Justin Timberlake

Redacția / 07.01.2014, 13:03
Justin Timberlake
Justin Randall Timberlake este un cântăreţ american de pop, compozitor, producător, dansator şi actor. Timberlake a devenit celebru ca membru fondator al formaţiei 'N Sync, a cărei lansare a fost finanţată de către Lou Pearlman. Este câştigător a şase premii Grammy şi al unui premiu Emmy. În 2002 a lansat primul album solo, ”Justified”, care s-a vândut în peste 7 milioane de exemplare în întreaga lume.

Al doilea album al lui Timberlake se intitulează ”FutureSex/LoveSounds”, fiind lansat în 2006. Trei single-uri s-au clasat pe prima poziţie în S.U.A.: ”SexyBack”, ”My Love” şi ”What Goes Around... Comes Around”. Alte trei melodii au ajuns în top 20: ”Summer Love”, ”Love Stoned” şi ”Until the End of Time”. Până în ianuarie 2008, ”FutureSex/LoveSounds” s-a comercializat în peste 8 milioane de exemplare. Cu primele două albume solo, Timberlake a vândut peste 18 milioane de exemplare în toată lumea, iar alături de 'N Sync- 50 de milioane de unităţi. A fondat casa de discuri Tennman Records şi o casă de modă numită William Rast. Este proprietarul a două restaurante: Destino şi Southern Hospitality.

Justin Timberlake s-a născut în Memphis, Tennessee, acesta fiind fiul lui Randall Timberlake şi al lui Lynn Harless. Bunicul din partea tatălui, Charles L. Timberlake, soţul lui Bobbye Joice, era un ministru baptist, iar Timberlake a fost crescut sub influenţa acestei religii, acum considerându-se a fi mai mult ”spiritual decât religios”, deşi este creştin. Părinţii lui Timberlake au divorţat în 1985, amândoi recăsătorindu-se, mama lui, ce deţine în prezent o companie de divertisment numită Just-in Time Entertainment, s-a recăsătorit cu Paul Harless, de profesie bancher, când Justin avea 5 ani, iar tatăl său, un dirijor de cor la o biserică baptistă, are doi copii, Jonathan (n. 1993) şi Stephen (n. 1998), din a doua căsătorie cu Lisa Perry. O soră vitregă, Laura Chwiesseni, a murit în nordul oraşului Memphis, la puţin timp după naştere, Timberlake numind-o ”îngerul meu din ceruri” pe albumul NSYNC. Primele încercări în cariera muzicală au fost în muzica country, acesta participând în emisiunea-concurs Star Search sub numele de ”Justin Randall”.

În 1993 s-a alăturat Clubului Mickey Mouse, unde i-a avut ca şi colegi pe viitoarea sa iubită, vedeta pop Britney Spears, viitoarea colegă de turneu, Christina Aguilera şi viitorul coleg de formaţie, JC Chasez. În 1995 emisiunea a luat sfârşit, iar Timberlake i-a propus lui Chasez să facă parte dintr-o trupă de băieţi, ce va deveni ulterior cunoscută sub numele de 'N Sync.

Timberlake şi JC Chasez, care se cunoşteau din Clubul Mickey Mouse, au fost cei doi solişti principali ai formaţiei 'N Sync. Grupul s-a format în anul 1995, băieţii începându-şi cariera în Europa în 1996. Au avut un succes important odată cu relansarea albumului lor de debut, 'N Sync, pe piaţa americană. Albumul s-a comercializat în peste 11 milioane de exemplare. Acesta include un număr de single-uri de succes printre care se numără şi ”Tearin' Up My Heart” care a ajuns până pe locul #8 în clasamentul american. Cel de-al doilea album, ”No Strings Attached”, a fost lansat în martie 2000, devenind cel mai rapid bine vândut album din toate timpurile, deţinând un record de 2,4 milioane de copii comercializate în prima săptămână. Acesta a produs single-ul ”It's Gonna Be Me”, ce a ajuns pe prima poziţie în topul american. A urmat cel de-al treilea album, ”Celebrity”, care deţine titlul de cel de-al doilea cel mai rapid vândut album. În 2002, după terminarea Turneului Celebrity şi lansarea piesei ”Girlfriend” ca single, grupul s-a decis să ia o pauză. Timberlake începuse deja să lucreze la primul său album pe cont propriu.

În august 2004, după luni de înregistrare al albumului, Timberlake a interpretat la Premiile MTV din 2002 primul său single solo, ”Like I Love You”, o piesă produsă de The Neptunes. Cântecul a ajuns până pe locul 11 în Billboard Hot 100. După lansarea discului single, Timberlake a lansat primul său album numit ”Justified” pe 5 noiembrie 2002. Albumul a avut succes, dar nu s-a ridicat la nivelul celui avut cu trupa 'N Sync. A debutat în clasamentul Billboard 200 pe locul 2, înregistrând vânzări de 439.000 de unităţi în prima săptămână de la lansare. În total s-a vândut în peste 3 milioane de exemplare doar în S.U.A. şi peste 7 milioane de copii în întreaga lume. Albumul a fost produs de ”The Neptunes” şi Timbaland. Au devenit hituri de top 10 la finele anului 2002 şi respectiv 2003 single-urile: ”Cry Me a River” şi ”Rock Your Body”.

Timberlake a promovat albumul în turneul Justified/Stripped alături de Christina Aguilera în vara lui 2003. La sfârşitul anului, Timberlake a înregistrat o piesă intitulată ”I'm Lovin' It” care a fost folosită de McDonald's ca temă pentru campania cu acelaşi nume. Contractul cu această firmă i-a adus lui Timberlake o sumă de 6 milioane de dolari.

În februarie 2004, în timpul unei pauze a emisiunii Super Bowl XXXVIII transmisă de postul de televiziune american CBS, Timberlake a cântat într-un duet cu Janet Jackson, audienţa evenimentului fiind de peste 140 de milioane de telespectatori. La sfârşitul interpretării, Timberlake a rupt o parte din costumul negru de piele al lui Jackson, din cauza unei ”defecţiuni a garderobei”, pentru a fi în acord cu o parte din versurile cântecului. Timberlake a declarat că ”îşi cere scuze dacă a ofensat pe cineva din cauza defecţiunii garderobei din timpul performanţei din pauza de la Super Bowl...”.

Ca urmare a acestui incident controversat, celor doi le-a fost interzisă participarea la Premiile Grammy din 2004 dacă nu vor fi de acord să îşi ceară scuze la acel eveniment. Timberlake a fost prezent şi s-a conformat pentru a-şi putea ridica cele două distincţii (pentru Cel Mai Bun Artist şi pentru Cel Mai Bun Solist Pop). De asemenea, pentru albumul Justified, Justin a fost nominalizat şi pentru Albumul Anului şi Înregistrarea Anului pentru piesa ”Cry Me a River”, dar şi pentru Cel Mai Bun Cântec Rap/Colaborare pentru piesa ”Where Is the Love?” interpretată împreună cu The Black Eyed Peas.

După controversa de la Super Bowl, Justin Timberlake s-a axat mai mult pe cariera sa cinematografică. A jucat în câteva filme, primul său rol fiind cel al unui tânăr jurnalist în thriller-ul ”Edison Force”, filmat în 2004. A apărut şi în ”Alpha Dog”, ”Black Snake Moan”, ”Southland Tales” şi şi-a împrumutat vocea personajului Regele Arthur din filmul animat ”Shrek al treilea”, lansat în mai 2007. L-a interpretat pe tânărul Elton John în videoclipul artistului la piesa ”This Train Don't Stop There Anymore”.

A continuat să înregistreze cu alţi artişti. După ”Where Is the Love? ”, a colaborat iar cu The Black Eyed Peas în 2005 la piesa ”My Style” de pe albumul lor, Monkey Business. În plus, Timberlake a cântat împreună cu Nelly piesa ”Work It”, care a fost remixată şi inclusă pe albumul rapperului din 2003. În timp ce înregistra pentru single-ul lansat în 2005, ”Signs” , cântat alături de Snoop Dogg, Timberlake a descoperit că are o boala la gât, fiind operat pe 5 mai 2005. A fost sfătuit de medici să nu cânte sau să vorbească prea tare cel puţin câteva luni. În vara anului 2005, Timberlake a înfiinţat propria casă de discuri numită JayTee Records.

Timberlake a avut o scurtă apariţie în videoclipul piesei ”Promiscuous”, interpretată de Nelly Furtado împreună cu Timbaland. Al doilea album solo al artistului a fost lansat pe data de 12 septembrie 2006. Albumul ”FutureSex/LoveSounds”, compus de Timberlake încă din 2005, a debutat pe prima poziţie în topul Billboard 200, înregistrând vânzări de 684,000 de unităţi doar în prima săptămână.ş23ţ A depăşit recordul trupei britanice Coldplay pentru cel mai bine vândut album în prima săptămână pe format digital. Albumul a fost produs de Timbaland, Danja, will.i.am, Rick Rubin şi chiar de însuşi Timberlake. Conţine şi câteva colaborări cu Three 6 Mafia, T.I. şi will.i.am. Criticii muzicali l-au descris ca fiind numai despre sex. Primul single de pe album, ”SexyBack”, a fost interpretat de Timberlake în deschiderea premiilor MTV Video Music Awards din 2006 şi a ajuns pe prima poziţie în Billboard Hot 100, unde a staţionat timp de 7 săptămâni consecutive. ”My Love”, cel de-al doilea single de pe album, de asemenea produs de Timbaland, este cântat împreună cu rapperul T.I. şi a ajuns şi acesta pe prima poziţie în Billboard Hot 100, la fel ca şi ”What Goes Around.../...Comes Around”. Cântecul a fost inspirat din despărţirea prietenului său din copilărie şi actual partener de afaceri, Trace Ayala, de actriţa Elisha Cuthbert. A fost invitat special în 2006 la spectacolul Victoria's Secret, unde a cântat ”SexyBack”. În ianuarie 2007 a început turneul FutureSex/LoveShow. În S.U.A. al patrulea single lansat a fost ”Summer Love/Set the Mood Prelude”, iar în UK următorul lui single a fost ”LoveStoned/I Think She Knows Interlude”. ”Give It to Me”, piesa lui Timbaland interpretată împreună cu Justin şi Nelly Furtado, a ajuns pe prima poziţie în Billboard Hot 100.

În aprilie 2007, Timberlake a intrat într-un studio londonez alături de Madonna, confirmându-se astfel zvonurile cum că aceştia vor colabora pentru noul album al artistei, Hard Candy. Prima piesă interpretată de cei doi ce a fost lansată ca single este ”4 Minutes”. În ”Shrek al treilea”, lansat pe 18 mai 2007, Timberlake şi-a împrumutat vocea personajului Regele Arthur.

În august 2007, Timberlake a susţinut două concerte la Air Canada Centre în Toronto şi două spectacole in Winnipeg la MTS Centre cu casa închisă. În februarie 2008, Timberlake a fost premiat la cea de-a 50-a ediţie a Premiilor Grammy cu două distincţii: Cea mai bună performanţă masculină pentru ”What Goes Around...Comes Around” şi Înregistrarea dance a anului pentru ”LoveStoned/I Think She Knows. ”

După ce a contramandat câteva spectacole din turneul de promovare al albumului FutureSex/LoveSounds din Australia şi Orientul mijlociu, Timberlake şi-a reluat cariera în cinematografie. Proiectele sale pentru anul 2008 includ roluri in comedia lui Mike Myers, ”The Love Guru” (lansată pe 20 iunie 2008) şi în drama ”The Open Road”. În martie 2008 s-a anunţat că el va fi producătorul executiv al adaptării americane la comedia peruviană, ”My Problem With Women”, ce va fi filmată pentru canalul american de televiziune NBC.

Într-un interviu acordat revistei CQ din Regatul Unit, cântăreţul a afirmat că lucrează la un nou album, ce va fi lansat în toamna anului 2008 sau la începutul lui 2009. Pe 20 noiembrie 2008 TV Guide a anunţat că noul single al lui Timberlake, ”Follow My Lead”, va fi disponibil pentru a fi descărcat exclusiv pe MySpace. Cântecul este interpretat în colaborare cu Esmee Denters, iar toate încasările vor fi donate instituţiei ”Shriners Hospitals for Children”, spital de voluntariat ce urmăreşte îmbunătăţirea îngrijirii pediatrice pentru copii bolnavi.

Timberlake a colaborat cu T.I. pentru piesa ”Dead and Gone”, lansată ca al patrulea single de pe albumul rapperului, Paper Trail. Interpretul a produs câteva cântece de pe Fantasy Ride, materialul discografic al Ciarei ce a fost lansat pe 5 mai 2009. Cei doi au lucrat împreună pentru ”Love Sex Magic”, videoclipul fiind filmat pe 20 februarie 2009.

Timberlake a deschis câteva restaurante in S.U.A.. În 2005 a lansat linia vestimentară intitulată William Rast vândută la Bloomingdale's, avându-l ca partener în această afacere pe prietenul său din copilărie, Trace Ayala. În 2004, ABC l-a angajat pe Timberlake să compună un cântec pentru NBA. În octombrie 2005, Asociaţia Grammy l-a premiat pe Timberlake pentru acţiunile sale caritabile, acesta împărţind distincţia cu scriitorul şi regizorul Craig Brewer, originar tot din Memphis.

La sfârşitul lui 2002, Timberlake a fost prima celebritate care a apărut în cadrul emisiunii Punk’d difuzată la MTV. Produsă de Ashton Kutcher, această emisiune este destinată organizării de farse vedetelor. După trei episoade, Justin i-a făcut o farsă lui Kelly Osbourne prin intermediul aceleiaşi emisiuni, el fiind astfel prima celebritate ce a apărut în Punk’d de mai multe ori. În 2006 a fost gazda evenimentului MTV Europe Music Awards. Pe 16 decembrie 2006 a fost prezentator al emisiunii Saturday Night Live, la care a şi cântat alături de Andy Samberg o piesă R&B, de fapt o parodie, intitulată Dick in a Box, pe care ulterior unele radiouri au difuzat-o ca single neoficial al lui Timberlake. Videoclipul piesei a fost unul din cele mai vizionate pe YouTube. În afară de Nite Runner, Timberlake a înregistrat şi o altă piesă împreună cu Duran Duran, intitulată ”Falling Down”.

În 2007, Timberlake a avut o apariţie pe cel de-al treilea album al lui 50 Cent, Curtis. Alături de Timbaland, Justin a interpretat cu 50 Cent piesa ”Ayo Technology”, ce a fost al patrulea single lansat de pe albumul rapperului. De asemenea, o altă posibilă colaborare ar putea fi cu Lil Wayne pe viitorul său album, ”Tha Carter III”, împreună cu Nelly Furtado şi Timbaland.

Filmografie:

Longshot (2000)

Model Behavior (2000)

On the Line (2001)

Edison Force (2005)Alpha Dog (2006)

Black Snake Moan (2007)

Shrek al treilea (voce) (2007)

Southland Tales (2007)The Love Guru (2008)

The Open Road (2008)

Bad Teacher (2011)Friends with Benefits (2011)

In Time (2011)Runner Runner (2013)