Magda Vasiliu – Specialistă în sarmale

29 04. 2010, 00:00

Nu se fereşte de nicio reţetă complicată, iar sarmalele şi
ciorba de perişoare rămân „specialitatea” casei. Magda a încercat
să gătească prima oară pe la 20-21 de ani. Sarmale. „Nu m-am gândit
că foile de varză sunt sărate şi am mai pus sare. A trebuit să le
arunc”, îşi aminteşte prezentatoarea ştirilor de la Prima TV. Între
timp a exersat şi s-a specializat. La fel de bine îi iese şi ciorba
de perişoare. Care este secretul? „Reţeta e cea clasică, doar că
pun foarte mult cimbru şi în sarmale, şi în compoziţia
perişoarelor, pe care îmi place să le fac cât se poate de mici,
chiar dacă este migălos”. Iar atunci când vrea să-şi răsfeţe soţul,
apelează la paste, deşi sarmalele rămân „specialitatea
casei”.
Sarmale – Ingrediente: 1 kg carne tocată
de porc (sau porc şi vită – cantităţi egale), 110 grame de orez, 3
frunze de dafin, 2 cepe uscate (mărime medie), două linguri de
untură de porc, bulion/pastă de tomate 100 ml, varză acră, piper,
sare. Mod de preparare: Carnea tocată se
amestecă cu orezul curăţat şi spălat în câteva ape, ceapa tăiată
cubuleţe foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin mărunţite
şi 100 ml de apă. Se împachetează carnea în foile de varză murată,
apoi sarmalele se fierb într-o cratiţă, tapetată cu foi de varză.
Peste ultimul strat de sarmale se pun pasta de tomate şi două
linguri de untură. După ce au dat în primul clocot, sarmalele sunt
lăsate să fiarbă la foc mic timp de 2 ore. Opţional, după ce au
fiert două ore pe aragaz, sarmalele se pot lăsa încă 20 minute în
cuptorul preîncălzit la 180 grade.