Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire

De: Mioara Tronaru / 15.07.2013, 17:13
Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire
BBC Knowledge va difuza, miercuri, 17 iulie, de la ora 22.50, documentarul Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire. Prezentat de celebrul Sir David Attenborough, documentarul dezvăluie - prin intermediul tehnicilor de filmare revoluţionare, imaginilor din satelit şi experimentelor ştiinţifice - consecinţele schimbărilor climatice asupra animalelor şi oamenilor din regiunile polare, dar şi asupra întregii planete.

Dovezile adunate în timpul filmărilor superproducţiei BBC, Planeta îngheţată, demonstrează viteza cu care Polii Pământului se încălzesc. Mişcarea gheţarilor din Groenlanda este un prim exemplu în acest sens. Folosind mijloace fotografice de tip time-lapse, Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire arată modul în care aceşti gheţari se deplasează către mare, într-un ritm uimitor, de aproximativ 37 de metri pe zi, aproape suficient de rapid pentru a fi văzuţi cu ochiul liber.

De asemenea, urşii polari sunt dependenţi de gheaţa mării şi fără aceasta viitorul lor este ameninţat, unii experţi fiind de părere că specia lor va dispărea până la sfârşitul secolului. Însă, poate că nimeni nu trebuie să se adapteze mai rapid la natura schimbătoare a a regiunii arctice ca populaţia indigenă care locuieşte acolo. Vânătorii se confruntă zilnic cu pericole în timp ce încearcă să prindă “prada” pe gheaţa care devine din ce în ce mai subţire. Adăposturile acestora se pot răsturna din cauza topirii regiunilor de permafrost şi satele de pe coastă ar putea fi distruse fiindcă lipsa gheţurilor mării le expune furiei furtunilor de iarnă.

Cu acces în regiunile extraordinare ale Polilor şi oferind interviuri cu oameni de ştiinţă de marcă, Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire caută răspunsuri precise la unele dintre cele mai presante întrebări cu care omenirea s-a confruntat vreodată.