John Wick Bang! Bang! Keanu Reeves s-a întors

Apropo.ro / 04.11.2014, 11:39
John Wick Bang! Bang! Keanu Reeves s-a întors
Despre Keanu Reeves circulă pe net o grămadă de teorii: că e un călător în timp, că e Antichristul în persoană, că e călugar yoda, că n-are fiţe sau, dimpotrivă, are prea multe. E, pur şi simplu, unul din acei actori care ori iţi plac la nebunie ori nu-i suporţi. Eu fac parte din categoria primilor şi tocmai de aceea n-am putut să ratez premiera ultimului film Keanu Reeves: John Wick.

Mărturisesc că m-am dus la cinema cu inima usor îndoită, având în vedere că ultimele filme în care a apărut Keanu n-au fost cele mai fericite. Dar, spre încantarea mea, John Wick e mai bun decat mă aşteptam. Unii colegi de dincolo de ocean susţin că ar putea fi un film cult, cel puţin pentru pasionaţii filmelor de acţiune.

Chad Stahelski, regizorul filmului, se află la a doua colaborare cu Keanu Reeves după Constantine, filmul din 2005, unde i-a servit actorului ca dublură la secvenţele de acţiune. Cascador de profesie, Chad Stahleski a inţeles că farmecul unui film ca John Wick nu stă într-un scenariu complicat, cu iţe multe şi dialoguri profunde.

Dimpotrivă, scenariul este cât se poate de simplu, dialogul minimal (şi amuzant în anumite secvenţe), iar scenele de luptă din belşug. În cazul în care n-ati văzut până în acest moment trailerul de la John Wick vă spun pe scurt că e povestea lui…exact… John Wick, un fost asasin plătit care se dezlăntuie dupa ce niste mafioţi ruşi îi omoară căţelul primit cadou de la defuncta sa soţie.

Cum ziceam, intriga poate părea subţire, dar e exact ce trebuie pentru cele 101 minute de film. Mai mult nici nu e nevoie şi nici posibil, scenariul fiind mult prea schematic pentru o asemenea intenţie. Keanu Reeves este în elementul lui în acest film, privirea lui de lup singuratic (the Sad Keanu look) care l-a făcut celebru în întreaga lume, încă ţine ecranul. La fel şi în scenele de acţiune unde experienţa acumulată la producţiile de gen işi spune cuvântul. Filmat în culori inchise, de “comic-book” John Wick-ul lui Keanu Reeves e foarte aproape de Răzbunătorii din zona Marvel sau DC Comics.

Nume celebre din lumea cinematografului îsi fac apariţia (chiar şi în roluri ultraepisodice) în acest film: William Dafoe, joacă rolul mentorului lui John, Alfie Allen (Theon Greyjoy din Urzeala Tronurilor) fiul iresponabil al mafiotului rus Viggo interpretat impecabil de suedezul Michael Nyqvist, iar Ian McShane joacă rolul unui proprietar de hotel al infractorilor.

Chiar dacă e un film unidimensional, nu înseamnă că e de ratat. Dimpotrivă, trebuie văzut (mai ales dacă îţi place Keanu Reeves) şi savurat ca atare.

Andreea Cătană