Pe 4 mai este Ziua Star Wars!

De: Nicoleta Nicolae / 04.05.2015, 07:00

Pe 4 mai este Ziua Star Wars!
4 mai este ziua pe care fanii Star Wars au ales-o pentru a celebra toate lucrurile care formează universul Star Wars.


Fanii din întreaga lume sărbătoresc această zi fie prin postarea de conţinut cu şi despre Star Wars în Social Media, fie organizând petreceri de vizionare a seriei Star Wars, îmbrăcând costume şi haine Star Wars sau îmbogăţindu-şi colecţia de produse Star Wars.
De ce 4 mai? Pentru că în anul 1978, fanii au inventat un joc de cuvinte pornind de la clasicul slogan Star Wars, „May the Force Be With You” („Forţa să fie cu tine”): „May the FOURTH Be With You”.
Deşi iniţial fanii din SUA au invocat această expresie ca urare în ziua de 4 iulie, anul următor data a fost restabilită pentru 4 mai, ca urmare a publicării unei pagini de publicitate în ziarul The London Evening News, care conţinea un mesaj de felicitare adresat primei femei britanice în funcţia de Prim-Ministru, Margaret Thatcher, pentru câştigarea alegerilor chiar pe 4 mai 1979: „May the Fourth Be With You, Maggie. Congratulations!”


De atunci, şi în special în ultimii ani, fanii Star Wars au declarat ziua de 4 mai ca fiind ziua lor de sărbătoare, zi care a oferit totodată oportunitatea Lucasfilm de a recompensa comunitatea  Star Wars care celebrează în fiecare an povestea dintr-o galaxie îndepărtată. Astfel, din 2012, Lucasfilm încurajează activităţile de 4 mai, atât prin site-ul său oficial şi canalele sociale, cât şi prin diverse oferte speciale şi reduceri pentru produsele Star Wars.
Şi pentru că jocul de cuvinte „May the 4th Be With You” nu are aceeaşi conotaţie atunci când este tradus în alte limbi, s-a adoptat ca denumire globală „Ziua Star Wars” /  „Star Wars Day” pentru această sărbătoare anuală.