Mircea Dinescu i-a pregătit şalău „bonne femme” lui Gabi Balint

Apropo.ro / 07.12.2014, 07:00
Mircea Dinescu i-a pregătit şalău „bonne femme” lui Gabi Balint
Fostul fotbalist este invitatul lui Mircea Dinescu în ediţia de azi a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, difuzată de la ora 15.00.
Reprezentant al „Generaţiei de Aur” a fotbalului românesc şi câştigător, cu Steaua, a Cupei Campionilor Europeni, Gabi Balint este invitatul lui Mircea Dinescu în prima ediţie din luna decembrie a emisiunii „Politică şi delicateţuri”. Emisiunea poate fi urmărită duminică, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.
 
 
Foto: TVR
 
Rezervat în bucătărie, pentru că preferă să-l lase pe poet să se desfăşoare, Balint priveşte însă cu atenţie modul în care bucatele sunt pregătite. Dinescu pregăteşte pentru început un şalău „bonne femme”, o reţetă fină şi rafinată, pentru cunoscători, din ingredientele căreia nu lipsesc celebra zeamă de portocală şi caperele. Cu un gest demn de un prestidigitator, Dinescu răstoarnă şalăul aburind pe un platou şi coboară în cramă, însoţit de invitatul său, pentru a asculta împreună muzica Tarafului de la Vărbilău şi a discuta la un pahar de vin. 
 
După ce îşi delectează papilele gustative cu şalăul şi mai prind puteri de la vin, cei doi se întorc în bucătărie pentru a prepara felul al doilea, un cotlet din porc de ţară, stropit cu sos picant. După ce bate bine cotletul, pentru frăgezire, şi îl lasă să se perpelească în tigaie, Dinescu prepară sosul cu smântână, vin, muştarul pe care îl face la Cetate din peltea de gutui şi faimoasa dulceaţă de ardei iute. Îndemnat să guste din dulceaţă, Balint este surprins de combinaţia de dulce cu picant şi, cu ochii lăcrimând, cere un pahar cu apă. Reacţia lui face deliciul poetului, care declară că invitatul său are „o papilă gustativă destul de sensibilă”. 
 
 
Foto: TVR
 
Cei doi se reîntorc în cramă, unde Balint e descusut cu iscusinţă de gazda sa, amintindu-şi de cariera de fotbalist şi, mai apoi, de cea de antrenor, de vremurile copilăriei, dar şi de accidentarea care l-a făcut să „pună ghetele în cui”, discuţia fiind condimentată cu istorii amuzante din viaţa fotbaliştilor de dinainte de 1989.