Noul jurat “MasterChef”, sever cu concurenţii! Chef Florin Scripca a lucrat cu echipa lui Jamie Oliver

Apropo.ro / 12.09.2014, 12:14
Noul jurat “MasterChef”, sever cu concurenţii! Chef Florin Scripca a lucrat cu echipa lui Jamie Oliver
A primit cu mare bucurie oferta de a face parte din juriul emisiunii “MasterChef”, de la ProTV şi va decide alături de colegii săi - Patrizia Paglieri şi Adrian Hădean - care sunt cei mai buni concurenţi ai celei de-a cincea ediţii a show-ului! Chef Florin Scripca face parte din celebra echipă Flavours şi, în prezent, coordonează bucătăriile unora dintre cele mai apreciate locuri din Bucureşti. Să aflăm mai multe despre noul jurat “MasterChef”!
– Florin, cum ai primit propunerea de a face parte din juriul „MasterChef”?
 
Cu mare bucurie. Este o poziţie care onorează întreaga echipă Flavours Food Design, din care fac parte de 14 ani. Mă bucură mi s-a oferit oportunitatea să cunosc români talentaţi, cărora să le pot împărtăşi din experienţa pe care am acumulat-o. 
 
Cât de sever o să fii cu concurenţii?
 
Voi fi exigent pentru că este un concurs şi un concurs se câştigă de către un concurent care îşi doreşte premiul foarte mult şi este plin de pasiune, creativitate şi perseverenţă. Dacă are toate aceste calităţi, pe care eu în calitate de jurat vreau să le scot în evidenţă, atunci avem candidatul ideal pentru trofeul „MasterChef”. 
 
Foto: PR PRO TV
 
 
Printre altele, am văzut că ai făcut un curs de perfecţionare în Marea Britanie, la Londra, în Oxfordshire, în cadrul companiei de catering “Jamie Oliver’s Fabulous Feasts”. Ai avut ocazia să-l cunoşti şi pe celebrul Jamie Oliver?
 
Nu am avut onoarea să îl întâlnesc personal pe Jamie Oliver. Însă, lucrând împreună cu echipa lui, am putut nu doar să văd, ci şi să descopăr şi să trăiesc valorile în care el crede şi pe care le pune în practică în felul lui inedit. 
A fost o experienţă frumoasă, am învăţat foarte multe lucruri şi m-am simţit extrem de bine alături de echipa sa. Ce diferenţiază bucătăria lui, faţă de alte bucătarii din afară, unde am avut oportunitatea să fac practică, este faptul că se găteşte cu mult suflet, indiferent că este un eveniment restrains sau unul de gală. Pot spune că mă regăsesc în acest ideal.
 
Care a fost cel mai sofisticat fel de mâncare pe care ai învăţat să-l prepari din bucătaria lui Jamie Oliver?
 
Toate sunt special în felul lor, dar primul lucru care îmi trece prin minte şi care necesită şi o tehnică diferită de preparare este somonul gătit şi afumat în acelaşi timp, aromat cu cimbru proaspăt şi frecat cu sare de mare, servit cu o salsa de roşii, ridichi şi avocado. Afumarea şi gătirea se face în casă şi acest lucru face toată diferenţa la gust. Bineînţeles, am reinterpretat acest preparat în felul meu şi acum este unul dintre cele mai solicitate la evenimente.
 
Alături de ce mare bucatar chef al lumii ţi-ai dori să lucrezi?
 
Îl admir foarte mult pe René Redzep, bucătarul şef al restaurantului Noma din Danemarca, deoarece mă regăsesc în curajul lui. El este excentric în bucătarie şi viziunea lui a transformat restaurantul său în unul dintre cele mai influente din lume.
De asemenea, admir foarte mult şi acei bucătari care nu sunt deloc cunoscuţi, care gătesc din suflet, cu produse crescute de către ei şi care păstrează tradiţia preparatelor de multe generaţii. Această tradiţie se regăseşte nu doar în combinaţia de ingrediente, ci şi în tehnica şi în ustensilele folosite, care nu mai sunt uzuale în ziua de azi şi care fac diferenţa. 
 
Foto: PR PRO TV
 
Ce ar trebui să ştie să facă un bun bucătar pentru a caştiga „MasterChef”?
 
De ani buni de când coordonez diverse localuri, timp în care am crescut şi format bucătari, mulţi fără experienţă, am învăţat că un bucătar bun trebuie să fie capabil să se adapteze foarte repede situaţiilor date şi imprevizibilului, să ştie să lucreze în echipă, să fie atent la detalii, să pună pasiune în preparatul său (lucru care se vede, se simte, se transmite), să stăpânească tehnicile gătitului, să rişte, să iasă din zona de confort şi să-şi testeze limitele şi cu siguranţă o să fie surprins de propriul potenţial. Aceleaşi criterii sunt valabile şi la „MasterChef”. Ştiu că par a fi foarte multe, (şi nu sunt toate) dar am văzut concurenţi cu potenţial, potenţial ce trebuie scos în evidenţă şi pus în valoare.
 
Care este felul tau de mâncare preferat?
 
Nu pot spune că am un singur fel preferat, depinde de starea mea de spirit şi de sezon. Acum îmi place antricotul de vită maturat, gătit pe un bloc de sare, aşezat pe grătarul bine încins. Carnea se pune atunci când blocul de sare este fierbinte şi la contact se aude acel sfârâit care este muzică pentru urechile mele. Antricotul îşi trage câtă sare are nevoie şi după ce petrece câteva minute pe o parte şi pe cealaltă, îl las să se odihnească şi-l înfulec lângă nişte cartofi zdrobiţi gătiţi în cuptorul cu lemne şi stropiţi cu puţină grăsime de raţă şi cimbru proaspăt. Asta acum… ieri aveam alt fel de mâncare preferat.
 
 
Reţetă:
 
Dulceaţă de prune
 
Foto: www.restaurantedelux.ro
 
Ingrediente:
 
Prune foarte dulci 
Zahăr brut 
Baton vanilie
Doi sâmburi caise 
 
Mod de preparare:
 
Se iau prunele şi se opăresc până se separă coaja şi îşi lasă zeama. Apoi se adaugă zahărul brut, la 1kg de prune se foloseşte aproximativ 0,5kg de zahăr, dar cantitatea poate fi reajustată şi în funcţie de cât de dulci sunt prunele. Se amestecă bine şi se adaugă şi batonul de vanilie şi cei doi sâmburi. Se mai ţin pe foc puţin şi apoi se aşează în borcanele sterilizate în prealabil. 
 
Dana Popa