• Piesă de teatru
Regizor:
Carmen Lidia Vidu
Distribuţie:
Mirela Pană şi Irina Duţă (la pian)
Prezentare

Duminica 11.01.2015, ora 19.00
Regia: Carmen Lidia Vidu
Cu: Mirela Pană şi Irina Duţă (la pian)
Durata: 1h
Preţ bilet: 35 lei

www.godotcafeteatru.ro

Maria Tănase se reinventează la Godot Cafe-Teatru. Povestea fetiţei crescute în mahalaua Cărămidarilor şi devenită, peste ani, cea mai cunoscută cântăreaţă de muzica populară a României, s-a spus deja de multe ori.

Spectacolul "Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" o spune altfel: dincolo de clişee şi mituri, cea mai mare divă a României ţi se dezvăluie fără luciu, fără pene, fără fumuri, într-un spectacol la finalul căruia vei indrăgi mai mult omul decât artistul. Un video poem teatral ce pune alături lucrurile cele mai puţin ştiute despre marea artistă şi cele mai cunoscute cântece ale Mariei Tănase.

Pentru o oră, actriţa Mirela Pană şi regizoarea Carmen Lidia Vidu o extrag pe Maria Tănase din patrimoniul universal, de pe rafturi de muzee şi din arhive prăfuite, şi ne-o oferă vie, frustă, într-o confesiune-concert născută din ambiţia de a aduce pe o scenă de teatru primul spectacol adevărat despre Maria Tănase.

"Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" este un video poem teatral ce aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile şi amintirile Mariei Tănase, alături de 6 dintre cântecele nemuritoare ale artistei, interpretate live de actriţa si cântăreaţa Mirela Pană.

"E uşor să vezi luciul, sclipiciul şi e bine aşa. Dar mare mi-a fost mirarea când am început să o descopăr pe Maria Tănase - un om atât de singur, atât de sarac, atât de neiubit. Iniţial am vrut să refuz, văzusem nişte montări jenante despre Maria Tănase. Eu chiar am crezut că nu e nimic de spus despre ea din moment ce toate spectacolele spun şi repetă aceleaşi nimicuri pompoase, pline de pene şi de fumuri - ca în spectacolele de revistă de genul celor de la Constantin Tănase - nume de care Maria Tănase a fugit tocmai fiindcă i se părea penibilă şi jenantă împănarea şi superficialitatea artistică. Am cautat informaţii şi m-a acaparat total această femeie urâţică, patetică, puternică, fantastic de talentată, cu aere de divă şi cu public de mahala - un fenomen! Am citit trei cărţi despre Maria Tănase şi mi s-a conturat un personaj foarte diferit de cel mediatizat, cu măiestrie şi cu pasăre şi asa mai departe: un personaj sărac, generos, dramatic, foarte singur, deloc iubit sau foarte iubit, care trecea de la o extremă la alta, un personaj foarte singur şi în acelaşi timp extraordinar de puternic. E un spectacol foarte sincer şi spectaculos, aşa cum am simţit-o pe Maria Tănase. Senzaţia e de ceva ce nu se termină, e ca un cântec de leagăn, e ca o apropiere de un sfârşit, dar sfarşitul nu e acum" - Carmen Lidia Vidu, regizor.

"Cânt Maria Tănase de aproape 10 ani, iubesc foarte tare repertoriul ei. Anul trecut am zis că trebuie să mă întâlnesc cu cineva care sa facă ceva adevărat despre ea. Şi de aici urmează ce urmeză. Urmează spectacolul . Spectacolul are parte muzicală doar 6 piese. Restul sunt crâmpeie din scrisorile ei, din gândurile ei, din documentele adevărate despre Maria Tănase, sunt şi frânturi din cărţile biografice. Şi de-aia spun că este cel mai adevărat spectacol despre Maria Tănase. Pentru că a noastră Carmen a ştiut să tragă esenţa. Şi uşor, a demitizat. Nu a răsturnat situaţia, ci doar a încercat şi a reuşit să arate o latură extrem de umană a Mariei Tanase, latură de care te îndrăgosteşti fără să vrei: de o personalitate puternică, dar in acelaşi timp fragilă, de o personalitate liberă, dar în acelaşi timp, în sufletul ei, foarte închisă, de o personalitate vie, dar în acelaşi timp, demult nefericită." - actriţa Mirela Pană, vedeta teatrului din Constanţa.

"Sunt încântat să particip la acest eveniment-spectacol de teatru, fiind ceva nou pentru mine, de altfel eu venind din alt spectru muzical. Totodată, mă bucur că pot crea amibentul muzical adecvat, că pot transmite stări, emoţii, trăiri..." - George Călin, pianist.
 

Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații