Michael Clayton

De: Mioara Tronaru / 18.02.2008, 00:00
Michael Clayton
Michael Clayton este omul discret şi eficient care poate aranja orice. Este angajat al unei firme de avocatură renumită din New York şi se ocupă cu rufele murdare din diverse corporaţii care trebuie să pară imaculate în ochii publicului. Nu-şi face un ideal din muncă, dar nici nu poate pleca, are în spate un divorţ care l-a costat şi pielea de pe el, o pasiune obsesivă pentru jocurile de noroc plus un munte de datorii. Acum, a ajuns pe mîinile lui distinsa companie ”Kenner, Bach & Ledeen”.

La compania de produse agrochimice U/North, cariera consilierului-şef Karen Crowder depinde de o anume înţelegere de cîteva milioane de dolari, pe care firma la care lucrează Clayton a obţinut-o prin negociere în cursul unui proces. Avocatul firmei “Kenner, Bach & Ledeen”, Arthur Edens, cel care a construit cazul, are o cădere nervoasă şi e pe cale de a sabota toată acţiunea. Ca întotdeauna, Clayton e trimis “pe teren” să evalueze şi să repare dezastrul fără precedent. ”Dacă te uiţi la tot ce-am scris eu peste ani, ţi-e clar că sînt un tip obsedat de muncă. Ce fac oamenii, cum o fac, sînt fascinat de dileme, dorinţe, decizii”, spune regizorul-scenarist Tony Gilroy. Ideea de la care pleacă ”Michael Clayton” i-a venit lui Gilroy în timp ce vizita firmele mari de avocaţi din New York, să facă muncă de cercetare pentru scenariul din ”The Devil’s Advocate”. Filmul intră în cursa pentru Oscar de anul acesta la categoriile: cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal – George Clooney, cel mai bun actor în rol secundar – Tom Wilkinson, cea mai bună actriţă în rol secundar – Tilda Swinton, cel mai bun regizor – Tony Gilroy, cel mai bun scenariu original – Tony Gilroy, cea mai bună coloană sonoră.

Premiera 22 februarie
TO: Michael Clayton. Producţie SUA, 2008. R: Tony Gilroy. Cu: George Clooney, Tom Wilkinson, Tilda Swinton, Sydney Pollack, Michael O’Keefe, Wai Chan, Alberto Vasquez, Brian Koppelman, Denis O’Hare.
Distribuit de ProRom, Ro Image 2000