Îţi joacă mintea?

De: Mioara Tronaru / 07.09.2013, 19:00
Îţi joacă mintea?
Alege un număr între 1 şi 5. Acum înmulţeşte-l cu 9. Adună între ele cifrele numărului obţinut. Acum scade 5. Numărul tău este 4?

Noul serial ”Îţi joacă mintea?” te invită să-ţi ascuţi mintea prin jocuri, iluzii optice, experimente surprinzătoare şi ştiinţă pură. Show-ul are premiera duminică 15 septembrie, la ora 21.00, pe National Geographic Channel.

Încă din ziua în care te-ai născut, o masă amorfă mâzgoasă de 1,5 kg a început să-ţi controleze fiecare gând pasager, fiecare decizie de fracţiune de secundă şi fiecare judecată complexă. Creierul trebuie să dea dovadă de o rezistenţă fizică uriaşă pentru a procesa tot ce auzim, vedem, mirosim, atingem şi gustăm, şi chiar cel mai în formă creier nu poate administra toată această informaţie dintr-o dată. De aceea este faorte probabil să ratezi erorile ortografice din această proporziţie. Folosind numai 12 waţi de putere, creierul creează scurtături pentru a umple golurile, lăsând loc pentru erori. Dar la fel ca în cazul altor muşchi din corp, poţi îmbunătăţi rezultatele creierului prin exerciţii regulate.

”Îţi joacă mintea?”, noul serial despre abilităţile surprinzătoare ale creierului tău, va debuta pe National Geographic Channel în septembrie. De la percepţia vizuală la sunet, creativitate, tendinţa de a minţi, atractivitate şi abilitatea de persuasiune, documentarul cercetează creierul uman utilizând un şir complex de experimente aiuritoare, iluzii optice, jocuri mentale şi ştiinţă pură. Prin demonstraţii stradale, în mijlocul trecătorilor, şi implicarea privitorilor în jocuri interactive, ”Îţi joacă mintea?” îţi pune creierul la treabă.

Cel care te va ghida prin labirintul materiei tale cenuşii este gazda Jason Silva, un ”wonder junkie” după cum singur s-a autoproclamat şi, potrivit revistei The Atlantic, ”realizator de filme cu jumătate de normă şi un frecvent vorbitor în cadrul conferinţelor TED”. În cadrul conferinţei TEDGlobal din iunie 2012, Silva a prezentat în premieră un scurt filmuleţ despre ”Radical Openness”, în care sunt explorate rata exponenţială a inovaţiilor şi uilizarea de către om a tehnologiei pentru a transcende toate limitele anterioare.

Silva va fi însoţit de ”hoţul gentleman” Apollo Robbins, un specialist în înşelătorii. Într-un articol despre Robbins în numărul de ianuarie 2013 al revistei New Yorker se afirma că ”între colegii săi de breaslă, el este considerat de mulţi ca fiind cel mai bun la ceea ce face, adică să subtilizeze lucruri din hainele, genţile oamenilor, de pe încheieturile, degetele şi de la gâturile acestora, pentru ca apoi să le înapoieze în moduri amuzante şi surprinzătoare”. Cei doi vor dezvălui modurile uimitoare în care funcţionează creierul tău, în vreme ce experţi eminenţi în domeniile ştiinţei cognitive, neuroştiinţei şi psihologiei vor răspunde ”de ce-urilor” din spatele ”uau-urilor”.

”În ciuda tuturor progreselor uluitoare ale tehnologiei moderne, nu există încă o maşinărie mai puternică, uimitoare şi misterioasă decât creierul uman”, spune Silva. ”În documentarul , o parte din misterele creierului vor fi descifrate”. Iar Robbins adaugă: ”Nu vei întâlni un artist în păcăleli mai talentat decât propria ta minte”.

Te-ai întrebat vreodată de ce ai sentimentul acela de furnicături în ceafă când mergi pe o stradă întunecată? Pentru a analiza conflictul intern din creier dintre frică şi raţiune, Silva apelează la una dintre cele mai înfricoşătoare case bântuite din New York pentru câteva experimente cu şerpi, şobolani şi gândaci! Cât despre el, Silva recunoaşte că cel mai terifiant moment din timpul filmărilor a fost jocul de ruletă rusească cu sticle de bere sparte.

Dacă ai ajuns vreodată cu maşina acasă şi ai realizat că nu-ţi aminteşti niciun detaliu din drumul parcurs, atunci ai experimentat fenomenul de orbire neintenţionată. Creierul este permanent bombardat de mult mai multă informaţie decât poate asimila. Drept urmare, creierul lipeşte mici bucăţi a ceea ce se află în faţa ta în orice moment. Profitând de această deficienţă în sistemul creierului, experţii nostril au posibilitatea de a distrage atenţia privitorilor, punând la cale trucuri surprinzătoare.

Majoritatea oamenilor nu pot crede că ar putea să încurce un bărbat îmbrăcat în femeie cu o femeie, sau să încurce un câine din rasa marele danez cu un căţeluş de talie mică. Modificând indiciile de adâncime şi percepţie ale privitorilor, observă cum aceşti maestri ai trucurilor transformă imaginile lui Jennifer Lopez şi ale altor celebrităţi. Serialul analizează de asemenea ştiinţa persuasiunii, folosind tehnici de amorsare pentru a convinge indivizi nebănuitori că Texas s-a retras din Statele Unite ale Americii.

Pregăteşte-te pentru o serie interesantă de iluzii, jocuri şi teste surprinzătoare care te vor face să te întrebi dacă mai e valabilă vorba ”nu cred până nu văd.”