Olivia Steer, reţetă de hummus raw-vegan

Apropo.ro / 25.04.2015, 16:00
Olivia Steer, reţetă de hummus raw-vegan
"Am ales dintre multele reţete de houmous raw-vegan, demne să spele neofitul de păcate trecute şi să-l cocoaţe în aşternuturile moi şi imaculate ale izbăvirii, una care mă face să zîmbesc, ca din icoane, şi acum la cîteva ore bune, după ce m-am împărtăşit cu recunoştinţă din ea. O dăruiesc, desigur, ca să mai dobîndesc cîte o porţie şi altă dată…", spune Olivia.

Ingrediente

1 cană de năut germinat (încolţeşte pe blatul din bucătărie peste noapte, aproape, acuma, vara)

1 cană de seminţe de floarea soarelui germinate (se tratează la fel ca năutul)

1 lingură de seminţe de chimen

1 lunguriţă de seminţe de coriandru

5 căţei de usturoi

sucul unei lămîi

5 lunguri de ulei de susan

sare

piper alb

apă cît cuprinde

Preparare

Se aşează toate ingredientele în blender şi se mărunţesc fin, fin, pînă la transfigurare… Transfigurarea e şi ea molipsitoare şi la asta trebuie să se aştepte raw-veganul convertit, numai daca pui la socoteală efectul atîtor nutrienţi de calitate cîţi are năutul germinat: mai mult de 50% din necesarul zilnic de molibden (mineral esential pentru organism si metabolism), 80% din necesarul de mangan, 70% din cel de acid folic, 50% din fibre si 30% din nevoile proteice. Bonus, nişte cupru, fosfor şi fier. Super bonus, calciul si magneziul, fierul si cuprul şi vitamina D, din seminţele germinate de floarea soarelui. Şi încă alte citeva zeci de procente de aminoacizi. Mai pune proprietăţile antibiotice (din usturoi), antioxidante  (din zeama de lămîie), antiinflamatoare  (din piperul alb) şi ai să ai viziunea miracolului de la Dumnezeu, întrupată în crema crudă din năut germinat.

Un miracol nu vine niciodată singur, căci numai aşa se explică cum de mi-au ieşit pentru prima oară atît de bine castraveciorii covăsiţi, pe care îi făcea, ca nimeni alta, mama.

Am luat de la piaţă:

un kilogram jumate de castraveţi foarte proaspeţi (tari, aproape negri şi aspri la coajă)

doi ardei iuţi, tăiaţi în jumătate

o căpăţînă de usturoi, curăţată bine

două fire de mărar înflorit

cîteva boabe de muştar şi piper alb

şi le-am aşezat pe toate, ca pe nişte moaşte scumpe, într-un borcan pîntecos, cam la vreo 3 litri jumate, umplut cu apă caldă sărată (o lingură, la un litru), pe care l-am căpăcit cu o felie mare de pîine integrală şi l-am aşezat direct în bătaia soarelui, trei zile încheiate.

Sursa aici!