Documentar despre curajul Regelui Mihai I al României. Povestea adevărată a unui moment decisiv pentru soarta celui de-Al Doilea Război Mondial

În seara zilei de 23 august 1944, românii de pretutindeni erau strânşi în jurul radioului să asculte un mesaj de maximă importanţă pentru viitorul ţării. Regele Mihai I se adresa naţiunii pentru a anunţa o decizie care avea să scurteze durata celui de-al Doilea Razboi Mondial cu peste 200 de zile. Acest moment crucial pentru istoria României, cu un impact important şi asupra celei internaţionale, este povestit de însăşi Maiestatea Sa în documentarul „Regele care l-a păcălit pe Hitler”.

HISTORY Romania redifuzeaza astazi, de la orele 20:00 si 23:00, documentarul „Regele care l-a pacalit pe Hitler”, acesta putand fi urmarit in reluare, in weekend, de la ora 16:00 (9 decembrie) sau 15:00 (10 decembrie).

„Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale şi am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută.” Aşa începe povestea celei mai impresionante răsturnări de situaţie din Al Doilea Război Mondial, în care un rege de nici 23 de ani decide arestarea prim-ministrului Ioan Antonescu, renunţarea la sprijinul acordat Germaniei şi alăturarea României Aliaţilor.

Deşi Aliaţii l-au acoperit pe Regele Mihai de onoruri, libertatea astfel câştigată nu a durat mult. Naţiunile care îl lăudaseră au „vândut” România Rusiei, obligându-l pe rege să ia calea exilului. Adevărul a fost uitat, iar liderii sovietici şi comuniştii români s-au întrecut să-şi asume meritele pentru evenimentele din 1944.

Acum, Regele Mihai îşi spune propria poveste despre războiul secret dus împotriva lui Hitler, dar şi a lui Stalin, într-un documentar ce are la bază imaginile înregistrate de producătorul John Florescu în cadrul unei sesiuni de discuţii avute la reşedinţa din Bucureşti a fostului suveran. Un promo al filmului poate fi urmărit la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=ZlFCQbnnB00&feature=youtu.be. 

Galerie foto

Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații