Madonna

Redacția / 09.01.2014, 13:32
Madonna
Madonna Louise Ciccone supranumită ”regina muzicii pop” este o cântăreaţă americană, actriţă, producătoare şi compozitoare de muzică pop, câştigătoare a multor premii Grammy, laureată a Globului de Aur şi autoare de cărţi.

Născută în Bay City, Michigan şi crescută în Rochester Hills, Michigan, Madonna s-a mutat în New York City pentru a deveni dansatoare. Şi-a lansat albumul de debut în 1983, de pe care trei melodii au ajuns în top 20 în Statele Unite. După o interpretare memorabilă la prima ediţie a MTV Video Music Awards din 1984 a piesei ”Like a Virgin”, obţine primul hit în Statele Unite şi Australia. Albumul care poartă numele piesei a ajuns de asemenea pe locul 1 în Billboard 200. Anul următor joacă în ”Căutând-o pe Susan” pentru care primeşte recenzii pozitive. În 1986 lansează True Blue care produce multiple hituri 1 în toată lumea, şi este nominalizată la premiile Grammy pentru cântecul ”Crazy for You” de pe coloana sonoră a filmului Vision Quest. În 1987 joacă în ”Who's That Girl” care este primit rece de către critică şi public, cu toate că soundtrack-ul se dovedeşte a fi un succes în topuri, melodia ”Who's That Girl” devenind un hit internaţional, iar turneul cu acelaşi nume a fost un succes comercial şi critic. După divorţul de Sean Penn din 1988, cu care se căsătorise în 1985, se întoarce cu unul din cele mai apreciate albume ale ei, Like a Prayer, primul videoclip de pe acesta stârnind puternice controverse.

În 1990 joacă în ”Dick Tracy”, de pe coloana sonoră a acestuia lansând hitul internaţional ”Vogue”, iar melodia ”Sooner or Later” primeşte premiul Oscar pentru ”Cel mai bun cântec original”. Mai târziu în acelaşi an porneşte în turneul de succes, Blond Ambition, care primeşte titlul de ”cel mai bun turneu al anului ” din partea Rolling Stone . În 1991, prima ei compilaţie de hituri, The Immaculate Collection este lansată, primul single ”Justify My Love” fiind interzis pe MTV datorită conţinutului sexual. În anul urmator îşi continuă cariera de actriţă în A League of Their Own, tema muzicală a filmului, ”This Used To Be My Playground, ajungând al zecelea hit al Madonnei ce ocupă locul 1 în topul Billboard Hot 100. Începand cu 1992, Madonna a explorat şi mai mult sexualitatea umană, lansând o carte intitulată SEX, un videoclip erotic de pe albumul Erotica, un turneu - The Girlie Show Tour şi joacă în două thrillere erotice, toate acestea stârnind controverse, critici şi scăderi în vânzări. De pe albumul Bedtime Stories (1994) se evidenţiază melodiile ”Secret ” şi ”Take a Bow”, aceasta din urmă fiind a 11-ea melodie a cântăreţei care ajunge pe locul 1 în Billboard Hot 100, cu toate că a ratat top 10 în Marea Britanie. Videoclipul a câştigat premiul MTV VMA pentru ”Cel mai bun videoclip al unei artiste” din 1995. În 1996 Madonna este distribuită în cel mai de succes film al ei, Evita pentru care primeşte Globul de Aur pentru ”Cea mai bună actriţă” şi premiul Oscar pentru ”Cel mai bun cântec original”. În timpul filmărilor, aceasta rămâne însărcinată cu antrenorul ei personal, Carlos Leon, de care se desparte la scurt timp. Albumul din 1998 primeşte recenzii calde de la critici, primind trei premii Grammy şi şase MTV Video Music Awards, ”Frozen” şi ”Ray of Light” devenind hituri de top 5 în toată lumea.

În 2000, Madonna ajunge din nou în vârful topului Billboard, cu albumul Music şi singleul cu acelaşi nume. După căsătoria cu Guy Ritchie din acelaşi an, rămâne din nou gravidă, dând naştere de această dată unui băiat. În 2001, se întoarce pe scenă cu turneul Drowned World Tour, unul din cele mai de succes turnee ale anului.

În 2002 primeşte Zmeura de Aur pentru rolul din ”Naufragiaţi” şi lansează ”Die Another Day” care este nominalizat la premiile Grammy dar şi la Zmeura de Aur. Videoclipul este al doilea cel mai scump videoclip produs vreodată. În 2003, cântăreaţa şochează prin violenţa şi mesajul anti-război din videoclipul ”American Life” de pe albumul cu acelaşi nume; American Life a devenit cel mai slab vândut album din cariera cântăreţei. Confessions on a Dance Floor (2005) a readus-o în atenţia publicului, primul single ”Hung Up” ajungând pe locul 1 într-un record de 45 de ţări, iar albumul a câştigat un premiu Grammy. Turneul care a promovat albumul a avut încasări record. Pe 10 martie 2008 a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame. În mai 2008 se intoarce cu Hard Candy, care a fost criticat ca fiind o încercare disperată a Madonnei de a se menţine în vârf. În timpul turneului de promovare a acestuia s-a făcut publică vestea că artista va divorţa de Guy Ritchie. Turneul a devenit cel mai de succes turneu al unui artist solo.

 

Filmografie:

1985   A Certain Sacrifice

1985  Vision Quest aka Crazy For You

1985  Căutând-o pe Susan

1986  Shanghai Surprise

1987 Who's That Girl

1989   Bloodhounds of Broadway

1990  Dick Tracy

1991  În pat cu Madonna

1992   Umbre şi ceaţă

1992   A League of Their Own

1993    Body of Evidence

1993   Dangerous Game aka Snake Eyes

1995   Blue in the Face aka Brooklyn Boogie

1995   Four Rooms

1996     Girl 6

1996   Evita

2000   The Next Best Thing

2002   Naufragiaţi

2002   007 - Să nu mori azi

2005   I'm Going to Tell You a Secret

2006  Arthur şi invizibilii

2008   I Am Because We Are