Monica… de pica

Apropo.ro / 23.01.2006, 16:11
Monica... de pica
E "guest star" în cel mai en-vogue serial din lume ("Lost"), a jucat într-un film premiat la Cannes, a jucat în cateva producții americane, are un iubit bogat și celebru și s-a mutat aproape definitiv la Hollywood. Acum cinci ani nici nu își imagina ce-o


E „guest star” în cel mai en-vogue serial din lume („Lost”), a jucat într-un film premiat la Cannes, a jucat în cateva producții americane, are un iubit bogat și celebru și s-a mutat aproape definitiv la Hollywood.

Acum cinci ani nici nu își imagina ce-o așteapta… A debutat ca fotomodel, a urmat Facultatea de Drept din Iași, iar cu televiziunea a început sa se acomodeze participand la campanii de advertising.

Orice împatimit al mondenelor își aduce aminte de ambițioasa Monica Barladeanu, pe atunci tunsa scurt, raspunzand timid întrebarilor neaoșe puse de Mircea Badea și Oreste. Despre viața de model, despre cum e sa dormi mult și sa mananci puțin, sa alergi din ora în ora, sa faci tone de pictoriale, sa razi sau sa ai atitudine de zana la comanda etc.

Apoi, de la statutul de invitat al unor televiziuni a ajuns sa aiba propria emisiune (la început, alaturi de blonda Cristina Teodorescu, apoi singura la B1TV). Asta se întampla prin 2002… „Nu-mi plac relatiile de taina și nici n-am avut, în afara de începutul relației cu Bobby”, declara Monica nu de mult. (Bobby Paunescu avea de încheaiat relație.)

De ce au ales varianta unei iubiri de taina? A fost dreptul lor. Pana la urma, dragostea a învins și ei au putut sa-și construiasca relația ca la carte.

În 2004 au plecat în America, acolo unde toate visele pot deveni realitate. A început sa studieze actoria. Acum, merge la aceeași sala de sport la care se antreneaza Reese Witherspoon sau Kirsten Dunst. Cariera în televiziune e deja de domeniul trecutului, cea mai trasnet ambiție a Monicai fiind… Hollywoodul (care iubește starurile, dar agreaza și steluțele mai mititele venite din Est).

În același an, 2004, a jucat în patru filme: „Buds for Life”, „Malia” (unde a avut primul rol principal), „Moartea domnului Lazarescu” (celebrul film al lui Cristi Puiu, premiat la Cannes) și „Caved-In” (un SF romano-american).

În 2005, a filmat în trei producții americane, doua turnate în Romania: „Incubus” (cu Tara Reid în rolul principal) și „Seccond in Command” (unde l-a cunoscut pe Jean Claude van Damme) și „Living and Dying” cu Michael Madsen.

La sfarșitul lui noiembrie ne-a pregatit o surpriza de proporții, oferindu-ne știrea ca joaca în „Lost” (laureat anul trecut cu șase premii Emmy, iar saptamana trecuta cu un Glob de Aur, pentru cel mai bun serial). Seria a doua a celebrului „Lost” a debutat deja în America și la noi, pe AXN, iar Monica își va face apariția în episodul 11, întruchipand-o pe Gabriella Busoni: „o femeie foarte frumoasa cu un soț în varsta”.

Deși unii ar fi înclinați sa creada așa, Monica nu a ajuns în „Lost” batand din palme. Dincolo de cursurile de actorie și de dicție, de engleza vorbita fluent, de fizicul atragator, de talent, orice aspirant la glorie are nevoie de un bun agent care te accepta numai daca ai potential. „Acolo lucrurile stau foarte clar: ești un nume sau nu. În termenii aștia se discuta totul. Ori ca sa ajungi un nume, trebuie sa ai un agent bun, roluri potrivite, apreciere pentru ele și… talent. Agentul meu s-a ocupat de Leonardo di Caprio la începutul carierei sale și chiar a pus pariu ca el va caștiga un Oscar. Ma gandesc ca acesta e un indiciu al flerului lui. Agentul își deschide niște în fața carora e greu de ajuns altfel, dar pana la urma totul se reduce la audiția actorului și la performanțele de care da dovada în sala de audiții. Daca ești nici cel mai bun agent din lume nu te poate salva… Dupa ce joci în cateva filme mici, el te poate transfera unei agenții importante care te poate ridica foarte mult”, ne-a spus Monica.

Saptamana trecuta, la doua zile dupa ce „Lost” a luat Globul de aur pentru cel mai bun serial tv drama, în America a fost difuzat episodul în care apare și Monica. Reacțiile? „Agentului meu îi suna telefonul, ceea ce ma bucura. (…) Inclusiv cei care se ocupa de casting pentru au sunat sa se intereseze de mine.”, a povestit Monica în cadrul emisiunii Nașul de la B 1 TV.

Am fost primii care au dat știrea ca Monica Barladeanu, de curand Monica Dean, a obținut un rol în „Lost”. Așa ca, ne-am grabit și sa aflam amanunte despre cum a fost la filmari.+

Hawaii? Cred ca e senzațional acolo, mai ales cand joci în „Lost”! Cum te simți?

Hawaii-ul e superb, dar nu m-am putut bucura de el într-un sens turistic dat fiind faptul ca eram la lucru. E totuși una dintre cele mai frumoase destinații de lucru.

Cum ai primit vestea ca ai obținut rolul din „Lost”? Înțeleg ca în perioada în care așteptai raspunsul ai slabit trei kilograme. Le-ai pus la loc?

Nu înca… și nici nu ma grabesc s-o fac.

Am înțeles ca nu ne poți spune prea multe despre personajul pe care-l interpretezi, Gabriella Busoni, ce poți totuși sa ne povestești? I-ai cunoscut pe ceilalți actori? V-ați împrietenit? Sunt la fel de frumoși ca în serial? Cum e la filmari?

Am avut de jucat scene cu Matthew Fox și cu John Terry pentru ca povestea Gabriellei e foarte stransa de personajele pe care ei le inetrpreteaza, dar i-am cunoscut fugitiv și pe cațiva dintre ceilalți membri ai serialului. Sunt ca o familie mare deja, dat fiind faptul ca lucreaza în formula aceasta de doi ani, dar sunt deschiși totuși și gata sa ajute și sa susțina oricand un nou coleg din echipa lor.

Cine te-a recomandat lui Darryl Marshak? Cat de important este sa ai un agent bun? Și… cu cat îl platești (cred ca e o suma considerabila)?

Ellen Noel English, prima directoare de casting pentru care am dat audiție, m-a recomandat lui Darryl știind ca e un agent/manager foarte bun și ca-l intereseaza sa adauge portofoliului agenției și cațiva clienți europeni. Agentul nu e platit în mod direct, singurul mod în care acesta este remunerat este prin comisionul pe care acesta îl ia din onorariul tau pe fiecare proiect. Cu alte cuvinte, nu-ți platești agentul cu bani de-acasa și, în principiu, oricine poate avea unul. Trebuie doar sa-l convingi sa semneze cu tine.

Cat de mult crezi ca se va schimba viața ta cu acest rol? Am auzit ca ai semnat deja un contract cu Warner Bros pentru un nou proiect. Poți sa ne spui despre ce este vorba?

Este o eroare, deocamdata am doar întalniri cu studiourile WB, FOX sau televiziuni cum e CBS pentru ca și-au exprimat dorința sa vada noua actrița din „Lost”. De aici și pana la a se concretiza ceva e cale lunga și mult de lucru…

Știu ca suma pentru care ai semnat e confidențiala (aici nu știu de unde s-a auzit de 20.000 de dolari pe saptamana). De unde crezi ca au plecat zvonurile? Și… ce mașina ai putea sa-ți cumperi cu banii respectivi?

Sunt doar prezumții ziaristice și opinii ale semnatarilor articolelor. Mi se pare neelegant sa vorbesc despre bani.

Spuneai ca ai fi acceptat sa joci și pe nimic. Vorbeai serios?

Da. Experiența și beneficiile ulterioare mi se pare ca atarna mai greu decat onorariul.

Cum crezi ca va percepe publicul roman rolul tau?

Nu știu, dar abia aștept sa aflu.

Ce alte planuri ai? Inteționezi sa te stabilești în America?

Deocamdata lucrez aici, dar nu am luat în considerare mutatul definitiv.