Krzysztof Zanussi – Premiul pentru întreaga carieră la TIFF

De: Mioara Tronaru / 30.04.2014, 08:00
Krzysztof Zanussi – Premiul pentru întreaga carieră la TIFF
Renumitul regizor, scenarist şi producător polonez Krzysztof Zanussi va primi Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Cineastul Krzysztof Zanussi va fi celebrat la gala de închidere a TIFF, dar şi în cadrul unei proiecţii speciale a lungmetrajului său de debut, care l-a lansat în forţă în lumea cinematografiei, în 1969 – Structura cristalului. Zanussi va susţine şi un masterclass pentru pasionaţii de film duminică, 8 iunie.

Krzysztof Zanussi (74 de ani) a regizat peste 40 de filme de ficţiune şi documentare, pentru cinema şi TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri. Debutul în lungmetraj de cinema cu Structura cristalului (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata şi Valladolid şi recunoaşterea criticii internaţionale. Au urmat filme ca Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur şi Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie şi Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti şi Marele Premiu al Juriului la Veneţia, Anul soarelui liniştit (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneţia şi nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiţia de la Veneţia.

Krzysztof Zanussi este profesor la Silesian University din Katówice şi la European Graduate School din Elveţia şi conduce studiourile TOR din Polonia. A fost distins cu numeroase premii internaţionale, este preşedinte al European Federation of Audiovisual Performers şi consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultură a Vaticanului. În 2001, a obţinut titlul de Honoris Causa din partea Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Zanussi pune în scenă, totodată, spectacole de teatru şi operă la Milano, Palermo, Bonn, Cracovia sau Roma. Viaţa sa şi opera sa au fost subiectul documentarului Anxiety/ Niepokój (2004), de Krzysztof Tchórzewski.

Foto: Robert Pałka