilitate în poveste. Asta nu înseamnă că nu exagerăm un pic lucrurile, dar în mare parte tot ceea ce facem noi s-ar putea întâmpla în realitate.

– Cum politica din lumea reală a căpătat nuanţe aproape ireale, aţi ridicat miza în acest sezon, să depăşiţi comedia care se desfăşoară în afara ecranului?
Ei bine, domnul Turbull din Australia încearcă să fie reales, iar sloganul campaniei este „Continuitate şi schimbare”. Al nostru a fost „Continuitate cu schimbare”. Am scris ceea ce nouă ni s-a părut cel mai imbecil, banal, lipsit de conţinut slogan politic, iar dânsul a venit apoi cu propriul său slogan. Cât despre Trump şi campania lui, dacă am introduce unele chestii în scenariu, am primi înştiinţare de la HBO cum că ar fi prea obscene, prea copilăreşti, prea exagerate. Însă, manierele proaste există de mult în politică. Nu a inventat el nimic nou.
 
– Cât priveşte oportunităţile pentru femei, televiziunea s-a schimbat. Crezi că politica ţine pasul?
Televiziunea s-a schimbat, dar mai are de recuperat mult. Iar politica nu se schimbă la fel de repede. Uitaţi-vă câte femei sunt ales în funcţii politice în comparaţie cu bărbaţii. Cred că lumea este orientată înspre bărbaţi. Nu e vorba doar de politică. Uitaţi-vă în jur. Cine ia deciziile în majoritatea cazurilor? Bărbaţii.

– Ce diferenţă a fost filmarea acestui sezon faţă de precedentele?
Ei bine, înainte de acest sezon, am fost timp de patru ani plecaţi în deplasare, în Maryland, pentru filmările. Acum, a fost vorba de o schimbare uriaşă, căci ne-am întors în Los Angeles şi toată lumea poate să plece, după lucru, acasă. Drept rezultat, cred că fiecare este mai sănătos la minte. Dar, uitându-mă înapoi, sunt bucuroasă că am avut parte de aceşti patru ani, în care am fost departe de casă împreună – am avut astfel ocazia să ne împrietenim. Am legat relaţii pe care nu le-am fi legat dacă am fi filmat pe platourile Paramount timp de patru ani.

 

Gabriela Groza