Partidele politice reacționeaza la cazul Mugur Ciuvica

Apropo.ro / 18.01.2002, 20:39
Partidele politice reacționeaza la cazul Mugur Ciuvica
BUCUREȘTI, 19 ian (MEDIAFAX) - Partidele politice au reacționat la cazul reținerii lui Mugur Ciuvica, acuzat de instigare la raspîndire de informații false. Mugur Ciuvica a fost acuzat de instigare la raspîndire de informații false în cazul Raportul

BUCUREȘTI, 19 ian (MEDIAFAX) – Partidele politice au reacționat la cazul reținerii lui Mugur Ciuvica, acuzat de instigare la raspîndire de informații false.

Mugur Ciuvica a fost acuzat de instigare la raspîndire de informații false în cazul Raportul Armagedon II, iar Ovidiu Cristian Iane a fost arestat pentru raspîndire de informații false. Președintele PNL, Valeriu Stoica, a declarat ca „graba cu care a fost reținut Mugur Ciuvica indica faptul ca a fost vorba despre o comanda politica”.

„Nu știu ce a facut sau ce nu a facut fostul șef de cabinet al fostului președinte Emil Constantinescu, dar modul în care s-a acționat ridica mari semne de întrebare, referitor la garanțiile procedurale de care ar fi trebuie sa se bucure Ciuvica”, a adaugat Stoica. El a spus ca Ciuvica trebuia sa beneficieze de anumite drepturi, acordate, în aceste situații, oricarui cetațean român.

Secretarul general al PNȚCD, Constantin Dudu Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX ca, „indiferent ce a facut Mugur Ciuvica”, PNȚCD protesteaza energic împotriva metodelor aplicate în acest caz, metode care aduc aminte de vremuri trecute, precum ridicatul de pe strada și percheziția, efectuata într-un mod „total pe lînga lege”.

Liderul țaranist a spus ca, daca Mugur Ciuvica se afla la originea Raportului Armageddon II, este „evident ca primul-ministru trebuie sa sesizeze organele competente și acestea sa faca lumina”, atragînd atenția ca nu trebuie confundata „autoritatea cu autoritarismul”.

Procedurile utilizate de Poliție și Parchet în anchetarea de vineri noaptea a șefului de cabinet al fostului președinte Emil Constantinescu ne situeaza în perioada totalitara din anii ’50, perioada „draga mental” premierului Adrian Nastase, a declarat, sîmbata, pentru MEDIAFAX, liderul PD Traian Basescu.

Basescu a subliniat ca anchetarea familiei fostului șef de cabinet al lui Costantinescu, Mugur Ciuvica, a percheziției casei acestuia și a parinților sai nu demonstreaza decît ca premierul Adrian Nastase și-a subordonat instituțiile statului și le-a pus în slujba acoperirii actelor de corupție savîrșite de „gașca sa politica”.

„Trebuie sa spun ca un element de credibilitate pe care l-am recunoscut în dosarul Armageddon II este vila de pe strada Zambaccian a domnului Nastase construita ilegal pe un teren de circa 800 de metri patrați cumparați de domnul Bivolaru la prețul unui singur metru patrat în Primaverii. Acest lucru pe care l-am regasit în raport este perfect adevarat, demonstrat și de cele trei amenzi date de inspectorii în construcții ai Primariei Capitalei”, a afirmat Basescu.

Potrivit liderului PD, în cazul în care acest raport a vrut sa fie un instrument politic folosit „eventual” de Emil Constantinescu în tentativa sa de a reveni în viața publica, atunci acesta este o greșeala. „Daca este așa atunci Constantinescu ar fi trebuit sa aiba forța sa-i spuna public lui Nastase ceea ce știa. Însa daca deducția mea în legatura cu Emil Constantinescu este falsa, atunci îi cer public scuze”, a mai spus Basescu.

Deputatul UDMR Ervin Szekely considera ca raportul Armageddon 2 este un document „preponderent politic”, iar Guvernul ar trebui sa contracareze efectele acestui document prin „mijloace politice” și nu prin reținerea lui Mugur Ciuvica.

Szekely a declarat, sîmbata, pentru MEDIAFAX, ca decizia Parchetului de a continua urmarirea penala în cazul unui document politic „nu i se pare un lucru fericit”. Deputatul UDMR a aratat ca justiția va stabili daca prin publicarea raportul Armageddon 2 s-a comis infractiunea de raspîndire de informații false.

„A canaliza aceasta disputa pe teren juridic nu este o decizie fericita, naște anumite suspiciuni în legatura cu intențiile Guvernului și furnizeaza argumente acelora care susțin ca este vorba despre un act de razbunare”, a precizat Ervin Szekely.

Senatorul PUR Alin Ciocîrlie considera ca cercetarea lui Mugur Ciuvica, fostul șef de cabinet al fostului președinte Emil Constantinescu, este 1un fel de campanie anti-plevușca1 în timp ce în cazul 1marilor artizani1 ai unor afaceri în care sînt implicați responsabili ai fostei guvernari 1nu se fac progrese remarcabile1.

1Nici în cazul marilor artizani ai campaniei FNI – Decebal Traian Remeș, Camenco Petrovici, Ioana Maria Vlas – și nici în ceea ce privește marile campanii legate de privatizari frauduloase sau de furturi din patrimoniul pe care l-au administrat persoane din anturajul lui Emil Constantinescu nu se fac progrese remarcabile la un an de la preluarea puterii1 de catre actuala guvernare, a apreciat senatorul umanist într-o declarație facuta pentru MEDIAFAX.

În cazul în care va fi gasit vinovat Mugur Ciuvica ar raspunde conform legilor în vigoare. Însa pîna atunci se bucura de prezumția de nevinovație asemenea oricarui alt cetațean, a adaugat Alin Ciocîrlie.

Prim-vicepreședintele PRM, Corneliu Ciontu, spera ca reținerea lui Mugur Ciuvica, fostul șef de cabinet al lui Emil Constantinescu, sa se bazeze pe „niște probe”.

Ciontu a declarat, sîmbata, pentru MEDIAFAX, ca aceste rapoarte au deranjat anumiți lideri politici, dar „ar fi bine sa se vada daca tot ce se prezinta în aceste documente sînt intoxicari sau nu”. „La ora actuala, avem în România mii de Ciuvica, dar acum s-a acționat mai rapid pentru ca a fost deranjat, probabil, domnul prim-ministru”, a precizat liderul PRM.

Președintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților, Varujan Vosganian, a declarat, sîmbata, pentru MEDIAFAX ca utilizarea internetului pentru transmiterea raportului Armagedon II nu constituie o infracțiune.

„La ora actuala, nu avem în legislație nimic care sa incrimineze utilizarea internetului, ca mijloc, pentru transmiterea de date, de informații. Conținutul acestor informații poate face, însa, obiectul unei infracțiuni”, a explicat Pambuccian.

Mugur Ciuvica, fostul șef de cabinet al lui Emil Constantinescu, a fost reținut și acuzat de instigare la raspîndirea de informații false privind raportul Armagedon II. Acest raport a fost transmis prin Internet unor redacții.

Sursa: Mediafax