Procurorul Picioruș: Panait avea un comportament anormal

Redacția / 31.05.2002, 17:54
Procurorul Picioruș: Panait avea un comportament anormal
BUCUREȘTI, 31 mai (MEDIAFAX) - Procurorul Ilie Picioruș - fostul șef al lui Cristian Panait - a susținut, vineri, într-o conferința de presa, ca a constatat la acesta, în ultimele saptamîni de viața un comportament anormal. "Adica vorbea fara sens și

BUCUREȘTI, 31 mai (MEDIAFAX) – Procurorul Ilie Picioruș – fostul șef al lui Cristian Panait – a susținut, vineri, într-o conferința de presa, ca a constatat la acesta, în ultimele saptamîni de viața un comportament anormal.

„Adica vorbea fara sens și folosea cuvinte fara final. Familia sa mi-a spus ca a constatat același lucru și i-am întrebat pe membrii familiei daca sînt de acord sa consulte un medic. Nu puteam sa-l internez eu cu forța”, a afirmat Picioruș.

Procurorul general al României, Tanase Joița, a încercat, în aceeași conferința de presa, sa aduca noi argumente în favoarea controversatului demers al Ministerului Public de a cere legiștilor o expertiza psihiatrica post-mortem în cazul Cristian Panait. Tanase Joița a susținut ca, în cazuri de suicid, se pot solicita Institutului Medico-Legal analize psihopatologice, pe care aceasta instituție le efectueaza în mod curent.

Potrivit unui comunicat remis presei de Ministerul Public la începutul acestei saptamîni, „analiza solicitata e prevazuta ca lucrare medico-legala distincta în Ordinul Comun al Ministerului Sanatații și al Ministerului Justiției numarul 549/1666/2000, prin care s-au aprobat tarifele pentru efectuarea expertizelor, a constatarilor și a altor lucrari medico-legale. Aceasta analiza se realizeaza pe baza declarațiilor și a celorlalte acte de urmarire penala efectuate în cauza”.

În Ordinul invocat de reprezentanții Parchetului nu se regasește formularea de „analiza psihopatologica în cazuri de suicid”. Singurele analize referitoare la cazurile de suicid apar la articolul 134, fiind „analize psihologhice ale cazurilor de suicid” (cu tarif de cinci milioane de lei) și „prestația psihologico-antropologica” (cu tarif de doua milioane și jumatate de lei).

„Poate formularea – de psihopatologica – a fost greșita”, a spus, în aceeași conferința de presa, șeful secției Criminalistica din cadrul Parchetului Curții Supreme de Justiție, Ovidiu Sîrbu (procurorul care conduce ancheta în cazul Panait).

„Dar a trebuit sa ma adresez unei instituții abilitate, care, prin intermediul unor specialiști, sa ne lamureasca ce l-a facut pe procurorul Panait sa recurga la acest gest”, a precizat el.

Procurorul Joița Tanase susține ca familia lui Cristian Panait a solicitat conducerii Parchetului CSJ sa efectueze toate demersurile pentru a se stabili care au fost cauzele care l-au condus pe acesta la sinucidere.

Solicitarea unei expertize psihiatrice post-mortem în cazul lui Panait a declanșat reacții în presa și în rîndul specialiștilor în drept, care au considerat demersul o premiera în materie penala. Expertiza post mortem este solicitata în procesele civile în care se pune în discuție discernamîntul unei persoane care a lasat un testament sau care a încheiat un act contestat în instanța de rude sau de alte persoane.

Presa a atras atenția asupra consecințelor juridice pe care le poate avea un eventual diagnostic negativ cu privire la procurorul Cristian Panait.

MEDIAFAX