Julianna Margulies: ”Îmi doresc să fi fost îndeajuns de deşteaptă pentru a deveni avocat”

De: Mioara Tronaru / 17.01.2014, 12:32
Julianna Margulies: ”Îmi doresc să fi fost îndeajuns de deşteaptă pentru a deveni avocat”
A cincea serie a producţiei Soţia perfectă va avea premiera duminică, 19 ianuarie 2014, la ora 21.00, la Diva Universal. Soţia perfectă / The Good Wife o are ca protagonistă pe câştigătoarea premiilor Emmy şi Globul de Aur Julianna Margulies, în rolul Aliciei Florrick, soţie şi mamă care se străduieşte să menţină controlul asupra vieţii personale şi profesionale, după ce soţul ei, Peter, a fost implicat într-un scandal sexual şi de corupţie publică.

– Am citit un inteviu în care spuneai că vrei ca personajul tău să facă lucruri bune, nu lucruri corecte. Crezi că momentan e prea de treabă? Alicia trece printr-o transformare în acest sezon…

Alicia a fost mereu un avocat pasionat şi o fiinţă inteligentă, dar cred că episodul 5, în care devine mai combativă ca niciodată – imitându-l în mod ciudat pe Will – va transforma serialul, făcându-l incredibil de distractiv. Acum, că cei doi sunt de părţi diferite are baricadei, îşi dau amândoi seama că sunt croiţi din acelaşi material şi că Alicia a învăţat meserie de la un expert. Competiţia dintre ei este foarte distractivă şi a devenit, în mod ciudat, mai sexy decât o scenă de dragoste, pentru că fiecare citeşte gândurile celuilalt, fiecare e cu un pas înaintea celuilalt. Şi în loc să fie supăraţi din cauza asta, se respectă reciproc. Şi devine foarte distractiv. În următorul episod, al şaselea, îi vezi cu adevărat pe Will şi Alicia, înţelegi de ce sunt atât de atraşi unul de celălalt, dincolo de aspectul fizic. Cred că Alicia se schimbă cu paşi mari şi cred că i-ar fi convenit să nu se schimbe şi nu şi-a dat seama că e capabilă de schimbare până când nu a fost forţată să o facă.

– Chris Noth crede că dacă Peter ar afla despre unde a ajuns relaţia dintre Will şi Alicia nu ar putea-o ierta niciodată pe aceasta. După tot ce a făcut ea pentru el, nu ar putea-o ierta. Ce crezi despre asta?

Păi, e dreptul lui, nu? Cred că ar fi greu în orice relaţie. Cum treci peste infidelitate? Şi sexul e una, dar când celălalt se îndrăgosteşte de altcineva este mult mai greu de iertat, nu? Sexul poate fi şters cu buretele, e ca şi cum ai merge la prostituate, dar când Alicia află că Peter s-a culcat şi cu alte femei, a devastat-o mai tare. Şi invers cred că ar fi aceeaşi situaţie şi nu l-aş învinovăţi (dacă nu ar putea-o ierta). Dar acestea fiind zise, el e cel care a împins-o pe Alicia pe drumul ei şi măcar erau despărţiţi (când ea s-a cuplat cu Will). E o mare diferenţă între a fi căsătorit, dar despărţit, şi a găsi pe altcineva şi a-ţi înşela nevasta. Nu ştiu dacă o relaţie îşi poate vreodată reveni după aşa ceva şi cred că ăsta e răspunsul cel mai onest, pentru că ajungi să ai mereu îndoieli şi să te întrebi dacă cel de lângă tine se gândeşte în continuare la cealaltă persoană.

– Eşti abordată pe stradă de fani? Te întreabă “Rămâi cu Will sau îl alegi pe Peter?”

O, da. Mă trezesc că trec pe lângă mine oameni pe stradă, mă ating pe braţ şi îmi spun “Eu ţin cu Will” şi evident că eu ştiu ce înseamnă asta. Dar oamenii mi se adresează des ca şi cum n-ar şti că joc un rol, ca şi cum eu nu eram de faţă când jucam rolul acela şi nu înţeleg ce simt ei despre personajul respectiv. Îmi vine să le spun “Eram acolo, jucam rolul ăsta”. Îmi place mult asta, înseamnă că îţi faci bine treaba. La început, mi se întâmpla des asta pentru că se punea întrebarea pe cine va alege. Prin sezoanele 2-3. Dar acum oamenii s-au decis. Cred că majoritatea tind să ţină cu Will, pentru că celălalt ar înşela-o şi pe viitor. Nu ştiu. Va fi interesant de aflat.

– Serialul a avut, de-a lungul timpului, o mulţime de actori uluitori în roluri episodice. Cine va juca în acest sezon? Tu pe cine ţi-ai dori în “Soţia perfectă”?

Meryl Streep, Alec Baldwin. Revin America Ferrera, John Noble. John Benjamin Hickey revine, pe care îl adorăm şi îl iubim. Rita Wilson s-a întors şi ea. Michael J. Fox va reveni la finalul sezonului, când serialul lui e în pauză. A trecut asta în contract. Martha Plimpton revine mereu când serialul ei se termină. Carrie Preston a reapărut deja. Tind să revină şi suntem atât de fericiţi să-i primim în vizită. Nathan Lane. Nathan Lane revine în formă maximă. Jason O’Mara apare în peisaj şi mă înlocuieşte, într-un fel, în relaţia cu Will Gardner, el şi Will începând să facă tot felul de nebunii împreună.

– De ce crezi că femeile ţin atât de mult la tine şi la personajul tău?

Mulţumesc mult, mă bucur să aud asta. Nu pot să-mi dau cu părerea decât în privinţa personajului meu. Nu ştiu ce le-ar plăcea la mine, poate că par o persoană obişnuită. Cred însă că Alicia place oamenilor pentru că este mamă, dar are şi o carieră şi îi place să muncească, îşi găseşte independenţa şi îşi dă seama că viaţa nu se rezumă la ce credea ea. Femei de pretutindeni îmi spun des – stewardese care îmi vorbesc tot zborul de aici până în L.A., de exemplu – că au fost înşelate de soţ şi cred că faţa Aliciei transmite oamenilor că îşi pot împărtăşi cu ea secretele. Şi cred că asta e şi pentru că e atât de pricepută la păstrarea acestora. Nu vorbeşte mult. Aşa că mi se împărtăşesc poveşti de viaţă incredibil de personale, spunându-mi-se “O, Doamne, mulţumesc Cerului că există Alicia, acum ştiu cum să mă îmbrac la birou”. De la modă, la cele mai intime gânduri. Mi se pare că e accesibilă oamenilor într-un mod în care nu sunt alte personaje feminine, tocmai pentru că are defecte. Poate de aceea.

– Cum a fost filmarea scenei în care Alicia şi Peter ţipau la telefon şi te-a sunat fiica ta, el spunea că a fost o interacţiune curajoasă?

Asta îmi place la Robert şi Michelle King. În mijlocul unui război între Will şi Alicia, au lăsat totul baltă câteva secunde ca să-şi spună “Apropo, a sunat fiica ta…” şi “Ok, mersi mult”. Şi apoi se întrebau amândoi “Ce s-a întâmplat?”. Îmi place mult asta, pentru că Robert şi Michelle încearcă să creeze o tensiune şi un dramatism intens, dar infuzează mereu situaţia cu umor. Şi avem toţi nevoie de asta, pentru că toţi eram atât de tensionaţi în acea clipă, aşa că a fost un moment minunat. Şi în plus a dezvăluit ceva semnificativ despre relaţia dintre ei doi: că în mijlocul acestor evenimente, el nu va ignora faptul că fiica ei are nevoie de o scutire. Îmi place mult felul lor de a scrie.

– Titlul serialului este “Soţia perfectă”. Ai simţit vreodată că Alicia e prea bună, prea perfectă? Eşti bucuroasă că anul acesta îşi asumă nişte riscuri?

Da. Cred că mi-a plăcut perfecţiunea ei pentru că e un mod interesant de a o descrie. Poate că trăia într-un balon de săpun, închipuindu-şi cum ar trebui să arate viaţa ei şi, pe măsură ce a avansat serialul, îi cunoaştem mama (şi înţelegem de ce a vrut să fie opusul acesteia). Mama ei a făcut exact ce a vrut şi nu i-a fost un părinte adevărat – şi îmi plac scenele acestea cu Stockard Channing, care revine şi ea. Te ajută să o înţelegi pe Alicia, să înţelegi cum ar fi putut să trăiască şi de ce e aşa acum. Când îi cunoşti mama spui “De asta e aşa”. Înţelegi că vrea să fie opusul mamei sale. Cred că a căzut în apă adâncă şi acum înoată spre suprafaţă, are câteva cicatrici serioase şi toate astea o fac interesantă. Şi mi se pare că este genul de om care ascunde multe în ea. Nu e foarte emotivă şi trebuie să-i citeşti bine expresia facială ca să înţelegi lucrurile pe care nu le exprimă. A fost o adevărat provocare să joc acest rol fără a exagera. Este atât de rezervată încât să a o vedea relaxându-se cu Will şi a-i vedea toate straturile personalităţii a fost minunat. Şi frumuseţea micului ecran este că o poţi vedea evoluând în următorul sezon sau în următoarele două sezoane.

– Serialul a fost declanşat, cu ani în urmă, de scandalul în care a fost implicat fostul guvernator Eliot Spitzer, care anul trecut a fost implicat într-o nouă campanie şi care e aparent în continuare însurat. Te-ai gândit la cum a evoluat în acest sens căsnicia Aliciei?

Serialul a fost clar inspirat de conferinţa lor de presă, dar şi de multe alte soţii de politicieni. Toate căsniciile astea s-au terminat diferit: când te uiţi la Silda Spitzer (care a stat tăcută în fundal şi a depus în secret actele de divorţ când soţul ei a reintrat în arena politică), înţelegi totul. M-am bucurat mult pentru ea. A fost o mişcare care ne-a influenţat serialul, am început sezonul 5 cu Spitzer şi Anthony Weiner înapoi în arena politică şi dacă am fi introdus poveştile astea în serial, oamenii ar fi spus că e o telenovelă. Nici măcar nu mai e vorba despre dramă, e de-a dreptul ridicol. Simţi că toată energia aceasta ne va alimenta în continuare.

– În SUA, există mai multe absolvente de Drept decât absolvenţi. Crezi că Alicia, Diane şi Kalinda sunt modele demne de urmat pentru femeile care se angajează în domeniu?

Sincer, nu ştiu dacă vreuna dintre ele este un model demn de urmat. Dacă le analizez acţiunile, n-aş vrea să fiu nici una dintre ele, dar cred că serialul ne arată că femeile au locul lor în câmpul muncii. Şi e un loc important, şi cred că e minunat că tinerele pot găsi aici inspiraţia de care au nevoie. Mi s-a întâmplat să fiu oprită pe stradă de fete care mi-au spus “Am dat la Drept graţie personajului tău” şi asta mă face să mă simt foarte bine, pentru că prin rolul meu le influenţez vieţile. Şi eu îmi doresc să fi fost îndeajuns de deşteaptă pentru a deveni avocat, mi se pare o meserie fascinantă. Trebuie să înveţi despre toate celelalte meserii din lume, pentru că orice caz ai avea trebuie să înveţi totul despre el. Noi, ca actori, suntem norocoşi: când jucăm un personaj, ne documentăm. Şi dacă (serialul nostru) scoate în faţă mai multe femei deştepte, asta mă face foarte fericită. În ultima vreme, de fiecare dată când deschid secţiunea Op-Ed din “New York Times”, citesc ceva despre femei. Am citit un material minunat despre Angelo Marco, ce înseamnă a fi femeie politician şi cum s-ar fi schimbat situaţia dacă nu ar fi existat Shershen şi Leiman Brothers, unde s-a văzut în birouri că femeile şi bărbaţii lucrează mult mai bine împreună decât dacă angajaţii ar fi doar femei sau doar bărbaţi. Trebuie să există acest echilibru şi cred că în 2013 ne-am lovit de multe seriale TV în care actriţele au roluri incredibile, care nu existau acum 10 ani. Asta mi se pare minunat.