Mihai Gîdea – ”Regizorul” de la Antena 2

De: Cătălina Matei / 31.03.2008, 00:00
Mihai Gîdea - ”Regizorul” de la Antena 2
În urmă cu un an, realizatorul emisiunii ”Sinteza zilei” de la Antena 3 primea o propunere... greu de refuzat: postul de director general al Antenei 2. La fel ca un regizor, Mihai şi-a direcţionat oamenii şi emisiunile astfel încît a obţinut un post TV cu atitudine. Iar pe 9 aprilie, Mihai Gîdea va prezenta alături de Mircea Badea un show special pentru a aniversa primul an al televiziunii de talkshow-uri.

– Cît de repede ai acceptat să fii directorul Antenei 2?
La 30 de ani, aveam tot felul de planuri, numai să fiu director de televiziune – nu. Dacă ar fi trebuit să-i dau răspunsul Cameliei Voiculescu pe loc, probabil că aş fi răspuns ”nu”. Pentru că e mult mai greu să fii antrenor decît jucător. Am spus ”da” pentru că, dintot­deauna, orice realizator de emi­siuni spune că ”Eu, dacă aş fi fost în locul nu ştiu cui, aş fi făcut altfel!”. Am luat-o ca pe o provo­care, deşi mi-a fost teamă de un eşec. Nimeni nu-şi doreşte ca, la 30 de ani, să aibă un eşec major şi să dea cu un post TV în gard.

– Avînd emisiunea la Antena 3, nu-ţi concurezi postul pe care îl conduci, chiar dacă vorbim de acelaşi trust?
Teoretic, da. Practic… nu. Concurenţa mea de la ora 22.00 de la Antena 2 este formată din Cristi Brancu şi emisiunea sa ”Agentul VIP”. Însă avem alt public: el face un show cu invitaţi din zona mondenă, pe cînd emisiunea mea este un talkshow politic. Dar mă bucură faptul că, de curînd, am reuşit să facem un post concurent ”sandviş” între noi. Eu m-aş bucura să văd că Antena 2 are un rating mai mare pe spaţiul meu de la Antena 3.

– Din grila postului pe care îl conduci, cît la sută reprezintă contribuţia ta?
E un procentaj destul de mare, însă e mult mai important ca, în momentul în care vrei să faci ceva la care nu te pricepi foarte bine – cum ar fi mondenul, să-i laşi pe alţii să o facă. Mi-am făcut o echipă excepţională într-un timp relativ scurt. În urmă cu un an, nu eram decît eu, în funcţia de director general, şi hîrtia ce atesta persoana juridică a postului Antena 2. Acum, am ajuns la sute de angajaţi şi am avut grijă să aleg oamenii competenţi din producţie. Apoi, am mers pe feţe noi, nu pe vedete deja consacrate. Am gîndit un post nou cu vedete noi. Şi astfel au apărut Cristi Brancu, Florentina Făntănaru, Mihai Morar, Diana Munteanu, Victor Ciutacu, Andrei Vulpescu şi mulţi alţii.

Cînd Badea face programul…

– Din punct de vedere al afacerii, sînteţi pe plus?
La începutul acestui an, am trecut pe profit, ceea ce spune foarte multe. N-am aruncat cu banii într-o parte şi în alta. Însă ce mă bucură cel mai tare este faptul că, în urma unor statistici, postul TV care a crescut cel mai mult din decembrie 2007 pînă în ianuarie 2008 este Antena 2, mai ales că avem o acoperire în ţară de 65%.

– Pînă la urmă, ce funcţie are Mircea Badea la Antena 2?
Este director de programe, aşa că ne întîlnim în fiecare zi la birou şi în fiecare seară la Antena 3. Iar pe 9 aprilie, cînd aniversăm primul an al Antenei 2, vom prezenta împreună un show special, care va fi transmis timp de o oră şi pe Antena 1. Cît despre show-ul pe care trebuia el să-l facă la Antena 2 – ”Guvernarea fantastică”, am ajuns la concluzia că necesită mult timp şi că nu-l pot lua pe Mircea de la emsiunea pe care o face la Antena 3 – ”În gura presei” – atît de bine.

”Domnul Gîdea…”

– La 31 de ani, eşti director general la Antena 2 şi ai şi o fetiţă de 5 ani. Eşti genul ”precoce”?
Sînt foarte bucuros că m-am căsătorit de tînăr şi că am şi un copil de 5 ani. Nimic nu a fost întîmplător, mi-am dorit să am un copil cu părinţi tineri. Mai am trei surori şi nici una dintre ele nu mai trăieşte în Romănia. Şi nici părinţii mei. Prin urmare, mi-am dorit familia mea pe care să o am lîngă mine.

– Karina se uita la ”Sinteza zilei” şi credea, într-un timp, că eşti preşedintele ţării. Şi-a schimbat părerea?
Da… Acum ştie sigur cine este preşedintele ţării. Eram cu ea în maşină şi a văzut un afiş electoral, în perioada referendumului. Şi mi-a zis: ”Uite-l pe domnul Băsescu!”. În fiecare zi, îmi dau seama că ştie o mulţime de lucruri. Fără să se uite prea mult la televizor, a ştiut să-i explice unui coleg de grădiniţă cu ce se ocupă tăticul ei: că face emisiune, în fiecare seară, la Antena 3 cu domnul Cristoiu, care poartă o vestă mereu pentru că îi este frig.

– Dar de domnul Stan ce spune?
Îi este foarte simpatic şi mă întreabă cîteodată cu cine se ceartă, mai ales cînd îmi zice ”Domnul Gîdea”. Şi mie îmi este simpatic şi îmi place varianta ”Mondenilor”. Actorii din grup sînt extraordinari şi îi urmăresc de cîte ori pot. Mă amuză foarte tare actorul care mă imită pe mine şi îşi ţuguie buzele ca să semene cu mine.