„MasterChef” Petru Buiuca ne spune ce ar trebui să mâncăm de sărbători şi în ce cantităţi!

Apropo.ro / 21.12.2014, 08:00
Câştigătorul primului sezon al show-ului  culinar "MasterChef", Petru Buiuca, ne recomandă meniul de Crăciun şi Revelion. Ce să mâncăm şi în ce cantităţi? Excesele trebuie evitate pentru a avea cele mai reuşite şi frumoase sărbători! Cu alte cuvinte, să facem loc sarmalelor, fripturei de vânat, aspicului de legume şi altor preparate delicioase! Pentru a nu se depune însă, trebuie să facem multă mişcare după festinul culinar.
Foto: Facebook
 
 
– Ce meniu pregăteşti pentru Crăciun şi cum petreci? Dar de Revelion?
 
De Crăciun voi fi alături de cei dragi. În Ajunul Crăciunului ştiu clar că împodobesc bradul de Crăciun cu familia. Este o tradiţie frumoasă şi pe care o respectăm cu sfinţenie. Observ că a revenit, peste tot în jurul nostru, acel sentiment de unitate şi dragoste specifică Sărbătorilor de Iarnă. Oamenii sunt mai calzi, mai primitori şi mai atenţi cu cei din jur şi asta mă bucură.
 
În ceea ce priveşte mâncarea, pe lista de bază se află clar friptura clasică împreună cu legume multe (ardei, roşii, ceapă şi dovlecel – toate coapte frumos cu un mix de condimente făcut special de mine pentru masa de Crăciun). 
De asemenea, mama va face tortul ei special, cu ciocolată din belşug şi foarte multe fructe. Încercăm să avem grijă ca ceea ce mâncăm să fie echilibrat şi delicios în acelaşi timp. Excesele trebuiesc evitate pentru a putea avea o perioadă de sărbători foarte reuşită. Neapărat, a doua zi, ies cu familia la plimbare şi cu fratele meu mai mic am un obicei strict al nostru: alergăm pentru minim 15 minute. 
 
De Revelion, petrec alături de gaşca mea de prieteni. Şi în acest an vom închiria un local pentru a face o super petrecere. Aducem de acasă mâncare gătită de noi (tradiţie veche) şi facem concursuri de cocktail-uri (suntem câţiva pasionaţi de băuturile cât mai neconvenţionale). 
 
 
– Ce meniu recomanzi pentru seara de Revelion?
 
Cred că cele mai potrivite sunt aperitivele de orice fel. Fie că îi spui aperitiv, amuse-bouche sau tapas, porţiile mici şi diversificate sunt cele mai frumoase. Totdeauna poţi încerca gusturi noi şi modalităţi cât mai inventive de servire a: sarmalelor, salatei de boeuf, prăjiturilor şi torturilor de casă şi chiar a băuturilor.
 
Dincolo de asta, un meniu extraordinar de gustos şi apetisant ar include: friptura de vânat, oualele de prepeliţă marinate, salate de fructe (la desert) şi vinurile spumante seci şi demiseci. Ca aperitiv, dacă păstrez tenta tradiţională, aş servi aspic de legume în recipiente de o porţie sau crochete cu caşcaval şi mix de seminţe picante. 
 
 
– Ce ar trebui să mănânce oamenii de sărbători şi în ce cantităţi pentru a nu avea probleme după postul Crăciunului?
 
Instinctual avem tendinţa de a depăşi anumite limite, pe care le întâlnim în această perioadă de post şi rugăciune. De aceea, de sărbători, fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă să nu depăşească măsură. Cum spuneam: cantităţi mici, legume şi fructe multe. În rest: poftă bună şi linişte în suflet!
 
 
– Care este secretul pentru a obţine nişte cozonaci pufoşi? Dar o friptură fragedă?
 
Cozonacii pufoşi se obţin simplu: “fură” reţeta specială a propriei bunici, iar la frământarea aluatului nu insista foarte mult. De obicei aici apare problema unui cozonac care nu e pufos. 
 
Friptura fragedă se obţine gătind carnea la temperaturi mai mici, dar cu un timp de coacere mai mare şi/sau stroptind-o cu un amestec de supă de legume simplă şi vin alb/roşu (după caz).
 
 
Foto: Facebook
 
 
– Ce obişnuiai să mănânci în copilărie cu ocazia sărbătorilor de iarnă?
 
Îmi aduc aminte cu deosebită plăcere de prăjiturile cu foi ale mamei sau plăcintele pe foc ale bunicii. Mirosul cozonacilor proaspăt copţi ajungea până la vecini în momentul în care reveneam acasă de la colindat. Sunt amintiri de neegalat.
 
 
– Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai din copilărie, legată de sărbători?
 
Una dintre amintirile despre care vorbim cu râsete în familie este aceea în care mama m-a surprins, chiar de Crăciun, cu îngheţată de casă. Vorbesc foarte serios: face o îngheţată de casă fenomenală (nici măcar faimoşii gelatieri din Florenţa nu o fac aşa). Nu mi-a venit să cred că am servit desertul meu preferat, chiar dacă afară era super frig.
 
 
– Ai încercat să îţi deschizi un atelier culinar după concursul “MasterChef” pe care l-ai câştigat. Ce s-a întâmplat cu el? Ce planuri ai acum? 
 
Am reuşit să deschid această locaţie superbă şi plină de dragoste chiar în primăvara acestui an. Am avut mese private, evenimente onomastice şi chiar înregistrări de emisiune culinară on-line. Din păcate programul foarte încărcat şi faptul că nu am reuşit să găsesc o persoană să-mi fie alături în acest business m-au adus în punctul în care am luat decizia, dureroasă dealtfel, de a îmi amâna acest vis pentru când voi fi mai matur şi mai înţelept în lumea antreprenoriatului. 
Dar nu vă faceţi probleme: mi-am “mutat” activitatea pe online şi, alături de partenerii mei, pot acum să livrez servicii culinare de mare amploare la cerere. 
 
Firma mea îşi ia angajamente de toate felurile şi are grijă ca toţi clienţii să fie fericit, mulţumiţi şi cu obiectivele îndeplinite cu succes. Merg înainte cu experienţa acumulată şi mă maturizez cum pot de bine în această lume culinară, plină de emoţii şi trăiri inedite, alături de toţi iubitorii mâncării din România.
 
 
Dana Popa