Reţeta unui film perfect pentru Valentine’s Day

Apropo.ro / 09.02.2015, 09:00
Reţeta unui film perfect pentru Valentine's Day
Mancatul la televizor este, deşi nerecomandat, unul dintre cele mai relaxante lucruri, dar ce-ar fi să guşti chiar ceea ce vezi pe ecran? Iată un meniu cu cîteva scene de film care îţi lasă gura apă, însoţite de reţeta originală, pentru o experienţă memorabilă.

Jurnalul lui Bridget Jones
Cu: Renee Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant

Bridget este o londoneză care îşi tratează depresiile senti­mentale fumînd şi bînd prea mult, îndo­pîn­du-se cu tot felul de prostii şi visînd la bărbaţii nepotriviţi.

Scenă memorabilă cu mîncare: Complet neîndemînatica Bridget găteşte o impresio­nantă supă cu praz de ziua ei. Singura pro­blemă: uită să scoată sfoara cu care era legat prazul, astfel că mîncarea ei va avea o stranie nuanţă de albastru.

Reţeta: Ingrediente: 3 fire de praz, 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură unt, 400 g cartofi, 2 căni supă de pui, 1 lingură mărar, 1 cană lapte, 2 linguriţe suc de lămîie. Prazul se taie în fîşiuţe subţiri, care se călesc în ulei de măsline şi unt. Se adaugă cartofii, supa de pui, mărarul. După ce compoziţia a dat în clocot, se acoperă, se reduce flacăra şi se lasă să fiarbă cam 15 minute. Supa se pasează bine, apoi se adaugă laptele, sucul de lămîie şi puţin mărar tocat.


Plăcintă americană (foto)
Cu: Jason Biggs, Tara Reid

Cîţiva liceeni îşi pun în cap să-şi piardă virginitatea înainte de absolvirea şcolii aşa că, în drumul lor spre “maturizare”, au parte de tot felul de aventuri picante.

Scenă memorabilă cu mîncare: Cînd Jim intră în bucătărie şi vede o apetisantă plă­cintă de mere, decide să-şi probeze talentul de amant chiar pe aceasta.

Reţeta: Ingrediente: aluat congelat, 1/3 cană zahăr, 2 linguri făină, scorţişoară, sare, 1 kg mere feliate fin, 1 lingură suc de lămîie, 1 lingură unt. Din aluat se decupează două foi rotunde de plăcintă, cu una dintre acestea tapetîndu-se fundul şi marginile unei tăvi de copt. Într-un vas, se combină zahărul, făina, scorţişoara şi sarea, apoi se adaugă merele şi sucul de lămîie. Compoziţia se toarnă în tavă, se punctează cu bucăţele de unt, apoi se acoperă cu cealaltă foaie de aluat şi se dă la cuptor cam 1 oră şi 20 de minute.


Femeia mereu deasupra
Cu: Penelope Cruz, Murilo Benicio

Isabella, o bucătăreasă braziliană, suferă teribil de rău de mişcare, care îi afectează felul în care munceşte, găteşte, conduce maşina sau iubeşte. Chiar şi în cele mai intime momente, ea trebuie să fie “deasupra”, cea care conduce, ceea ce îl va îndepărta curînd pe soţul ei.

Scenă memorabilă cu mîncare: În timpul unei emisiuni TV, Isabella găteşte împreună cu fostul ei soţ, într-o scenă plină de senzualitate, care aproape imită un act sexual plin de pasiune. Ardeiul iute trecut peste buzele cărnoase ale actriţei constituie una dintre cele mai sexy scene de film cu mîncare implicată.

Reţeta: Bobo de camarão, un preparat specific nordului Braziliei, necesită următoarele ingrediente: 2 kg creveţi, 750 g tuberculi de manioc (sau cartofi dulci), 2 căni ceapă mărunţită, 3 căţei de usturoi feliaţi, 1 ceaşcă ulei de măsline, 8 roşii, 1 ceaşcă coriandru, 2 căni lapte de cocos, 1/2 ceaşcă ulei de palmier, 6 linguriţe ghimbir ras, 4 ardei graşi roşii feliaţi, sare şi piper. Maniocul se fierbe bine în apă cu sare, apoi, cît e încă fierbinte, se pasează cu o furculiţă. Din carapacea creveţilor se face o supă care va fi folosită în reţetă. Ceapa şi usturoiul se călesc în ulei de măsline, se adaugă ardeiul, jumătate din cantitatea de coriandru şi roşiile, amestecînd bine. Se pun creveţii şi piureul de manioc, turnînd supă de creveţi pentru a subţia compoziţia. Urmează laptele de cocos, coriandrul rămas, ghimbirul şi uleiul de palmier. Se presară sare şi piper după gust şi se lasă la fiert cît să se întrepătrundă aromele.

Ratatouille (foto)
Voci: Lou Romano, Brad Garrett, Peter O’Toole

În acest film de animaţie premiat cu Oscar, Remy, un adorabil şobolan, visează să devină maestru gourmet. În urma unei deratizări de rutină în casa sa din Provence, Remy ajunge în canalele din Paris, eşuînd chiar în faţa restaurantului său preferat, La Gusteau. Cu ajutorul unui băiat care duce gunoiul, Linguini, Remy ajunge să gătească mîncărurile magice care vor atrage clienţii în valuri.

Scenă memorabilă cu mîncare: Cînd angajaţii părăsesc în grup restaurantul, o sumedenie de şobolani le ia locul pentru a-l ajuta pe prietenul lor, Remy, să prepare ratatouille. Astfel, sute de şobolani robotesc în bucătărie, amestecînd, prăjind, tocînd şi gustînd din ceea ce urmează să fie servit celui mai aprig critic culinar al Parisului.

Reţeta: Ratatouille este un fel tradiţional provencal, care poate fi servit la orice temperatură şi, foarte important, pentru prepararea căruia nu este nevoie de ajutoare speciale. Ingrediente: 1 ceapă mărunţită, 3 căţei de usturoi zdrobiţi, 1 vînătă feliată, 1 cană roşii decojite, 2 zucchini tăiaţi în bucăţi mari, busuioc (sau oricare alt condiment), ulei de măsline, sare şi piper. Ceapa şi usturoiul se călesc în ulei de măsline pînă devin sticloase, se adaugă feliile de vînătă şi roşiile. Totul se lasă la fiert 15 minute, apoi se aruncă în oală bucăţelele de zucchini, acestea avînd nevoie de 10-15 minute pentru a se înmuia. Se ia vasul de pe foc, se presară condimentele, sarea, piperul şi, opţional, brînză rasă. Ratatouille se poate servi pe pat de orez, cu paste sau cartofi fierţi.


Ca apa pentru ciocolată (foto, jos)
Cu: Marco Leonardi, Lumi Cavazos, Regina Torne


Bazat pe romanul omonim semnat de Laura Esquivel, filmul o are în centru pe senzuala Tita, o tînără care tînjeşte după bărbatul iubit, cu care trăieşte sub acelaşi acoperiş, dar cu care nu are voie să aibă o legătură romantică.

Scenă memorabilă cu mîncare: Cu inima frîntă, Tita trebuie să gătească desertul de nuntă pentru bărbatul pe care îl iubeşte. Din nefericire, acesta se căsătoreşte cu sora ei. Lacrimile Titei se preling în aluat, transferînd emoţiile ei tuturor celor care îi gustă deliciosul preparat.

Reţeta: Biscochitos, prăjiturelele mexicane de nuntă, au nevoie de următoarele ingrediente: 1 1/2 cană nuci pecan, 2 căni zahăr pudră cernut, 2 3/4 căni făină, 1/4 linguriţă praf de copt, 1/4 linguriţă sare, 1 cană unt moale, 3/4 cană zahăr tos, 1 ou, 1 linguriţă esenţă de vanilie. Făina, praful de copt şi sarea se amestecă într-un bol, în care se adaugă nucile pecan mărunţite fin şi 3 linguri de zahăr pudră. Untul şi zahărul tos se freacă bine într-un mixer timp de 1 minut, apoi se adaugă oul şi esenţa de vanilie şi se amestecă bine. Reducînd viteza mixerului la minimum, se presară treptat mixul de făină şi nuci pecan pînă acesta este complet încorporat. Cuptorul se încălzeşte la 176 grade Celsius. Se iau cu linguriţa bucăţele de aluat, care se rotunjesc şi se aranjează pe o tavă de copt neunsă. Se ţin la cuptor 13-15 minute, iar cînd s-au răcit se tăvălesc prin zahăr pudră.


Big Night
Cu: Stanley Tucci, Tony Shalhoub, Marc Anthony


Talentatul maestru bucătar Primo creează mîncăruri elaborate care, din păcate, nu atrag foarte mulţi clienţi în restaurantul său. Fratele său, Secundo, care e managerul localului, îl convinge pe Primo ca, pentru a salva afacerea, să pună totul la bătaie într-o singură seară. Astfel, pentru a-şi ului clienţii şi a ocoli falimentul, Primo găteşte festinul vieţii sale.

Scenă memorabilă cu mîncare: Timballo, starul unui meniu italian cu mai multe feluri, este preparat după o reţetă de familie pe cît de secretă pe atît de complicată. Fraţii Primo şi Secundo, asemeni unor taţi care aşteaptă la uşa sălii de maternitate, stau lîngă cuptor, aşteptînd să vadă dacă mîncarea va ieşi fără cusur.

Reţeta: Paste cu cÎrnaţi Şi ardei Ingrediente: 750 g cîrnaţi picanţi, 4 căţei de usturoi, 1 ardei gras verde, 1 ceapă, 1 cană roşii în suc propriu, 1 cană pastă de roşii, sare, 480 g paste ziti (penne), 250 g mozzarella, 1/4 cană parmezan ras. Bucăţelele de cîrnat se rumenesc în tigaie, se adaugă usturoiul, ardeiul şi ceapa şi se lasă la călit 10 minute. Urmează roşiile, pasta de roşii şi sarea, se acoperă cratiţa, apoi se reduce flacăra şi se mai lasă la fiert cam 10 minute. Între timp, pastele se fierb în apă cu sare. După ce s-au scurs bine, acestea se amestecă cu mixtura de cîrnaţi, se adaugă mozzarella, apoi compoziţia se transferă într-o tavă de copt. Se presară parmezanul şi mîncarea se lasă la cuptor 20-25 de minute.

Sărbătoreşte iubirea ca în filme pe ApropoTV.ro:  afli în exclusivitate planurile vedetelor de Ziua Îndrăgostiţilor,  înveţi reţete speciale ,  descoperi locaţii romantice, evenimente şi tărguri de Valentine`s Day.  Intră!