Raluca Zenga, sărbători în Dubai: „Pe masa noastră de Crăciun domneşte impunător curcanul!”

Apropo.ro / 22.12.2014, 14:00
Raluca Zenga, sărbători în Dubai:
Raluca Zenga va avea parte de sărbători magice în Dubai. Alături de familie, dar fără colinde şi mâncare tradiţională românească! Recunoaşte însă că, chiar dacă va avea parte de multă căldură atât la propriu cât şi la figurat, îi vor lipsi totuşi piftia, şoriciul, murăturile şi cozonacii.

– Ce îţi place cel mai mult să faci de sărbători?

Îmi place să mă bucur de atmosfera tihnită de acasă, unde să miroasă a cetină de brad, a portocale şi a scorţişoară- sunt parfumurile care îmi evocă amintirile atât de preţioase din copilărie. Să fii undeva la munte, în faţa şemineului unde trosneşte un foc vesel, şi afară să ningă cu fulgi mari ca de poveste. Să te strângi la o masă împărătească, plină cu bunătăţi tradiţionale, împreună cu cei dragi, şi să ciocneşti cu un vin fiert cu aromă irezistibilă de cuişoare- în fundal să se audă colinde şi muzica noastră populară plină de farmec.

 

Foto: Sebastian Enache

 

– Tu pregăteşti masa de Crăciun? Ce anume găteşti şi ce-ţi lipseşte cel mai mult din România, atunci când faci Crăciunul în Dubai?

Având în vedere că traiul în Dubai nu ne permite să urmam fidel bucatele tradiţionale româneşti pe bază de… purcel, pe masa noastră de Crăciun domneşte impunător curcanul! Umplut cu miez de pâine, stafide, castane, mere şi nuci, cu garnitură de cartofi dulci şi verzişoare de Bruxelles… este un deliciu absolut! Sigur că îmi este dor de bunătăţile noastre de acasă, de piftie, jumări şi murături, cârnăciori şi şorici, de cozonacii aurii cu miez de nucă… la un pahar de vin fiert cu scorţişoară şi cuişoare!

Cel mai mult îmi lipseşte tradiţia din copilărie a colindelor, când la uşă sunau grupuri de copii de toate vârstele, şi te încântau cu glasurile lor, cristaline ca nişte clopoţei, timide sau voioase, intonând cele mai frumoase cântece: acel moment îmi evoca cel mai bine puritatea Sărbătorii de Crăciun.

 

– Care este mâncarea ta preferată de Crăciun şi Revelion?

Fără îndoială, sărmăluţele, piftia (de porc sau de curcan) cu sos de hrean, cornuletele cu nuca ale mamei mele, şi prăjitură cu fructe confiate „Stollen”, din tradiţia germană, savurată cu vin fiert bine condimentat.

 

– Ce planuri aveţi de Crăciun şi de Revelion?

Acasă în Dubai, cu mese între prieteni, cu gândul la cei de-acasă, şi un strop de nostalgie pentru un Crăciun în nămeţi. Dar în prima zi a Anului Nou îmi pun costumul de baie roşu, ca să poarte noroc, şi fac o baie în mare… botezul  Noului An, cu o cupă de şampanie în mână!

 

– Care e cel mai frumos cadou pe care l-ai primit vreodată de Crăciun?

 Cele mai emoţionante Sărbători le-am trăit în 2009, când fetiţa noastră Samira şi-a petrecut primul sau Crăciun alături de noi, norocosii săi părinţi. Avea doar o lună, şi am îmbrăcat-o în cele mai frumoase hăinuţe pe care le-am găsit, o rochiţă tartan de catifea roşie, şi am făcut prima noastră poza lângă brad cu preţioasă noastră comoară în braţe. Cu siguranţă cu puteam primi un cadou mai frumos. Eram copleşită de sentimentele intense ale maternităţii, de nopţile nedormite, de agitaţia Sărbătorilor…dar acela a fost cel mai emoţionant Crăciun.

 

Foto: Sebastian Enache

 

– Ce îţi doreşti anul asta de la Moş Crăciun?

Moş Crăciun să ne aducă voie-bună şi energie pozitivă, să o împărţim celor din jur… să ne strângem în jurul braduţului şi să le citim copiilor poveşti  clasice despre magia Crăciunului, să ştim că le clădim pas cu pas o copilărie plină de amintiri frumoase.

 

– Ţi-ai pregătit deja ţinuta de Revelion? Cum o să arate?

Da, mi-am făcut obiceiul să cumpăr în fiecare an de Revelion „straie noi”, să întâmpini Anul Nou cum se cuvine, şi este vorba o rochie tradiţional „sclipitoare”, cu paiete, ceva care să reflecte cerul plin de stele, sub care aşteptam focurile de artificii pe plaja din Dubai. O rochie în care să te simţi regina nopţii- fluida, cu spatele gol, senzuală. Singurul meu regret că ţinuta este destinată să fie purtată o singura dată, simbolul acestei zile speciale… şi uitată apoi în dulap în colectia „Revelion”!

 

Dana Popa