Lavinia Petrea fuge de aglomeraţie

De: Nicoleta Nicolae / 18.04.2014, 09:00
Lavinia Petrea fuge de aglomeraţie
De Paşte, prezentatoarea Ştirilor ProTV de la ora 7.00 petrece în familie. Lavinia fuge de aglomeraţie şi încearcă să meargă în noaptea de Înviere la o bisericuţă mică, unde oamenii vin cu respect şi smerenie la slujbă.

Lavinia, ce faci anul acesta, de Paşte?

În general, Paştele îl petrec în familie. Ne bucuram să ne adunăm cât mai mulţi în jurul unei mese cu bunătăţi pregătite de mama mea. Să ciocnim ouă, să povestim, să râdem. În fiecare an merg la Înviere. Încerc să aleg bisericuţe mici, să nu fie aglomeraţie şi, cel mai important, să fie linişte şi oameni care vin cu respect şi smerenie la slujba de Înviere, nu ca la spectacol.

Aţi petrecut vreodată Paştele în altă parte decât acasă?

Am petrecut odată Paştele în munţii Apuseni, în zona Arieseni. Mi-a plăcut foarte mult. Oamenii de acolo încă păstreză tradiţiile. Am simţit cu totul altfel slujba de Înviere, înconjurată de oameni îmbrăcaţi în port popular. Am ascultat slujba în linişte, fără teama că cineva mi-ar putea da foc părului.

Care sunt bucatele care nu lipsesc niciodată de pe masa de Paşte?

Drobul făcut de mama mea, dar nu din miel, şi ouăle roşii (nu verzi, galbene).  

 

Care este cea mai dragă amintire legată de sărbătorile Pascale?

Are legătură cu copilăria mea, la bunicii din Caracal. În dimineaţa de Paşte bunica mea ne trezea foarte devreme, ne îmbraca în haine noi din cap până în picioare şi mergeam la biserică. Acolo tradiţia spune că primul ou de Paşte este bine să-l ciocneşti de uşa bisericii şi aşa făceam mereu. 

 

Obişnuiţi să cumpăraţi cadouri de Paste?

Da, în general cadouri mici, simbolice, însă dacă ştiu că cineva apropiat mie îşi doreşte ceva anume, profit de ocazie pentru a-i face o surpriză.