Premierele săptămânii în cinema

De: Mioara Tronaru / 30.05.2014, 08:00
Premierele săptămânii în cinema
S-ar putea spune că de vineri, 30 mai, intră pe marile ecrane un basm – “Maleficent”, o poveste – “Triunghiul dragostei şi al morţii” şi o bucată de istorie – “Walesa: Man of Hope”.

Maleficent

Destinul tinerei zâne Maleficent era să devină o luptătoare de partea binelui. Dar viaţa i se schimbă în momentul în care o extraordinară trădare îi transformă inima în piatră.

“Maleficent” se inspiră din lungmetrajul de animaţie Disney, “Frumoasa din pădurea adormită” (1959). În 2014, se împlinesc 55 de ani de la lansarea celebrei pelicule. Iar actorii şi actriţele din “Maleficent” au fost aleşi special în funcţie de asemănarea lor din punct de vedere fizic cu personajele Disney.

Angelina Jolie a muncit cot la cot cu departamentele de machiaj şi costume pentru a accentua aerul malefic al personajului. Iniţial, producătorii s-au opus acestei iniţiative a actriţei, ei având totuşi ca obiectiv de marketing să profite de frumuseţea Angelinei Jolie, dar aceasta din urmă a insistat să păstreze imaginea înfricoşătoare a personajului animat.

TO: Maleficent. Producţie SUA, 2014. R: Robert Stromberg. Cu: Angelina Jolie, Sharlto Copley, Elle Fanning, Sam Riley, Imelda Staunton, Miranda Richardson, Juno Temple, Lesley Manville, Kenneth Cranham, India Eisley. Distribuit de Forum Film România.

 

Triunghiul dragostei şi al morţii

1962. Un cuplu de turişti americani foarte elegant, carismaticul Chester MacFarland şi tânăra sa soţie, Colette, soseşte la Atena. La Acropole, ei îl întâlnesc pe Rydal, tânăr ghid american vorbitor de greacă şi ocazional profitor de turiste naive. Sedus de frumuseţea Colettei şi impresionat de averea lui Chester, Rydal aceptă fără ezitare invitaţia acestora la cină.

Filmul regizat de Hossein Amini este adaptarea romanului semnat de Patricia Highsmith, “The Two Faces Of January”.

O grevă naţională a permis producătorilor să filmeze în Knossos. Toţi fucţionarii şi poliţiştii erau la miting, iar locaţia a fost complet goală, ceea ce a convenit foarte mult echipei de filmare.

TO: The Two Faces of January. Producţie Marea Britanie, SUA, Franţa, 2014. R: Hossein Amini. Cu: Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Oscar Isaac, Daisy Bevan, David Warshofsky, Yigit Özsener, Nikos Mavrakis, Ozan Tas. Distribuit de Hollywood Multiplex Operations.

 

Walesa: Man of Hope

Lech Walesa este un muncitor obişnuit, un electrician care nu vrea decât să trăiască liniştit alături de soţia sa Danuta. Dar atunci când protestele muncitorilor sunt violent reprimate de regimul comunist, el este cel pe care colegii săi îl trimit la masa tratativelor. Stilul său franc de a vorbi şi carisma sa îl duc repede spre un rol istoric.

Filmul se inspiră din viaţa lui Lech Walesa, câştigătorul premiului Nobel pentru Pace şi liderul mişcării poloneze Solidaritatea. “Walesa: Man of Hope” a fost propunerea Poloniei la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

TO: Walesa: Man of Hope / Walesa. Czlowiek z nadziei. Producţie Polonia, 2013. R: Andrzej Wajda. Cu: Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska, Iwona Bielska, Zbigniew Zamachowski, Maria Rosaria Omaggio, Ewa Kolasinska. Distribuit de Independenţa Film.

Mioara Tronaru