Irina Cordoneanu: „Copiem prea mult de la alţii!”

Apropo.ro / 13.03.2015, 14:53
Irina Cordoneanu: „Copiem prea mult de la alţii!”
Irina Cordoneanu revine cu „Plusuri şi minusuri”. Aşa se numeşte noua ei emisiune pe care o va prezenta în fiecare zi de marţi pe TVR1, începând cu 17 martie. Ce aşteptări are şi care sunt întrebările la care îşi doreşte să găsească răspuns? Irina Cordoneanu e pregătită să înceapă “ investigaţia”!
–  Irina, ai o nouă emisiune la TVR. Despre ce este vorba mai exact?
 
Despre viaţă, cu plusuri şi minusuri. Aşa se şi numeşte „Plusuri şi minusuri”, producător Bianca Florea. În fiecare marţi, pe TVR 1, de la 17.10, patru sau cinci invitaţi, personalităţi şi figuri publice vor întoarce viaţa pe toate părţile. Emisiunea aceasta s-a născut din această nevoie a mea, de a întoarce lucrurile pe toate părţile. Oare doar eu trăiesc cu sentimentul că în prezent presa nu mai face acest lucru? Când eşti jurnalist, trebuie să suferi într-o oarecare măsură de ”scenarită”. Afli o informaţie, faci cercetări. Apoi îţi imaginezi toate scenariile posibile şi încerci să aduni şi alte informaţii, pentru a confirma ori infirma fiecare ipoteză în parte. Îţi pui întrebări pentru a şti în ce direcţie să te îndrepţi cu discuţia, dar nu doar întrebările care îţi convin sau al căror răspuns confirmă opţiunea ta primară. Dacă nu faci asta, te erijezi, din start, într-un comunicator subiectiv şi superficial, al propriilor tale observaţii. În România, presa pare să sufere, într-o oarecare măsură, de scenarită selectivă. Unele scenarii sunt voit simpliste şi incomplete. Anumite întrebări nu sunt puse. Nu ştiu care este cauza, dar mă indispune efectul. Eu simt nevoia să întorc lucrurile pe toate părţile. Să fiu sigură că înţeleg corect un subiect de presă sau de viaţă. Că am pus toate întrebările posibile şi am găsit şi răspunsuri pentru acestea. Ori, cel puţin, am reuşit să fac o listă cu întrebări la care nu am putut găsi un răspuns. Asta voi încerca să fac în fiecare marţi.
 
 
– Cum ai primit propunerea de a colabora cu TVR-ul?
 
Cu…”Plusuri şi minusuri” – plus dorinţa de a face lucruri excepţionale, care să merite găzduirea pe principalul post public de televiziune şi minus orice limitare, când e vorba despre a munci pentru a face acele lucruri excepţionale.
 
 
–  Ce nu ţi-a mai plăcut la Antena Stars?
 
Nu mă mai potriveam în peisaj.
 
Foto: TVR 
 
– Ce crezi că îi lipseşte divertismentului din România?
 
Inovaţia. Copiem prea mult de la alţii, uitând uneori că avem propria minte şi propriul umor.
 
 
– Ce ai făcut în perioada în care nu ai mai apărut “pe sticlă”?
 
Am pregătit momentul în care voi reapărea pe sticlă. Apoi, am gândit, propus, discutat proiecte noi. Unele au început, altele aşteaptă momentul potrivit. Am făcut o parte din lucrurile care se aflau de multă vreme pe lista mea de aşteptare. Am scris. Nici nu mai ştiu de câtă vreme îmi propusesem să-mi fac blog. M-am apucat să scriu, să strâng materiale. Mie îmi place foarte mult să scriu, dar o fac într-o manieră mult prea personală, când spun „mult prea personală” spun pudoarea mea de a mă dezvălui public în detalii din viaţa mea şi percepţia mea asupra lucrurilor. Eu sunt jurnalistul de modă veche, care se străduieşte să fie echidistant, corect şi cât mai puţin subiectiv. În scris, sunt subiectivă. Încă lucrez la a înţelege cu adevărat şi a aplica în propria-mi viaţă conceptul de „măsura tuturor lucrurilor”. Mi-am ”interpretat” propriul rol în videoclipul lui Gabriel Cotabiţă ”Ridică-te şi fugi”. Dincolo de faptul că melodia în sine îmi place foarte mult, cred în campania pentru care a fost creată această melodie şi mă onorează alăturarea de celelalte femei „simbol”, invitate de artist să-i ilustreze mesajul. În plus, ca orice fată am visat şi uneori mai visez să… joc în filme. M-am implicat sau, corect spus, încerc să mă implic într-o campanie umanitară în care, de asemenea, cred foarte mult: Fundaţia „Bucuria Darului” oferă trei mese calde, în fiecare zi, pentru câteva sute de persoane care nu au ce pune pe masă, nu au nici măcar masa pe care să aşterne bucate. Lucrez la câteva proiecte estivale, încerc să organizez nişte evenimente culturale…. Pe scurt, n-am mai trăit doar prezentul, am plănuit, planificat, organizat puţin şi viitorul, pentru că am avut timpul necesar de a porni lucruri de perspectivă.
 
–  În ce format de emisiune te regăseşti cel mai bine?
 
Evident în cele inventate de mine. Cu o singură excepţie (“Star Matinal de Weekend”), eu am moderat formate de televiziune create de mine. Şi, cum sunt “copiii mei”, mă regăsesc în ele. Am făcut şi talk-show-uri socio-politice, şi emisiuni de divertisment. Poartă, cumva, marca mea. Am realizat asta din spusele celor din jur: telespectatorii mei sau invitaţii din emisiuniile mele, când îi anunţ de un proiect nou, o idee nouă, o abordare diferită, obişnuiesc să-mi spună: „Ok. Ajung informaţiile pe care ni le-ai dat, dacă e la tine în emisiune, ştim cum o să fie”. Mă întreb dacă ei mă opresc din povestit doar pentru că au încredere în mine sau şi pentru că eu vorbesc mult, extrem de mult.
 
–  Am văzut că faci mult sport şi nu lipseşti de la nicio oră de la Kangoo Jumps. Ce alte sporturi mai parctici şi cum te întreţii mai exact?
 
 
În primul rând, nu pot să mă limitez la Kangoo Jumps. Antrenoarea mea e şi prietena mea şi e şi criminală, să se ştie! Pe numele ei, Larisa Oprea. Ea m-a determinat să merg de trei, patru, cinci, uneori chiar şase ori pe săptămână la sala de sport. Şi ea mă pune să fac uneori „circuit”. Aţi auzit de procedura aceasta? Îngrozitor pentru musculatură, dar şi îngrozitor de eficient. Tonifierea nu vreţi să ştiţi ce implică, adică nu vreau eu să-mi amintesc, dar o voi practica mâine…. Pe mine, practicarea sporturilor m-a apucat acum, la maturitate. Abia aştept să se mai încălzească un pic să merg pe lacul Snagov la wakebording. Iar când am timp, fug la Snow World în Landgraaf şi învăţ să skiez. Dacă mă arunci într-o piscină sau în mare, ies la suprafaţă şi … nu pot spune că înot, dar mă deplasez pe apă, dând din mâini şi din picioare. Ţin dietă tot timpul, încălcând regulile şi mâncând alimente şi preparate interzise, că de aceea ţin dietă tot timpul.
 
–  Ce îţi place cel mai mult la tine? Care crezi că este atuul tău?
 
Să răspund corect şi complet… Dacă e după capul meu, cel mai mult îmi plac la mine umorul şi autoironia. Privesc viaţa cu optimism şi haz. Ştiu, sunt încrezută, consider că am umor. Mă cred chiar şi deşteaptă (chiar şi atunci când mă scuz pentru o gafă pe motiv că sunt blondă) . Dar, nu ştiu de ce, nici să mă pici cu ceară, bărbaţii nu spun niciodată că acesta ar fi atuul meu, umorul. Nici măcar prietenii mei buni. Mă rog. Iar femeile râd la glumele mele, dar ştiu eu dacă o fac cu sinceritate? Sincer, dincolo de orice glumă, sunt iubită de Dumnezeu, acesta este atuul meu.
 
 
– Ce planuri ţi-ai făcut pentru Sărbătorile Pascale?
 
Vreau să le petrec în familie, cu soţul meu şi băieţelul nostru. Iar în a treia zi de Paşte voi avea ediţie specială „Plusuri şi minusuri”.
 
 
– Găteşti, de obicei? Ştii să faci cozonaci?
 
 Da, gătesc şi îmi place să gătesc. Însă nu ştiu să fac cozonaci. Partea cu frământatul mă depăşeşte. Ştiu de unde să cumpăr cei mai buni cozonaci.
 
 
–   Cât de mult timp petreci în faţa televizorului? Ce programe urmăreşti în mod special?
 
 Sunt jurnalist şi om de televiziune. Petrec destul de mult timp în faţa televizorului. Mă uit la ştiri să fiu informată, mă uit la talk-show-uri din acelaşi motiv, mă interesează formatele noi să văd ce s-a mai lansat pe piaţă… Dacă vreţi să ştiţi ce emisiuni urmăresc pentru că-mi plac… „Starea naţiei” cu Dragoş Pătraru, „Biziday” cu Moise Guran şi „Neaţa cu Răzvan şi Dani”. For fun, la televizor, mă uit dimineaţa, la cafea, după ce-l duc pe Radu al meu la şcoală. Seara, printre picături, mă uit la filme, pentru deconectare. 
 
 
– Care este filmul tău preferat?
 
 Greu de spus…. Însă, recunosc, dacă se difuzează „Notting Hill” mă voi uita, chiar dacă l-am văzut deja de 20 de ori.
 
 
– Dar actorul sau actriţa?
 
 E o listă întreagă: Al Pacino, Robert de Niro, Morgan Freeman, Jack Nicholson, Johnny Deep, Will Smith, Ryan Gosling, Matthew McConaughey, Hugh Grant….. Meryl Streep, Julianne Moore, Jodie Foster, Julia Roberts, Angelina Jolie, Charlize Theron, Renee Zellweger…
 
 
Foto: TVR 
 
–  Dacă nu ai fi făcut televiziune, ce job crezi că ai fi avut?
 
Unul care nu mi-ar fi plăcut.
 
 
–  Eşti mămică cu normă întreagă?
 
Nu ştiu ce înseamnă asta. Am un copil, aşadar sunt mamă: există jumătăţi de măsură când e vorba de propriul copil? Oricum, eu nu trăiesc cu jumătăţi de măsură.
 
 
–  Care este activitatea preferată pe care o faci cu băieţelul tău?
 
Să trăim, să respirăm, să ne jucăm, să facem lecţii, să ne uităm la televizor, să ne plimbăm prin parc, să înotăm, să mergem la ski…. Îi place să-i inventez poveşti la culcare, conform „comenzii” pe care mi-o dă. 
 
 
–  Îţi mai doreşti copii?
 
Să dau naştere eu unui copil, nu.
 
 
 Dana Popa