Masterclass Serge Avedikian şi Cristian Tudor Popescu la Cinepolitica

De: Mioara Tronaru / 07.04.2014, 10:48
Masterclass Serge Avedikian şi Cristian Tudor Popescu la Cinepolitica
Cenzură ideologică şi economică şi interferenţa politicului în cinema sunt temele a două masterclass-uri pe care cineastul Serge Avedikian şi scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu le vor susţine la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (8 – 13 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union).

Totodată, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti români, Adelin Petrişor, îşi va prezenta Coreea de Nord, nimic de invidiat, un documentar realizat după călătoria din 2012 în cel mai dur lagăr comunist încă existent în lume.

Masterclasss-ul „Cenzura ideologică şi cenzura economică în cinema”, susţinut de cineastul francez de origine armeană Serge Avedikian, este programat miercuri, 9 aprilie, de la 18.00, la Cinema Union. Avedikian este protagonistul şi co-regizorul (alături de Olena Fetisova) filmului Paradjanov, o biografie a legendarului regizor Sergei Paradjanov, care va rula în Competiţia Cinepolitica. În 2010, a fost distins cu Palme d’Or pentru filmul scurt „Chienne d’histoire”.

Născut şi crescut la Erevan, a emigrat în Franţa la 15 ani şi s-a stabilit la Paris în 1971, unde a predat la Conservator. În 1976, şi-a înfiinţat propria companie teatrală, iar în 1988, una de producţie. A semnat regia mai multor spectacole de teatru şi filme, a avut roluri în pelicule ca Nous étions un seul homme (1979), Le bûcheron des mots (2009) sau Iubire persană (2011).

Despre „Interferenţe ale politicului în cinematografia românească” va vorbi scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu vineri, 11 aprilie, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu. Acesta va face o trecere, cu exemple, prin istoria filmului autohton şi a relaţiei lui cu politicul, subiect pe care l-a aprofundat în cartea „Filmul surd în România mută”.

De neratat este şi întâlnirea cu unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti români, Adelin Petrişor, sâmbătă, 12 aprilie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu. În Panorama, în programul special Nord şi Sud, va fi proiectat Coreea de Nord, nimic de invidiat (2013), un documentar realizat după călătoria din 2012, alături de colegul său de la TVR, cameramanul Cătălin Popescu. Cei doi au fost primii jurnalişti TV români cărora li s-a permis accesul după 1989 în ţara izolată de restul lumii. După proiecţie, Adelin Petrişor va răspunde întrebărilor publicului.

Tot în programul Nord şi Sud va rula Securitate naţională / Namyeong-dong 1985 (Coreea de Sud, 2012), de Chung Ji-young, o dramă impresionantăă despre un lider al mişcării democratice din Coreea de Sud arestat şi torturat în temutul centru de interogare Namyeong-dong, pentru a-şi mărturisi colaborarea cu comuniştii din Nord. Peste ani, el îşi reîntâlneşte torţionarul.

În secţiunea Panorama, spectatorii vor putea urmări şi EU 013, ultima frontieră / EU 013, L’Ultima frontiera (2013), de Alessio Genovese, primul documentar care reuşeşte să pătrundă în lumea crudă a centrelor de identificare şi expulzare din Italia, în care mii de cetăţeni străini pot fi reţinuţi chiar şi un an şi jumătate fără a se fi făcut vinovaţi de vreo infracţiune sau fără a fi fost condamnaţi de vreun judecător.

Un eveniment organizat de Fondul Franco-German Elysée, Institutul Francez, Institutul Goethe şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, la 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, va aduce la Cinema Elvira Popescu, pe 12 aprilie, de la ora 16.00, una dintre marile opere ale cinema-ului clasic, Iluzia cea mare / La Grande illusion (1937), în regia lui Jean Renoir, cu Jean Gabin pe afiş. Filmul prezintă povestea unui grup de soldaţi francezi luaţi prizonieri de germani în timpul Primului Război Mondial.