Noutăţi la BBC Knowledge în luna martie

De: Mioara Tronaru / 01.03.2014, 10:00
Noutăţi la BBC Knowledge în luna martie
De la grădini zoologice până la discursuri politice, BBC Knowledge ne antrenează mintea şi în luna martie.

Puii miraculoşi ai naturii

Duminică, 2 martie, la 19:50

Zoologul Martin Hughes-Games urmăreşte oamenii dedicaţi şi inspiraţi care lucrează pentru a salva anumiţi pui foarte speciali – puii miraculoşi ai naturii – care reprezintă ancora de salvare pentru protejarea celor mai vulnerabile specii ale planetei. Martin vizitează proiecte din întreaga lume, de la regiunile îndepărtate ale Australiei la savanele din estul Africii, de la cele mai prestigioase programe de creştere a animalelor din cadrul grădinilor zoologice locale la relocarea în regiunea Amazoniană a Braziliei. În fiecare episod, acesta urmăreşte animale de importanţă fundamentală şi poveştile lor, dezvăluind fascinanta biologie a unor creaturi uimitoare, precum linxul Caracal, ibisul pleşuv şi Sifaka. El descoperă cum extraordinara ştiinţă a înaltei tehnologii este folosită pentru a ajuta aceşti pui miraculoşi şi cum tratamentele create pentru oameni sunt adaptate pentru animale, de la fertilizarea in vitro la ecografie. Bărbaţii şi femeile care îngrijesc aceste animale sunt oameni obişnuiţi care fac lucruri extraordinare. Fiecare nouă viaţă pe care aduc la maturitate reprezintă un mănunchi de speranţe pentru viitor. Însă Martin îşi dă seama că, pentru unii, acesta este doar începutul călătoriei. Provocarea supremă este creşterea acestor animale şi reintroducerea lor în sălbăticie.

 

Provocarea supraoamenilor

Începând de joi, 20 martie, la 23:00

Tim Fitzhigham cercetează lumea pentru a descoperi oameni reali cu puteri extraordinare – acei oameni care sfidează ştiinţa printr-o forţă formidabilă, o rezistenţă extraordinară şi alte abilităţi fizice. În primul episod, Tim îl cunoaşte pe Wim Hof, bărbatul care îşi poate controla temperatura corpului, putând alerga maratoane în regiunile arctice, care înoată pe sub gheaţă şi se caţără pe munţi doar în pantaloni scurţi. De asemenea, Tim face cunoştinţă cu un om care poate suporta forţe gravitaţionale extreme, un campion de freediving ce trebuie să facă faţă unei provocări extenuante într-unul dintre cele mai mari acvarii din lume, situat în Dubai, precum şi cu Dean Karnazes, un atlet de anduranţă care a reuşit să alerge 560 km fără să doarmă.

 

Top experimente nereuşite Top Gear

Luni, 24 martie, la 22:50

Richard Hammond prezintă două episoade amuzante de retrospectivă asupra tuturor lucrurilor pe care Top Gear le-a realizat (sau a încercat să le realizeze). Top experimente nereuşite Top Gear celebrează câteva dintre provocările clasice, dar penibile, „ambiţioase şi totodată prosteşti” ale echipei Top Gear, precum şi aventurile dezastruoase şi mai puţin cunoscute ale băieţilor. Inspirându-se din diverse sezoane şi episoade speciale, Richard dezvăluie, de asemenea, informaţii din interior privind unele calamităţi spectaculoase întâmplate pe parcursul acestui program.

 

Discursuri care au schimbat lumea

Miercuri, 26 martie, la 23:00

Arta discursului este arta persuasiunii. Analizând discursurile care au provocat schimbări radicale, au surprins experţii sau au şocat publicul, poetul Simon Armitage face o disecţie asupra ceea ce face ca un discurs să fie perfect. Simon descoperă povestea din spatele celor mai cunoscute discursuri din epoca modernă, dialogând cu Earl Spencer, cel care îi scrie discursurile lui Tony Blair, despre cuvântarea controversată de la înmormântare surorii sale, şi cu femeia care a provocat insurgenţii din Hackney. De asemenea, Simon dezvăluie confruntarea lui Peter Tatchell cu BNP şi modul în care colonelul Tim Collins şi-a motivat trupele în ajunul războiului din Irak. Simon discută despre tainele scrierii discursurilor cu Vincent Franklin şi obţine sfaturi despre cum se ţine un adevărat discurs de la actorul Charles Dance. Analizând atât discursurile contemporane, cât şi pe cele clasice – Churchill, Martin Luther King, Emmeline Pankhurst – Simon încearcă să descopere dacă publicul este câştigat de retorica elaborată cu grijă, poziţia bine argumentată sau de livrarea bombastică.