Papa Ioan Paul al II-lea ar putea fi sanctificat

Redacția / 01.04.2005, 21:19
Papa Ioan Paul al II-lea ar putea fi sanctificat
(MEDIAFAX) - Papa Ioan Paul al II-lea, care a sanctificat mai multe personalitați decît toți predecesorii sai la un loc, s-ar putea numara printre ei în curînd, pentru ca la o zi dupa moartea sa a fost numit "Ioan Paul al II-lea cel Mare", denumire data de Biserica


(MEDIAFAX) – Papa Ioan Paul al II-lea, care a sanctificat mai multe personalitați decît toți predecesorii sai la un loc, s-ar putea numara printre ei în curînd, pentru ca la o zi dupa moartea sa a fost numit „Ioan Paul al II-lea cel Mare”, denumire data de Biserica Suveranilor Pontifi canonizați, relateaza AFP.

Cardinalul Angelo Sodano, secretarul de stat în exercițiu al Vaticanului, a fost primul care a lansat ipoteza sanctificarii defunctului Papa. „Ioan Paul al II-lea cel Mare” a murit „foarte senin, seninatatea sfinților”, a spus el, în timpul slujbei religioase pe care a prezidat-o, duminica, în Piața San Pietro, în memoria Suveranului Pontif.

Mulți dintre creștinii prezenți s-au declarat de acord cu sanctificarea Papei. „A fost un mare om, cu adevarat un sfînt”, a declarat Vidiana Crisaculli, care a sosit în piața împreuna cu cei doi copii ai sai.

În opinia lui Julia Isaben, care a venit din Guatemala, „calea pe care el a urmat-o a fost sfînta”.

Dosarele canonizarilor sînt analizate la Vatican de Congregația pentru cauza sfinților, gradul de rapiditate cu care sînt luate decizii fiind diferit. Pontificatul lui Ioan Paul al II-lea a accelerat procedurile, care înainte puteau dura secole. Padre Pio, „capucinul stigmaților”, a fost sanctificat în 2002, la 24 de ani dupa moartea sa, iar Jose Maria Escriva de Balaguer, fondatorul puternicei organizații Opus dei, care a murit în 1975, a fost canonizat în 2002.

Însa drumul catre sanctificare nu poate fi parcurs daca nu se poate stabili ca personalitatea respectiva a facut minuni. O prima minune este necesara pentru ca persoana respectiva sa fie proclamata preafericita, o a doua pentru a deveni sfînt. În general este vorba despre miracole postume.

Dupa Sfîntul Petru, „prințul apostolilor” și primul cap al Bisericii, Suveranii Pontifi ai primelor secole au fost în general sanctificați, însa ritmul sanctificarilor a devenit mai lent începînd cu secolul al VIII-lea.

În perioada moderna, Papa Pius al X-lea, mort în 1914, a fost beatificat în 1951 și canonizat în 1954, însa ultimul caz de sanctificare a fost cel al Papei Pius al V-lea, mort în 1572, care a fost canonizat în 1712.

Unii dintre Suveranii Pontifi recenți au trecut de prima etapa, fiind proclamați preafericiți: Ioan al XXIII-lea, „bunul Papa Ioan”, mort în 1963 și beatificat în 2000, sau Papa Pius al IX-lea, mort în 1878 și proclamat preafericit în 2000.

Un dosar a fost deschis pentru Papa Pius al XII-lea, care a fost Suveran Pontif în perioada 1939-1958, dar lipsa sa de reacție în fața exterminarii evreilor de catre regimul nazist îngreuneaza pledarea cauzei sale.

Potrivit expertului Patrick Agnew, dosarul Papei Ioan Paul al II-lea este „unul bun”, dar o deschidere prematura ar fi dezastruoasa. „O astfel de procedura necesita timp, nu trebuie sa ne așteptam la declarații saptamîna aceasta”, a  subliniat el.

Papa Ioan Paul al II-lea, care a suferit din cauza unei boli care l-a privat de forța fizica, dar care a dorit sa își duca misiunea pîna la capat, a fost deja comparat cu Christos.

Duminca seara, Corriere della Sera tritra „O moarte publica, precum Christos pe cruce”.

Papa Ioan Paul al II-lea le-a spus mereu catolicilor ca un caracter de sfînt nu este rezervat numai capilor Bisericii. „Ne spunea ca în mileniul trei poți fi un sfînt și ne dadea exemplu”, a spus Davide Annibale, un student în vîrsta de 21 de ani.

Mediafax