REȚETE CIORBĂ‚ DE PERIȘOARE: 11 rețete pentru ciorbă de perișoare

17 12. 2012, 16:44

Cine nu știe că o ciorbă este cea mai sănătoasă mâncare dintre toate? Și dacă este ciorbă de perișoare este și sănătoasă și gustoasă. Asta pentru că perișoarele pot fi făcute cu diferite tipuri de carne, legume sau condimente. Apropo.ro vă propune azi 11 rețete pentru ciorbă de perișoare.

1. Ciorbă de perișoare cu smântână și tarhon

Ingrediente

– 5-6 costițe porc

– 1 morcov mare

– 1 rădăcină pătrunjel mică (cca. 50 g)

– 1 păstârnac (cca. 50 g)

– 1 felie țelină (cca. 50 g)

– 1 ceapă medie

– 200 g smântână

– 1 lingură rasă făină

– 1/2 lămâie

– 1 lingură bună tarhon tocat

Amestec perișoare

– 300 g carne tocată (de porc sau mixtă porc+vită; dată de 2 ori prin mașina de tocat)

– 1 ceapă mică (cca. 30 g)

– 1 lingură pesmet

– 4 fire pătrunjel

– 20 g orez

– 1 ou

– sare, piper negru

Preparare

Se pun costițele la fiert în 2 l apă rece. Se fierb, la foc mediu, cu capac, pentru 45 minute. În acest timp se dau zarzavaturile pe răzătoarea mare (sau se taie cubulețe) și se sotează în 2 linguri ulei, până se înmoaie. Se adaugă zarzavaturile în supă și se mai lasă la fiert, tot cu capac, timp de 15-20 minute (până sunt fierte). În acest timp se pregătesc perișoarele: se dă carnea de două ori prin mașina de tocat cu ceapa (dacă carnea e gata tocată, dați ceapa pe răzătoare). Se adaugă orezul (uscat), pesmetul, pătrunjelul tocat fîn și oul. Se amestecă bine până la omogenizare. Se condimentează amestecul cu sare și piper negru. Cu mâinile umede se formează bile de dimensiunea unei nuci (mi-au iești 21 perișoare). Se dă focul sub supă la mediu spre mic și se pun perișoarele în supă, pe toată suprafața oalei. Se lasă la fiert 10 minute, timp în care se spumează supa. Se dă focul mic sub supă. Smântâna se freacă cu făină și apoi se dizolvă cu 5 polonice de supă fierbinte, adăugate pe rând. Apoi se toarnă smântâna încet în oala cu supă, amestecând continuu pentru a nu se brânzi. Se adaugă tarhonul tocat și suc de lămâie după gust (am pus 2 linguri suc de lămâie) și se mai lasă 10 minute pe foc foarte mic (supa să nu mai clocotească!). Se gustă de sare.

2. Ciorbă de perișoare pentru post

Ingrediente

Pentru supă:

– 2 morcovi mari,

– un păstârnac,

– o rădăcină de pătrunjel,

– o jumătate de bucată de țelină,

– un ardei (roșu sau de orice fel),

– o ceapă,

– zeamă de lămâie sau borș – pentru acrit,

– frunze de leuștean, pătrunjel

Pentru perișoare:

– 2 cepe mari călite,

– 100 g orez,

– 100 g granule de soia fierte,

– 3 linguri de semințe de in măcinate în râșnița de cafea,

– 4 linguri de făină din fulgi de ovăz (se obține din măcinarea fulgilor în râșnița de cafea),

– 2-3 linguri griș sau făină albă de grâu,

– condimente (sare, piper)

Preparare

Morcovii, pătrunjelul, păstârnacul și țelina se taie cubulețe și se călesc în apă și 2 linguri de ulei. Se completează apoi cu 3,5 – 4 l de apă clocotită, se adaugă ceapa întreagă și ardeiul, sarea, până sunt fierte legumele. La urmă adăugăm frunzele de leuștean și/sau pătrunjel și acrim după preferință cu zeamă de lămâie sau borș. Pentru perișoare călim cepele tocate mărunt, adăugăm orezul spălat și 1/2 cană de apă și lăsăm pe foc până orezul este aproape fiert. Adăugăm restul ingredientelor: granulele de soia și făinurile+condimentele, formăm perișoarele și le fierbem în apă cu sare. Apoi le transferăm în oala cu supă de legume.

3. Ciorbă de perișoare din pește

Ingrediente (6 Porții)

Pentru perișoare:

– 1 kg pește (cod, șalău sau alt pește cu oase puține)

– 2 cepe

– 1 ardei

– 1 legătură pătrunjel

– 2-3 linguri făină

– 100 g griș

– ulei

– sare, piper

Pentru ciorbă:

– 4 roșii

– 3 ardei

– 1 morcov

– 1 țelină

– 1 păstârnac

– 1 ceapă

– 0,5 l borș

– 2 legături leuștean

– sare, piper

Preparare

Pentru perișoare: Curățați peștele și îl puneți la fiert 20 de minute în apă cu sare, la foc mic. Îl lăsați să se răcească, îl scoateți, îl dezosați și îl dați prin mașina de tocat. Ceapa și ardeiul le curățați, le tăiați mărunt, le căliți în puțin ulei și le amestecați cu peștele. Adăugați sare și piper după gust, pătrunjelul tocat și mai dați o dată prin mașina de tocat. Adăugați grișul și amestecați până omogenizați compoziția, apoi o lăsați la frigider până pregătiți ciorba.

Pentru ciorbă: Curățați și spălați bine toate legumele. Tăiați mărunt ceapa și ardeiul, iar morcovul, țelina și păstârnacul le dați pe răzătoare, apoi le puneți pe toate la fiert în supa în care a fiert peștele pentru perișoare. Când legumele s-au înmuiat, adăugați roșiile decojite tăiate felii. Din compoziția cu pește faceți perișoare de mărimea unei nuci, le dați prin făină și le puneți în ciorbă să fiarbă 10 minute. Adăugați borșul fiert separat și lăsați să dea un clocot. Potriviți gustul de sare și piper și presărați leușteanul.

4. Ciorbă de perișoare cu os de vită

Ingrediente, 4-6 porții

– 250 g carne tocată în amestec, porc cu vită

– un os mare de vită cu măduva

– un morcov mare curățat

– o ceapă mare curățată

– o țelină mică curățată

– o rădăcină mare de pătrunjel curățată

– o lingură pătrunjel tocat

– o linguriță leuștean tocat

– o lingură orez cu bob rotund

– o cană roșii în bullion, curățate de coajă și tocate

– o lingură pasta de roșii

– o linguriță de sare

– 5-6 boabe de piper negru

– un vârf de cuțit de piper negru măcinat

Preparare

Osul de vită se opărește într-o oală cu apă clocotită. Se scoate și se pune la fiert în aceeași oală, însă cu apă rece, de data aceasta, cu piperul boabe și sare. Se fierbe supa la foc mic, spumând când este nevoie.

În acest timp se pune și orezul la fiert în 250 ml apă, însă doar pe jumătate, se strecoară și se amestecă cu carnea tocată, cu puțin pătrunjel tocat, sare și piper. După ce se amestecă bine și se omogenizează compoziția, se formează perișoare rotunde, care se pun la fiert 10-12 minute în supa cu os. După ce se ridică la suprafață, acestea se scot cu o spumieră într-un vas cu apă rece pentru a le stopa fierberea și a se păstra tari. Se toacă mărunt zarzavatul și se adăugă peste supa de os, imediat ce se scot perișoarele. Se continuă fierberea încă 10 minute, după care se înlătura osul fiert, se adăugă perișoarele din nou și se mai lasa pe foc pentru 2-3 clocote. Se presară verdeață tocată. Pentru un gust delicios se pune sare puțină și se gustă pentru a vedea câtă sare mai este necesară. Se poate servi cu smântână și ardei iute.

5. Ciorbă de perișoare tradițională

Ingrediente

– 600 g carne tocată

– 3-4 linguri orez

– 1 ou

– delikat

– 1 morcov mare

– 2 cepe

– 1 ardei roșu

– 1 ardei galben

– 2 roșii

– 2 linguri pastă de tomate

– pătrunjel, leuștean

– sare, piper

– 1 lingură și jumătate de borș praf sau 250 ml borș

Preparare

Legumele se taie cubulețe sau cum vreți și se călesc în puțin ulei, apoi se adaugă apa și se pune la fiert. Între timp facem perișoarele: amestecăm carnea cu orezul, oul și delikatul și formăm perișoarele. Când ciorba a dat într-un clocot reducem flacăra și punem perișoarele cu grijă în oală, iar apoi mărim flacăra și lăsăm să fiarbă. Când au fiert perișoarele pe jumătate se face sosul de roșii: roșiile se pun în apa clocotită și se lasă 5 min. pe foc, se decojesc și se pun într-un blender cu pasta de tomate și obținem un sos gros. Se adaugă sosul de roși în ciorba de perișoare. După aprox. 1 h încercați perișoarele și dacă sunt fierte adăugați borșul și mai lăsați puțin să fiarbă. Ciorba de perișoare se servește fierbite cu pătrunjel și leuștean.

6. Ciorbă de perișoare cu orez

Ingrediente

– 1 litru de supă sau apă cu cub concentrat

– 1 ceapă

– 1 morcov

– 1 ardei verde

– 1 tulpină țelină (apio)

– leuștean, pătrunjel verde

– borș magic 250 g

– carne tocată de porc

– 1 ou

– 1 lingură de orez nefiert

– sare

Preparare

Ciorba de perișoare cu orez este foarte gustoasă. Pentru pregătirea perișoarelor puteți folosi orice fel de carne. Se pune supă într-o oală și se pune la fiert. Se taie cubulețe toate legumele și se adaugă la supă. Până fierb legumele se formează perișoarele. Se amestecă carnea tocată cu oul și lingura de orez. Când fierbe supa se adaugă biluțe făcute din compoziția de carne tocată. Se acoperă cu un capac și se dă la foc mic cam 15-20 de minute. Se adaugă borș, leuștean și pătrunjel verde. Ciorba de perișoare se servește caldă, cu smântâna și ardei iute.

7. Ciorbă de perișoare cu costiță afumată

Ingrediente

– 400 g carne de porc tocată

– 300 g costiță afumată

– 1 ceapă

– 2 morcovi

– 100 g orez

– pastă de ardei

– zarzavat pentru ciorbă (țelină,pătrunjel,pastranac rădăcină)

– ulei

– sare, piper

– pătrunjel și leuștean verde

– 500 ml smântână

– sucul de la o lămâie

– 2 ouă

Preparare

Se călește în ulei morcovul dat pe răzătoare, se adaugă ceapă tocată fin, 2 linguri pastă de ardei și zarzavatul tocat cubulețe. Se pune costiță tăiată tot cubulețe și la sfârșit se completează cu apă și se lasă să fiarbă până când costița e aproape fiartă. Între timp se pregătesc perișoarele din carnea tocată, orezul, 2 ouă, sare și piper. Se fac perișoare, se pun în ciorbă, se condimentează ciorba și când sunt aproape fierte se adaugă sucul de lămâie. Se mai dau câteva clocote, după care se adaugă smântâna în care s-a pus treptat ciorba călduță și pe urmă pătrunjel și leuștean tocat mărunt.

8. Ciorbă de perișoare cu nucă

Ingrediente

Pentru ciorbă

– 2 cepe

– 2 morcovi

– 1 pătrunjel

– 1 țelină

– 2 cartofi

– 1 ardei

– 200 ml suc de roșii

– 1 lingură vegeta

– verdeață (leuștean și mărar)

Pentru acreală (opțional)

– borș sau zeamă de lămâie și sare după gust

Pentru perișoare

– 100 g orez

– 2 cepe mari

– 1 pahar nuci măcinate

– 1 lingură de boia de ardei dulce

– condimente (cimbru, oregano)

– 1 lingură vegeta

– 1/2 lingură pesmet sau gris

– 2 ouă

Preparare

CIORBĂ‚

Legumele se fierb bine, iar după aceea se strecoară.

PERIȘOARELE

Se călește ceapa în apă și puțin ulei și vegeta. Se adaugă orezul și apa cât să cuprindă orezul pe jumătate. Se lasă să se răcească. Doar după ce s-au răcit se adaugă restul ingredientelor. Se formează perișoare care se pun în supa de legume strecurată pentru a fierbe. Când sunt aproape gata, se pune sucul de roșii, borșul sau zeama de lămâie și sare după gust. După ce se stinge focul se pune verdeață. Se poate servi cu puțină smântână.

9. Ciorbă de perișoare cu varză acră

Ingrediente

Pentru perișoare

– 1/2 kg carne tocată de porc (sau amestec),

– 1 ceapă mică,

– 1 ou,

– sare, piper,

– boia de ardei dulce.

Pentru ciorbă

– 2-3 l de apă,

– 1-2 morcovi,

– 1 țelină mică,

– 1 varză murată mică,

– 1 cățel de usturoi,

– sare,

– knorr delicat,

– 1/2 ceașcă de orez (sau dacă doriți se poate pune mai mult orez)

Preparare

Punem apa la foc și pregătim perișoarele. Se condimentează carnea tocată, adăugăm ceapa tăiată mărunt și oul, se amestecă bine și se formează mici perișoare. Când apa începe să dea în clocot adăugăm perișoarele rând pe rând, se ia spuma dacă se face, apoi adăugăm legumele și varza tăiată mărunt, condimentăm cu sare și delikat. Spre final când este aproape gata adăugăm orezul spălat. După ce a fiert orezul se mai poate acri cu zeamă de la varză sau lămâie. Se servește cu smântâna și frunze de pătrunjel tocat mărunt și cu ardei iute.

10. Ciorbă de perișoare cu afumătură

Ingrediente

Pentru perisoare

– 350 g carne tocată (vită + porc)

– 1 lingură orez

– mărar verde

– 2 ouă

– 1 lingură griș

– sare, piper

Pentru ciorbă

– 1 costiță afumată

– 1 morcov

– 1 ceapă

– jumătate ardei roșu

– jumătate ardei galben

– 1 roșie

– pătrunjel verde

– mărar verde

– sare, piper

– 1 1/2 cană borș

– 1 mână fidea

Preparare

Spălăm puțin costița. Într-o oală punem cam 6-7 litri apă și adăugăm costița. Punem pe foc și când dă să fiarbă spumăm puțin. Ceapa o curățam, o spălăm și o tocăm mărunt. Morcovul îl curățăm, îl spălăm și îl dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari. Ardeiul roșu și galben îl tăiem cubulețe. Roșia o decojim și o facem bucățele mici. După ce costița a fiert cam 15 minute adăugăm toate legumele tăiate. Acoperim oala și lăsăm la fiert până ce costița este făcută cam pe jumătate.

Perișoarele: Orezul îl spălam bine și îl fierbem. Carnea tocată o amestecăm cu sare și piper după gust. Punem grișul, ouăle, mărar verde tocat și orezul fiert. Amestecăm până omogenizăm compoziția. Ne udam mâinile cu puțină apă și formăm perișoarele. Le dăm drumul în ciorbă ușor și le lăsăm să fiarbă, dar la foc nu foarte iute. Când au fiert suficient și perișoarele, dăm gust cu sare și piper, apoi adăugăm borșul. Lăsăm să înceapă iar să fiarbă și dăm drumul și firelor de fidea. După 5 minute, de când punem fideaua, ciorba este gata. Tragem oala de pe foc, adăugăm mărarul și pătrunjelul verde tocat. Lăsăm puțin la răcorit, apoi e numai bună pentru servit.

11. Ciorbă de perișoare dn miel

Ingrediente

– 500 g carne miel tocată

– 3 linguri orez

– 3 linguri griș

– 1 ou.

– 3 morcovi

– 3 rădăcini pătrunjel

– 1 ardei roșu

– 1 ceapă

– 1 cană borș acru

– zarzavat verde

– 1 cutie roșii în bulion.

Preparare

Se pune apa la fiert cu sare într-o oală de 2 litri. Se rad morcovii și pătrunjelul. Ardeiul îl tăiem cubulețe și ceapă o prăjim cu cutia de roșii în bulion, apoi le punem în apă. Din carnea de miel tocată, orezul, grișul și oul formăm perișoarele pe care le punem în ciorbă când fierbe apa. La final punem borșul acru, urmat de zarzavat verde și în special leușteanul. Se mai lasă 5 minute după care ciorba este gata!

În speranța că cele 11 rețete pentru ciorbă de perișoare sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!