Maggie Smith, într-un rol excepţional în “Downton Abbey”

De: Cătălina Matei / 14.09.2014, 09:00
Maggie Smith, într-un rol excepţional în “Downton Abbey”
Euforia TV va transmite, în exclusiviate în România, unul dintre cele mai urmărite seriale britanice, “Downton Abbey”. Producţia, recunoscută de Cartea Recordurilor ca fiind în 2011 cel mai apreciat serial de către critici, va avea premiera luni, 15 septembrie, de la ora 23.00. Iar fanii lui Maggie Smith, celebra profesoară din seria “Harrt Potter”, vor avea ocazia să o vadă pe actriţă într-un rol de zile mari.

Euforia TV va difuza în această toamnă primele două sezone ale producţiei.

În 2010, Marea Britanie era cucerită de un serial de epocă, despre viaţa unei familii aristocratice la începutul secolului XX:” Downton Abbey”. Producţia, o capodoperă cinematografică,  a fost apreciată  de critici cu două Globuri de Aur,  zece premii Emmy, precum şi numeroase alte premii ale industriei cinematografice. Premiera  serialulului – aflat în Anglia  la cel de-al cincilea sezon –  a avut o cotă de piaţă de 32% şi de atunci fiecare episod în parte este un succes de audienţă. Episodul special de Crăciun de anul trecut, de exemplu, a fost vizionat de 8,7 milioane de telespectatori britanici. Despre “Downton Abbey” se spune că este unul dintre cele mai de succes seriale tv britanice şi unul dintre cele mai urmărite din întreaga lume.

Atenţia la detalii, costumele şi decorurile – filmările au loc la Castelul Highclere din Hampshire – devenit loc de pelerinaj pentru fani – şi în sătucul Bampton din Oxfordshire, dar şi intrigile amoroase, umorul tipic englezesc, precum şi personajele extrem de bine  creioanate,  au transformat serialul într-un succes mondial.

“Nebunia” Downton Abbey a cuprins fanii de pretutindeni : există un joc insiprat din serial, magazinele “Marks & Spencer” au o linie specială de produse de înfrumuseţare aşa cum sunt cele  pe care le folosesc personajele feminine ale producţiei, iar doritoarele pot închiria pentru propria nuntă tiara cu diamante de 45 de carate purtată de Lady Mary. Colegiul Camden County din New Jersey predă studenţilor un curs despre viaţa la Downton, ca să nu mai vorbim de turiştii chinezi  care plătesc fabuloasa sumă de 100.000 de lire pentru a vâna prin Scoţia precum  actorii din serial.

Personaje:

Aristocraţia

Robert Crawley, conte de Grantham – capul familei Crawley – rol interpretat de actorul Hugh Bonneville

Cora Crawley, contesă de Grantham – Lady Grantham, soţia americană a Lordului Grantham – rol interpretat de Elizabeth McGovern

Lady Mary Josephine Crawley – fiica cea mare a Lordului şi a lui  Lady Grantham – rol interpretat de Michelle Dockery

Lady Edith Crawley- fiica mijlocie a Lordului – rol interpretat de Laura Carmichael

Lady Sybil Crawley – fiica cea mica a Lordului – rol interpretat de Jessica Brown Findlay  

Violet Crawley, Contesă de Grantham- mama Lordului Grantham – rol interpret de Maggie Smith

Mattew Reginal Crawley- moştenitorul prezumtiv al Lordului Grantham, fost avocat- rol interpretat de Dan Stevens

Isobel Crawley – mama lui Mattew, văduvă şi fostă asistentă – rol interpretat de Penelope Wilton

Personalul

Charles “Charlie” Carson – majordom – rol interpretat de Jim Carter

Elsie Hughes – administrator – rol interpretat de Phylis Logan

John Bates- valetul Lordului – rol interpretat de Brendan Coyle

Thomas Barrow- lacheu, mai târziu târziu valetul Lordului – rol interpretat de Rob James- Collier

Anna May Bates – cameristă, soţia lui John Bates – rol interpretat de Joanne Froggatt

Tom Branson – agent de bunuri şi fost şofer- rol interpretat de Allen Smith