Margaretele – curiozități și semnificații

19 05. 2021, 17:40

Frumoasa margaretă simbolizează inocența, întrucât este asociată cu copiii, semnificând în același timp și viața, datorită culorii sale. Pentru că ele sunt simple, dar transmit bucurie sunt o alegere ideală pentru a le oferi în dar.

Margareta s-a remarcat în timp în diferite legende și opere, iar numele ei provine de la cuvântul anglo-saxon, care înseamnă ochi al zilei. Acesta este numele perfect deoarece floarea de margaretă la fel ca floarea soarelui, se deschide dimineața.

Știai că?

  • Se consideră că margaretele ar exista pe Pământ de peste 4.000 de ani.
  • Margaretele au și părți comestibile, cum ar fi frunzele acestora care dau savoare salatelor.
  • Au fost găsite margarete pe accesorii de păr în timpul săpăturilor la Palatul Minos.
  • În creștinism margareta este cunoscută ca floarea Sfintei Maria Magdalena.
  • În medicina primitivă, margareta era considerată un leac pentru vindecarea oricărei afecțiuni legate de ochi.
  • Asirienii le foloseau pentru a readuce culoarea naturală a părului și a scăpa de firele albe.
  • Se crede că cel va mânca trei margarete după extracția unui dinte nu va mai suferi niciodată de dureri de dinți.

Legendele margaretei

Una dintre legendele despre floarea de margaretă povestește că era o fată pe nume Margareta, foarte frumoasă, înaltă, slăbuță, cu părul blond și ochii mari. Se pare că Margareta era cea mai plăcută fată din sat și pe lângă frumusețea sa, mai era și o fată cuminte ce în fiecare zi mergea la tatăl său cu mâncare, pentru că tatăl său muncea la câmp. În drum spre părintele ei, Margareta se abătea întotdeauna prin Poiana Florilor să ia apă. Într-una dintre zile, fata a fost cuprinsă de un dor de a culege flori și a adunat fiecare floare ce ii ieșea în cale, dar la un moment dat, în calea ei a apărut Zâna Florilor, foarte supărata pe Margareta că i-a rupt toate fiicele. Zâna Florilor s-a gândit să o pedepsească pe Margareta pentru ce îi făcuse şi pentru faptul că nici măcar nu părea să-i pară rău, astfel a transformat-o într-o floare, dar nu orice fel de floare, una delicată şi firavă şi mereu dorită pentru a fi ruptă pentru frumuseţea ei. În acest mod trist a apărut frumoasă şi gingaşa margaretă.

O altă legendă spune că Margareta este o prinţesă foarte frumoasă, însă a fost obligată să se căsătorească cu Împăratul Florilor, dar Margareta la vârsta de  16 ani se îndrăgosteşte de un alt prinț. Astfel că cei doi tineri hotărăsc să fugă împreună, dar sunt surprinşi de Împăratul Florilor care îl provoacă pe prinţ la un duel. Prinţul este ucis, iar Margareta hotărăşte să fugă, dar împăratul o urmăreşte, astfel că ea se roagă să moară decât să se căsătorească cu el. Margareta moare, iar Împăratul regretă tot ce pricinuise şi o transformă pe fată în delicata floare de margaretă.

Frumoasa floare, margareta, alcătuită din multe petale albe şi subţiri, poziţionate ca razele soarelui, şi cu centrul gălbui îţi dă impresia că degajă căldură. Astfel că aceasta transmite căldura sufletească, încrederea reciprocă şi sentimentele puternice către persoana care o primeşte. Floarea rămâne un simbol puternic al dragostei şi al intenţiilor serioase. Aşadar alege să dăruieşte femeii din viaţa ta aranjamente florale de la Maison D’or în care să incluzi și minunata margaretă.

Sursa foto: Pixabay