Numarul persoanelor suspecte de febra tifoida a ajuns la 47

Redacția / 29.07.2002, 20:48
Numarul persoanelor suspecte de febra tifoida a ajuns la 47
IAȘI, 29 iul (MEDIAFAX) - Direcția de Sanatate Publica (DSP) Iași a dispus, în cursul ultimelor zile, internarea a 44 de persoane în Spitalul de Boli Infecțioase, toți pacienții fiind salariați ai firmei de confecții unde lucreaza femeia în cazul careia a

IAȘI, 29 iul (MEDIAFAX) – Direcția de Sanatate Publica (DSP) Iași a dispus, în cursul ultimelor zile, internarea a 44 de persoane în Spitalul de Boli Infecțioase, toți pacienții fiind salariați ai firmei de confecții unde lucreaza femeia în cazul careia a fost confirmat diagnosticul de febra tifoida, numarul internaților ajungînd astfel la 47, transmite corespondentul MEDIAFAX.

DSP a luat aceasta masura pentru a preîntîmpina creșterea numarului de cazuri de febra tifoida, toți cei 44 de salariați fiind izolați deoarece sînt posibili purtatori ai salmonellei tiphy, care provoaca febra tifoida, dar și pentru ca au intrat în contact cu bolnava în cazul careia a fost confirmat diagnosticul.

„În urma rezultatelor, coproculturile au ieșit în regula, însa au fost o serie de persoane la care reacțiile Vidal au înregistrat un titru care ne-a determinat sa solicitam internarea acestor persoane. Trebuie menționat ca acești salariați au fost internați gradual, în funcție de rezultatele probelor culese. În urmatoarele zile vom repeta analiza coproculturilor și a uroculturilor. În principiu, daca aceste persoane nu sînt bolnave, vor ieși din spital în șapte-zece zile”, a declarat, luni, directorul adjunct al Direcției de Sanatate Publica Iași, dr. Irina Mitroi, care a precizat ca în cazul în care ar fi refuzat internarea, aceste persoane ar fi riscat sa fie amendate.

Specialiștii epidemiologi nu au reușit înca sa stabileasca sursa îmbolnavirii.

Conducerea DSP Iași a luat decizia de a trimite medicilor de familie o documentație cu privire la simptomatologia febrei tifoide, cu recomandarea ca toate cazurile care prezinta semnele bolii sa fie dirijate catre Spitalul de Boli Infecțioase.

Medicii de familie vor fi, de asemenea, nevoiți sa explice asiguraților riscurile igienei precare. Medicii au recomandat oamenilor sa respecte normele de igiena și sa spele fructele și legumele pe care le consuma, precum și sa se prezinte imediat la medic în cazul în care se simt rau. Un numar de trei persoane din aceeași familie, suspecte de febra tifoida au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în urma cu aproape trei saptamîni. Cei trei bolnavi prezentau la internare febra prelungita, varsaturi și scaune diareice, iar în urma analizelor, cadrele medicale au constatat ca prezentau anticorpi specifici bolii.

Medicii epidemiologi spun ca aceasta boala se transmite pe cale digestiva, prin neglijarea regulilor de igiena, prin intermediul mîinilor murdare sau a fructelor nespalate.

Ultimul caz de febra tifoida a fost înregistrat la Iași anul trecut, cînd pacientul a contactat boala în Turcia.

MEDIAFAX