Jeff Marsh – A fost odată… Phineas şi Ferb!

De: Cătălina Matei / 13.07.2013, 08:00
Jeff Marsh - A fost odată... Phineas şi Ferb!
I se mai spune şi ”Mlăştinosul” (Swampy), iar de 20 de ani încoace meseria lui de bază sunt... desenele animate. Alături de Dan Povenmire, Jeff Marsh este creatorul serialului ”Phineas şi Ferb”, difuzat în România de Disney Channel. Printr-un interviu telefonic, Jeff ne-a povestit ce se ascunde în spatele celebrelor personaje.

– Sunteţi, tu şi Dan, Phineas şi Ferb?
Cred că la final suntem amândoi câte puţin din Phineas şi Ferb. Amândoi am avut acelaşi parcurs în copilărie ca ei, obişnuiam să ieşim afară vara, construiam divese proiecte, filme, făceam tot felul de nebunii… aşa ca da, Phineas şi Ferb sunt destul de asemănători cu Dan şi cu mine. Cred că eu semân mai mult cu Ferb iar Dan seamănă mai mult cu Phineas.


– Care este preferatul tău, dintre cei doi?
O să îl aleg pe Ferb. Îl iubesc pe Phineas, dar Ferb are ceva special şi ceea ce poate să facă încântă audienţa. Cei mici sunt de părere că Ferb este cel mai tare personaj şi este uimitor. Chiar dacă are o singur replica pe episod, apariţiile lui îţi răm n întipărite în minte.


– Cât îţi ia să dezvolţi un episod din serial?
De la început, de când avem o idee, o poveste până când avem totul complet animat, durează în jur de 9 sau 10 luni, deci o perioadă destul de lungă. Începem să dezvoltăm poveşti în fiecare săptămână sau la două s ptămâni, deci avem foarte multe proiecte în pararel, uneori e greu să ţinem pasul!


– Cine te inspiră? Ştim că ai 2 copii şi 4 nepoţi. Sunt ei inspiraţia ta?
De cele mai multe ori inspiraţia vine din amintiri, de când aveam 9 sau 10 ani şi ne gândeam la lucrurile pe care vroiam să le facem în viitor, deşi aveam limitări sau posibilităţi reduse. Alteori dezvoltăm de la zero. Sunt atent la nepoţii mei, la lucrurile care îi fac să zâmbească şi preiau acele idei. De asemenea, avem o distributie uimitoare, persoane care lucrează la serial, designeri care vin cu idei senzaţionale, aşa ca da, luăm idei de peste tot.


– Ai un ritual înainte de a începe să lucrezi la un nou episod?
Nu. Fiind în producţie foarte multă vreme auzim totul de la ceilalţi. Cred că ne place să fim surprinşi de ideile celorlalţi şi este foarte amuzant. Nu e niciun ritual, este vorba doar de lumea în care noi avem încredere că îşi vor face treaba cum trebuie.


– Copiii din toată lumea se uită la Phineas şi Ferb. Care a fost cel mai amuzant mesaj pe care l-ai primit de la ei?
Este amuzant faptul că toţi au idei despre episoade. Oriunde s-ar difuza serialul sunt copii care sunt inspiraţi de aceste desene animate şi vor să devină cineva important când vor ajunge mari. Cred ca orice copil, oriunde ar locui, ar vrea să facă un episod în ţara lui şi este amuzant ca toţi vor ca Phineas şi Ferb să vină acolo şi să le fie prieteni.


– Faci animaţie de mai bine de 20 de ani şi tehnologia a evoluat fantastic. Cum crezi că vor arata desenele animate peste 20 de ani de acum?
Cred că se va schimba modul în care se vor face desene, echipamentul, dar vor exista mereu modelele tradiţionale, nu cred că vor monopoliza computerele totul. Datorită tehnologiei care este la îndemâna tuturor, oamenii pot dezvolta lucruri interesante de acas , în orice minut, asta este minunat.


– Ai o plăcere vinovată?
Cu siguranţă. Dacă ar fi după mine, mi-aş petrece totul timpul făcând surf cu fiul meu sau navigând.


– Ce urmăreşti la TV? Care sunt emisiunile tale preferate?
Nu am multe seriale preferate, însă urmăresc în mod constant Community şi Modern Family. Iar ca o plăcere vinovată aş mai adaugă Project Runway!


Cătălina Matei
Phineas şi Ferb
LUNI-VINERI, 12.15, Disney Channel