Maeştrii filmului european în luna mai la MGM

De: Mioara Tronaru / 30.04.2014, 07:00
Maeştrii filmului european în luna mai la MGM
În luna mai, canalul MGM prezintă o selecţie din operele unor regizori europeni de talie mondială.

Tema lunii: Maeştrii filmului european – în fiecare joi de la 20:00

În 1947 a fost organizată prima ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care rămâne unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de filme din lume. În cinstea marelui eveniment cinematografic din mai, canalul MGM prezintă o selecţie din operele unor regizori europeni de talie mondială.

Seria porneşte cu filmul-operă Otello, semnat de Franco Zeffirelli.

Apoi continuă în aceeaşi seară cu filmul legendar Ultimul tango în Paris (Last Tango in Paris) al celuilalt mare regizor italian, Bernardo Bertolucci.

În săptămâna următoare, vom difuza filme regizate de un sârb şi de un grec: The Coca Cola Kid semnat de Dusan Makavejev

şi Trădare (Betrayed) de Constantin Costa-Gavras. Apoi putem urmări creaţiile unor maeştri francezi şi germani: Bani de buzunar (L’argent de poche) de Francois Truffaut şi Femeia din vitrină (Woman in the Window), semnat de Fritz Lang şi realizat în America.

Pe 22 mai, revenim cu două filme realizate de regizori italieni: Călătorie cu Anita (Viaggio con Anita) de Mario Monicelli şi Cu toţii sunt bine (Stanno tutti bene) de Giuseppe Tornatore.

Seria se încheie cu Balenele din august (Whales in August), creaţia britanicei Lindsay Anderson, filmul Iubiţii Mariei (Maria’s Lovers) al cineastului rus Andrei Konchalovski şi opera suedezului Ingmar Bergman, Ora lupului (Vargtimmen).

 

La mulţi ani, Clint Eastwood! – în fiecare joi de la 22:00

Pe 31 mai împlineşte 84 de ani Clint Eastwood. Actorul şi regizorul deţine patru premii Oscar şi se află în plină putere creativă şi astăzi. MGM îi aduce tribut marelui bătrân de la Hollywoord cu patru filme. Vom difuza mai întâi Bronco Billy, realizat în 1980, apoi Pe urmele banilor (Thunderbolt and Lightfoot), în care Eastwood apare cu tânărul Jeff Bridges. Apoi urmează o creaţie din seria Dirty Harry, Procurorul (The Enforcer), iar în final difuzăm westernul Spânzuraţi-i sus şi scurt! (Hang ‘em High).

 

Premiere

Ultimul tango la Paris – 01.05.2014 ora 22:00

Putem urmări interpretarea excepţională a lui Marlon Brando în rolul unui bărbat a cărui viaţă este ruptă în două de sinuciderea soţiei şi care încearcă să uite de durere implicându-se într-o relaţie lipsită de emoţii cu o străină (Maria Schneider).

Scandal – 04.05.2014 ora 21:40

Filmul este inspirat dintr-un scandal sexual real, care a zdruncinat întreaga Anglie la sfârşitul anilor 1950. Prostituata Christine Keeler (Joanne Whalley) se implică într-o relaţie sexuală cu un ministru, după ce întreţine raporturi intime şi cu ataşatul militar naval al Uniunii Sovietice.

Frizeria – 10.05.2014 ora 20:00

Frizeria prezintă viaţa de zi cu zi a unei frizerii din sudul oraşului Chicago. După moartea tatălui său, Calvin (Ice Cube) nici nu vrea să audă de afacerea moştenită, a cărei activitate i se pare timp irosit. După ce vinde afacerea unui dezvoltator imobiliar local, încet-încet Calvin acceptă moştenirea tatălui său şi este pus în situaţia în care să-şi regândească prima decizie.