Jumătate luptători. Jumătate medici. 100% eroi.

De: Mioara Tronaru / 07.08.2013, 09:00
Jumătate luptători. Jumătate medici. 100% eroi.
National Geographic Channel s-a aflat alături de paraşutişti pe parcursul celor patru luni de misiune în Afganistan pentru un nou serial din şase părţi ”Afganistan: Unitatea de intervenţie”, din 7 august, la 22.00.

Când un soldat este în primejdie şi timpul se scurge în defavoarea sa, soldaţii dintr-o unitate de elită a Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii intervin, riscându-şi propriile vieţi, pentru a-i salva pe cei răniţi sau în pericol de moarte. În Afganistan sau în alte părţi ale lumii, paraşutiştii de intervenţie, comandanţii lor şi colegii de pe elicopterele Pave Hawk zboară în inima conflictelor, deseori înfruntând atacuri iminente ale inamicului, pentru a-i salva pe cei grav răniţi. Sunt în parte luptători, în parte îngeri păzitori, în parte medici şi în totalitate EROI.

Pentru prima oară în istorie, Forţele Aeriene Americane permit camerelor de filmat să-i urmărească pe aceşti militari excepţionali, cu pregătire medicală avansată, în timpul misiunilor lor obişnuite de pe frontul de luptă. Documentarul, realizat de aceeaşi reţea TV care a creat şi apreciatul şi premiatul documentar Restrepo, invită privitorii să fie alături de aceşti îngeri păzitori pe parcursul celor patru luni petrecute în Kandahar, Afganistan.

Având premiera în data de 7 august, de la ora 22:00, pe National Geographic Channel, ”Afganistan: Unitatea de intervenţie” este un serial din şase părţi care pătrunde în lumea cumplită a bravilor militari ai forţelor aeriene care-şi riscă vieţile pentru ca, aşa cum o spune motto-ul lor, ”alţii să trăiască”. De la acte eroice de curaj de pe câmpul de luptă la antrenamente, momente de distracţie şi dovezi de camaraderie înapoi la baza militară, serialul conturează o imagine detaliată a acestor tovarăşi de arme.

Gata să răspundă oricărui apel de urgenţă, paraşutiştii şi colegii lor luptă cu timpul scurt pentru a salva americani, membri ai forţelor de coaliţie, aliaţi afgani şi chiar familii locale de afgani prinşi în bătaia focului.

Camerele NGC urmăresc fiecare etapă palpitantă a misiunii: de la momentul în care informaţia despre răniţi ajunge în centrul de operaţiuni, iar paraşutiştii se grăbesc să intervină la distanţă de minute de la apel; atunci când răspund focurilor inamice şi aterizează în zone cu prezenţă şi activitate intense ale insurgenţilor; atunci când se grăbesc să oprească hemoragia unui rănit cu un membru amputat în timpul unui transport aerian şi apoi predau pacientul echipei de chirurgi de la cel mai apropiat spital; până la raportarea înapoi la bază.

Cu camere video plasate strategic pe căştile soldaţilor şi cu peste 40 de camere amplasate atât în interiorul, cât şi în exteriorul elicopterelor Pave Hawk HH-60G, NGC ia parte la peste douăzeci de misiuni active, surprinzând, în premieră absolută, fiecare moment emoţionant, necenzurat, de pe frontul de luptă.