Rețete cu avocado: 12 rețete cu avocado

12 02. 2013, 16:33

Despre avocado se spune că este unul dintre cele mai hrănitoare fructe din lume, ce conține grăsimi, vitamine, minerale și fibre, un fruct care nu este acid, nici alcalin și care se digeră repede.

Pentru vremea în București și în alte orașe, consultă vremea apropo

Avocado este o sursă bogată în vitamina E, este anticancerigen, menține un nivel al colesterolului în limite normale și este benefic pentru prostată.

Pentru a profita de toate aceste beneficii terapeutice, prepară fructul de avocado așa cum îți place, mai ales că se combină de minune cu alte alimente.

Iată câteva rețete cu avocado:

1. Rețetă tartine cu avocado și brânză

Ingrediente tartine cu avocado și brânză

2 avocado

12 măsline verzi fără sâmbure

2 căței de usturoi

4 roșii mai mari sau 8 mai mici

100g feta

2 linguri suc de lămâie

3 lingurițe ulei(de măsline)

1 linguriță cimbru uscat

4 felii pâine neagră

sare, piper

Mod de preparare tartine cu avocado și brânză

Se taie jumătăți fructele de avocado, se îndepărtează sâmburii și se desprind pulpa. Se adăugă suc de lămâie și se zdrobește cu furculița; se înglobează feta zdrobită, uleiul(eu am folosit ulei de măsline), cimbru, măslinele tocate, usturoiul pisat, sare și piper.

Cu această cremă se ung feliile de pâine și se acoperă cu jumătăți de roșii( ale mele fiind mai mari, le-am tăiat în patru).

2. Rețetă salată mexicană cu avocado și ton

Ingrediente salată mexicană cu avocado și ton

2 conserve de ton,bucăți,în suc propriu

1-2 avocado copți

2 roșii mari

1 ardei gras roșu

300 g fasole roșie fiartă

300 g boabe de porumb dulce

zeamă de la o lămâie/lime

pătrunjel

sare și piper

câțiva stropi de ulei de măsline

Mod de preparare salată mexicană cu avocado și ton

Într-un bol mare adăugăm roșiile,ardeiul spălate și tăiate cuburi.

Avocado se curată, se taie fâșii lungi și se stropește cu zeamă de lămâie;se adăugă în bol.

Amestecăm ingredientele din bol cu fasolea.porumbul,pătrunjel tocat mărunt și tonul scurs de zeamă.

Asezonam cu sare, piper și zeamă de lămâie.Dacă folosiți lime,răzuiți coajă și presarați peste salată,la sfârșit.

Stropim puțin ulei de măsline și servim.

3. Rețetă salată de avocado cu țelină, morcovi și andive

Ingrediente salată de avocado cu țelină, morcovi și andive

puțin oțet balsamic

puțin ulei de măsline

sare

piper

jumătate de legătură de pătrunjel

tocat mărunt

1 avocado copt

mic

1 morcov mic și o țelina mică.

Mod de preparare salată de avocado cu țelină, morcovi și andive

Se curăța de coajă avocado, se înlătură miezul și se taie în bucăți mici, cubulețe. Se stropește cu jumătate de suc de la o lămâie și se da deoparte.

Țelină și morcovul se curăța și se se toacă în cubulețe. Se spala o andivă și se inaltura, cu grijă, câteva frunze-3/4.

Se combină într-un bol avocado, morcovul, țelină. Se adăugă pătrunjelul spălat și tocat mărunt. Se adăugă puțin ulei, sare, piper și oțet. Se amestecă și se decorează cu andive.

4. Rețetă salată avocado și surimi

Ingrediente salată avocado și surimi

salată verde – 0.350 kg

avocado – 0.400 kg

andive – 0.200 kg

bastonașe crab ( surimi crabstick ) – 0.120 kg

ouă – 1 buc.

roșii – 0.120 kg

măsline – 0.020 kg

sos vinaigrette

sos coktail

pătrunjel

Mod de preparare salată avocado și surimi

Fructul de avocado se taie pe jumătate ( atenție, se desprinde mai greu de pe sâmbure ), se taie apoi în fâșii transversale și se stropește cu sos vinaigrette – ulei, oțet, sare și apa – sau cu zeama da lămâie, pt. a se evita înnegrirea lui.

Andivele se desprind frunza cu frunza. Salată verde se spala bine și se rupe fâșii. Roșiile se feliază. Ouăle se fierb tari și apoi se feliază.

Bucățile de crabstick se taie în piese mai mari. Se face sosul cocktail astfel : se amestecă maioneza cu puțin ketchup, coniac ( sau vin roșu),sare, usturoi tocat mărunt.

La aranjare se pune salată verde pe mijloc, de jur-împrejur se pune celelalte ingrediente, urmărind sa la aranjăm cât mai estetic. Sosul cocktail se pune pe salata. Se decorează cu patrujel proaspătă tocat.

5. Rețetă salată cu avocado și porumb

Ingrediente salată cu avocado și porumb

1 avocado

1 cutie porumb conservat(dulce)

1 cutie surimi(crabi) sau creveți – opțional

suc de la o jumătate de lămâie

Mod de preparare salată cu avocado și porumb 

Avocado se spală, se curăța și taie cubulețe medii; Crabii se taie rondele (după forma care o au); Apoi se amestecă cu sucul de lămâie și porumbul scurs.

6. Rețetă spaghete cu avocado și creveți

Ingrediente spaghete cu avocado și creveți

1 avocado bine copt

50g creveți

3 căței de usturoi

spaghete (pentru o porție)

sare, piper

Mod de preparare spaghete cu avocado și creveți

Se fierb spaghetele ( conform instrucțiunilor de pe ambalaj și gustul fiecăruia ) în apă cu sare. Avocado se taie pe jumătate iar pulpa se va pasa cu usturoiul și condimentele.

Creveții se călesc în puțin ulei de măsline. Când spaghetele au fost gata, le-am scurs de apă și în oală în care au fiert le-am amestecat cu sosul de avocado și creveții căliți. Cine dorește, poate servi sosul peste paste.

7. Rețetă bărcuțe cu avocado

Ingrediente bărcuțe cu avocado

un avocado

parmezan

ulei de măsline

zeamă de lămâie

sare,piper,nucșoara

2 roșii mici

2 afine roșii

2 felioare subțiri de parmezan

fistic măcinat

Mod de preparare bărcuțe cu avocado

Am curățat avocado-ul de coajă, l-am tăiat în două în lung, i-am scos sâmburele și l-am așezat în farfurie. Am sărat, piperat, un pic de zeamă de lămâie și am râs niște parmezan și am așezat în gaura din mijloc al avocado-ului. Am pus și un pic de muștar deasupra, am pus și puțin fistic măcinat cam peste tot. Apoi am tăiat două roșii mici fellii și le-am așezat deasupra ca ornament, o afină roșie de contrast, două felioare de parmezan și ulei de măsline cam peste tot și am servit cu o felioară de pâine.

8. Rețetă miez de lapte cu spumă de avocado

Ingrediente miez de lapte cu spumă de avocado

3 bucăți miez de lapte

Aluat pentru clătite

2 linguri de făină

Ulei

Spuma de avocado:

1 avocado

1 lingura ulei de măsline

Suc de lămâie

½ linguriță muștar de Dijon

sare

100 ml smântână pentru frișcă

Mărar

Mod de preparare miez de lapte cu spumă de avocado

Bucățile de miez de lapte le-am tăiat cu ahutorul unui cuțit și apoi am scos cu o linguriță interiorul pentru a obține 3 coșulețe. Fiecare coșuleț l-am trecut prin faină, apoi prin aluatul de clătite și le-am prăjit în ulei bine încins.

Avocado l-am păsat cu ajutorul blender-ului stick împreună cu puțin suc de lămâie, ulei de măsline, muștar de Dijon și puțină sare. Piure-ul de avocado l-am amestecat cu frișcă rezultată din 100 ml smântână dulce, iar la final am adăugat și puțin mărar tocat mărunt.

Miezul de lapte l-am umplut cu spumă de avocado și am decorat cu mărar.

9. Rețetă salată de spanac cu somon și avocado

Ingrediente salată de spanac cu somon și avocado

250 grame spanac proaspăt;

un avocado mare;

o conservă somon 200 grame;

două felii de brânză de capră moale;

jumătate de ardei gras (roșu);

un morcov mediu;

zeamă de lămâie;

ulei de măsline.

Mod de preparare salată de spanac cu somon și avocado

Se spala bine frunzele de spanac – chiar dacă pe ambalaj scrie că sunt spălate deja – cu această ocazie se mai înviorează . Le-am rupt apoi cu mâna, prefer așa decât cu cuțitul. Am tăiat fâșii apoi ardeiul gras, am râs morcovul prin ochiul mare al razătorii, am mărunțit somonul din conservă (suc propriu, apă, sare), am tăiat în cubulețe mai mari cele două jumătăți de avocado copt (nu am avut însă parte de un avocado prea bun, din păcate, cam un sfert a trebuit să arunc din el, așa că atenție când cumpărați avocado – trebuie să aibă coaja doar ușor de tot moale, nu moale, pur și simplu). În fine, am tăiat în bucățele mici feliile de brânză de capră.

Am amestecat apoi spanacul, somonul, morcovul, avocado și ardeiul gras cu ulei de măsline, puțină sare de mare și zeamă de lămâie. Am adăugat apoi brânză de capră, am presărat busuioc uscat (recomand proaspăt, nu am avut acum).

În paralel am fiert un ou tare și la final l-am pus felii peste porție.

10. Rețetă salată de pui cu avocado

Ingrediente salată de pui cu avocado

1piept de pui

condimente pentru pui

6rosii cherry

2castraveti

1ceapa roșie

100g mozzarella

2avocado

1gogosar

2 lime

semințe de pin sau alune sau miez de nucă

ulei de măsline

sare,piper

Mod de preparare salată de pui cu avocado

Pentru pui se pot folosi 2 variante: condimentat, pus pe grătar, apoi tăiat julienne și metoda folosită de mine: l-am fiert câteva minute, apoi l-am tăiat șuvițe, l-am condimentat, apoi l-am călit puțin în 1 lingura de ulei de măsline (nu trebuia să folosesc metoda asta,dar am comis-o).

Într-un castron am pus pieptul, castraveții rondele, ceapă și gogoșarul julienne, roșiile jumătăți dacă sunt mai mari, brânză cubulețe, avocado curățat și tăiat tot cubulețe, lăsând 1jumatate pentru ornat. Am condimentat și am adăugat dresingul de zeamă de lime și 3 linguri ulei de măsline.

Se ornează cu felii de avocado și semințe de pin.

11. Rețetă omletă cu avocado și brânză cu mucegai

Ingrediente omletă cu avocado și brânză cu mucegai

3 ouă

jumătate de avocado copt;

30-40 grame brânză cu mucegai;

câteva frunze de busuioc;

puțin parmezan;

semințe de în;

sare, piper, ulei măsline.

Mod de preparare omletă cu avocado și brânză cu mucegai

Am tăiat jumătatea de avocado în cubulețe, am sfărâmat cu mână bucata de brânză cu mucegai și am amestecat totul cu cele trei ouă. Am pus puțină sare și puțin piper. Tigaie de teflon, o ligurita de ulei de măsline (deobicei pun unt, dar acum nu aveam), foc mediu. Apropo – NU gătiți ouăle la foc mare, indiferent că faceți omletă, ouă prăjite (ochiuri). În mod profesional ouăle se gătesc la foc mediu: evitați și arderea și evitați și coacerea prea rapidă.

Omletă astfel bătută devine ușor verzuie – de la cremozitatea avocadoului.

Separat am mai ținut puțină brânză și puțin avocado pentru a adăuga la final de tot, mai mult pentru aspectul de poză, am râs parmezanul și am tocat câteva frunze de busuioc din mândră producție personală de la geam .

Am decis să mănânc omletă împreună cu două fete frumoase: două felii de pâine de secară pe care le-am uns cu ulei de măsline și le-am dat cu puțin usturoi, după ce le-am rumenit însă. Priviți coaja feliilor, imaginați-vă gustul cald, crocant, intens de pâine de calitate cu arome de ulei de măsline și usturoi .

În momentul servirii am adăugat busuiocul tocat și restul de ingrediente ținute special pentru acest moment și am presărat și câteva semințe de în.

12. Rețetă sos de avocado și iaurt

Ingrediente sos de avocado și iaurt

300 g avocado,

300 g iaurt,

1 linguriță mărar tocat fin,

2 linguri zeama lămâie,

1 linguriță muștar Dijon,

sare, piper.

Mod de preparare sos de avocado și iaurt

Avocado se curată, se scoate sâmburele, se taie bucățele. Toate ingredientele se pasează, până se omogenizează. Sosul poate fii folosit pentru crudități, scoici, creveți.