Neveste perfecte

Apropo.ro / 09.03.2008, 18:35
Neveste perfecte
A doua adaptare pentru ecran a cărţii lui Ira Levin “The Stepford Wives” (1972) se laudă cu o distribuţie de zile mari: Nicole Kidman, Glenn Close, Bette Midler, Matthew Broderick, Christopher Walken sau Faith Hill.

Versiunea din 2004 se doreşte o comedie neagră/SF – Joanna Eberhart (Nicole Kidman), o producătoare TV de succes, are o cădere nervoasă, iar soţul ei o duce în idilica localitate Stepford. Aici, femeile, cele mai frumoase de pe Pămînt, îşi petrec ziua croşetînd, lucrînd în grădină sau făcînd fitness în cele mai frumoase haine, în timp ce soţii lor îşi pierd vremea la club. Docilitatea lor şi comportamentul de zombie o fac pe Joanna să creadă că acestea sînt, de fapt, ginoizi (roboţi cu aspect de femeie), creaţi în secret la clubul bărbaţilor. Filmul e renumit pentru problemele de producţie pe care le-a întîmpinat. Tensiunile au început cînd atît John Cusack cît şi sora acestuia, Joan Cusack, care trebuia să joace în rolurile secundare, au renunţat la proiect, fiind înlocuiţi de Matthew Broderick şi Bette Midler. După ce filmările au luat sfîrşit, a apărut un nou scenariu, modificat, astfel că actorii au fost chemaţi pentru a reface scenele. Rezultatul: pelicula finală e plină de contradicţii, iar intriga lasă de dorit. Mai mult, presa de scandal a notat cu satisfacţie certurile dintre vedetele producţiei, regizorul Frank Oz şi interpretele rolurilor principale. În interviuri recente, Nicole Kidman şi “soţul” Matthew Broderick au declarat că regretă participarea lor la acest film. În ciuda scandalurilor, “The Stepford Wives” a avut încasări de aproape 60 de milioane dolari în SUA, biletele vîndute pe plan internaţional întregind suma finală de 102 de milioane dolari.

Termenul “Stepford wife” a intrat în limbajul comun, descriind o femeie supusă, care acceptă orbeşte rolul de subordonat în relaţia cu soţul ei. Printre celebrităţile care au fost catalogate drept “Stepford wifes” se numără Laura Bush şi Katie Holmes, după căsătoria cu Tom Cruise.

Filmul săptămînii
miercuri, 17.00, PRO Cinema