Regizor, dublu premiat la Cannes, vine la Bucureşti

De: Mioara Tronaru / 04.05.2013, 13:00
Regizor, dublu premiat la Cannes, vine la Bucureşti
Cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, una dintre cele mai puternice voci contemporane din cinematograful rus, va fi prezent sâmbătă, 11 mai, de la ora 19.30, la Cinema Studio din Bucureşti, la proiecţia de gală a filmului său, “În ceaţă”/ “In the Fog”, care va închide Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român.

La eveniment va lua parte şi actorul Vlad Ivanov, care colaborează pentru a doua oară cu Sergei Loznitsa după “My Joy”/ “Schastye Moye” (2010), un alt film elogiat la Cannes şi premiat pentru regie. Imaginea ambelor filme este semnată de Oleg Mutu, singurul director de imagine care a avut două titluri în competiţia Cannes 2012: “După dealuri” şi “In the Fog”.

Sergei Loznitsa a fost invitatul special al primei ediţii Les Films de Cannes à Bucarest, în 2010, cu debutul său memorabil, “My Joy”.

Filmul preferat al criticii, care i-a oferit Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), la Festivalul de la Cannes, “În ceaţă” intră în cinematografe din 11 mai. În prima săptămână poate fi văzut la Cinema Studio, iar din 17 mai, la Cinemateca Union din Capitală.

“În ceaţă” este o dramă de război inspirată de cartea lui Vasile Bîkov, un scriitor bielorus care a trăit experienţa războiului la doar 18 ani. Un om acuzat pe nedrept de colaborare cu inamicul, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este dus în pădure pentru a fi executat. După rolul de poliţist brutal din “My Joy”, Vlad Ivanov revine într-un alt rol negativ memorabil, cel al unui căpitan nazist pus să decidă asupra vieţilor prizonierilor săi. “Cum să faci o alegere morală în circumstanţe în care morala nu mai există?”, este întrebarea pe care o ridică filmul “În ceaţă”.

Filmul “În ceaţă” este distribuit de Voodoo Films, cu sprijinul Programului MEDIA al Uniunii Europene.