Rețete de tort cu mere: 10 rețete pentru tort de mere

10 12. 2013, 23:47

1. Tort cu mere și frișcă

Ingrediente (8 porții)

Compoziție:

– aprox. 7-10 mere (în funcție de dimensiune)

– 50 g unt

– 6 linguri de zahăr

– zeama de la 1 lămâie

– scorțișoară

Blat:

– 4 ouă

– 4 linguri de zahăr

– 4 linguri de făină

– 1 plic zahăr vanilat

– 1/2 plic praf de copt

– un pic de sare

– frișcă pentru ornat

Preparare:

Etapa 1: Prăjitura se pregăteste în două etape: la început compoziția de mere și apoi aluatul pentru blat. 4 din cele 6 linguri de zahăr se pun la topit într-o oală. Când zahărul începe să se caramelizeze, se învârte oala din când în când pentru ca zahărul să se lipească de pereții ei, până când acesta s-a topit definitiv și are o culoare maronie. Zaharul astfel caramelizat se lasa la racit, pana se pregatesc merele.

Etapa 2: Merele se curăță, se taie în jumătăți și se scot sâmburii și cotorul. Se poate folosi și un instrument special pentru scos cotorul; așa, mărul va rămâne întreg. Nu tăiați merele în bucăți mici, pentru că riscați ca tortul să se dezmembreze la final. Merele astfel tăiate se așază în oală, peste zahărul lipit de margini, astfel încât tot spațiul să fie acoperit. Se presară celelalte 2 linguri de zahăr, scorțișoara, se pune untul tăiat bucățele mici și zeama de lămâie. Apoi, se bagă în cuptorul încins la 180 grade și se lasă la copt aprox. 30 minute.

Etapa 3: Până sunt gata merele puteți pregăti aluatul. Într-un bol se freacă gălbenușurile cu zahărul, până când amestecul devine gălbui deschis. Făina se amestecă cu praful de copt și se amestecă treptat cu gălbenușurile. Albușurile se bat până devin o spumă tare și se amestecă apoi cu aluatul. Amestecarea trebuie să se facă de jos în sus, pentru ca aluatul să fie cât mai cremos și „umflat”.

Etapa 4: Când merele au început să se înmoaie, se scot din cuptor. Se toarnă aluatul peste ele și se pune din nou la cuptor. Se lasa la copt inca 20-30 de minute, pana cand aluatul este gata (îl puteti încerca cu o scobitoare), scoateți compoziția din cuptor, puneți o farfurie mare peste oală și întoarceți-o rapid. Tortul va rămâne „în formă”, pe farfurie.

Etapa 5: Preparați frișca după indicațiile de pe ambalaj și ornați tortul, după ce s-a răcit.

2. Tort cu mere – de post (8 porții)

Ingrediente:

Blat:

– 100 ml ulei,

– 200 ml apă,

– 150 g nucă,

– 50 g zahăr,

– 3 linguri marmeladă (caise),

– 200 g făină,

– 10 g praf de copt,

– un praf de sare,

– 1 linguriță scorțișoară.

– 1 kg mere (de preferat roșii),

– 100 g zahăr,

– 1 linguriță scorțișoară.

– frișcă vegetală.

Preparare:

Într-un castron cernem făina cu praful de copt, sarea și scorțișoara. În alt castron amestecăm apa cu uleiul, zahărul și marmelada. Amestecăm ingredientele uscate cu cele lichide. La sfărșit adăugăm nuca și amestecăm bine până la omogenizare. Compoziția se pune într-o tavă rotundă de tort unsă bine cu ulei (sau margarină). Se dă la cuptor la 180 grade C pentru 40-50 minute sau până se rumenește frumos deasupra. Curățăm merele de cotor, eu întotdeauna păstrez coaja de la măr, dar dacă doriți puteți să o îndepărtați. Merele fie se toacă mărunt, fie se dau pe răzătoare. Se amestecă cu zahărul și se pun la foc mic până scade o bună parte din zeamă. Nu trebuie să scadă de tot pentru că având zeamă, se va însiropa blatul. După ce oprim focul la mere, adăugăm scorțișoara și amestecăm bine. Se lasă să se răcească atât blatul, cât și merele. După ce s-a răcit, blatul se va tăia în două și se va umple cu compoziția de mere. Se ornează cu frișcă și se va pudra cu scorțișoară. Se ține la rece până în momentul servirii. Poftă bună!

3. Tort cu mere și cremă de zahăr ars

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 ouă

– 70 g zahăr

– 100 g făină

– 1/2 plic praf de copt

– vanilie

Pentru cremă:

– 600 ml lapte

– 4 ouă

– vanilie

– 100 g zahăr

– 3 mere

Pentru caramel: 100 gr zahăr

Pentru decor: frișcă bătută vanilata, zahăr ars

Mod de preparare:

Merele se curată de coajă, fiecare măr se tăie pe jumătate și se îndepărtează cotorul. Restul de măr se tăie cubulețe.

Într-o cratiță se pune zahărul la topit, se amestecă cu o lingură de lemn, când devine auriu spre roșcat luăm cratiță de pe foc, se lasă câteva momente apoi se mișcă ușor, astfel încât să tapetăm pereții cu glazură caramel.

Se pun cubulețele de măr peste glazură și se introduce la cuptor.

Separat într-un bol se mixează ouăle cu zahărul, lapte și vanilie. Când merele au început să se înmoaie turnăm foarte ușor compoziția de cremă și se lasă la cuptor până se coaguleaza.

Separat se formează blatul după tehnologia generală și se toarnă peste cremă când această s-a închegat bine. Se introduce din nou la cuptor și se lasă până se coace.

După coacere se lasă la rece cca 2 ore, după acest timp se răstoarnă cu grijă pe platou, cremă va fi deasupra iar blatul că bază, însiropat cu siropul de la cremă.

Tortul se îmbrăca în frișcă, se decorează după imaginație cu frișcă și zahăr ars mărunțit.

4. Tort cu mere fără blat

Ingrediente:

Pentru blat: o cană de făină, o cană de griș, o cană de zahăr; 

Pentru umplutură: 2 kg de mere, 1-2 pliculețe de zahăr vanilat, scorțișoară după preferințe, sucul de la o lămâie.

Mod de preparare:

Tortul cu mere fără blat este un desert simplu dar foarte delicios. Tortul este fără blat și când zic asta mă refer la faptul că nu are aluat/cocă, pentru că o să vedeți la final, când o scoateți din cuptor că se formează un fel de blat. Se amestecă zahărul cu făină și griș până se omogenizează bine și acest praf va fi în loc de aluat. Merele se răzuiesc fără să fie decojite, se stropesc cu sucul de la o lămâie și apoi se adaugă zahăr vanilat și scorțișoară și se amestecă. Se folosește o formă rotundă cu pereți detașabili sau orice tavă rotundă de cuptor, se pune o hârtie de copt pe fundul ei și apoi se unge cu ulei atât pe fund cât și pe pereți. Se pregătește cuptorul.

Tortul se aranjează așa:

Primul strat este de praf, cam un deget, al doilea e de mere (2 degete) și așa mai departe astfel încât să fie 3 straturi de praf și 3 de mere. Aveți grijă că straturile de praf să nu fie mai groase de un deget că altfel nu se coc. Se dă la cuptor 40-50 de minute, iar când e gata, se lasă puțin să se răcească și apoi se scoate din formă și se tăie sau, dacă formă nu e cu pereți detașabili, mai bine lăsați-l în tavă că să nu se rupă.

5. Tort cu mere și nuci

Ingrediente:

– 8 mere mari

– câteva nuci

– 4 ouă

– 4 linguri apă

– 8 linguri zahăr

– 8 linguri făină

– puțin praf de copt

– un plic zahăr vanilat

– unt pentru uns tava

– zahăr pentru tapetat tava 

Mod de preparare:

Se curăță merele de cotor și coajă, se tăvălesc prin zahăr și se așează într-o tavă unsă cu unt (mai multicel) și tapetata cu zahăr. Se face un blat din cele 4 ouă astfel: gălbenușurile, cele 4 linguri de ap[ și zahărul vanilat se freacă cu zahărul până devine spumos, albușurile bătute spumă se adaugă și se amestecă încet de sus în jos încât să nu „cadă” compoziția, se adaugă făină în „ploaie” și praful de copt. Se pune peste mere și se d[ la cuptorul preîncălzit pentru apoximativ 50 minute. Când e gata copt se răstoarnă pe o farfurie întinsă, și dacă… nu e foarte aspectuos se poate pune o budincă (pudding) deasupra. 

6. Tort cu mere și cremă

Ingrediente

Blatul: 6 ouă, o cană de zahăr, o cană de făină, 2 linguri de ulei și coajă de lamaie

Crema: 250 ml vin alb, 370 g zahăr, 1 A½ baton scorțișoară, 4-6 cuișoare, 1 kg mere, 12 foi de gelatină albă, 400 g brânză de vaci, sucul și coajă de la o lămâie, 60 ml lichior de fructe, 750 g frișcă, 12 fructe de zmeură, 10 g ciocolată

Mod de preparare

Pentru tortul cu mere și cremă se pune pe foc vinul, 250 g ap[, 100 g zahăr, jumătate de bețișor de scorțișoară cu două – trei cuișoare, timp de 10-15 minute. Se curăță 700 g mere, se tăie în patru, se scot sâmburii și se tăie cuburi mari, apoi se fierb în vin timp de 7-8 minute, după care se scot și se lasă la răcit. Se dă fiertura prin strecurătoare și se mai fierbe timp de cinci minute. Se înmoaie șase foi gelatină timp de o oră și se diluează în fiertură, apoi se amestecă cu bucățile de măr și se lasă la răcit. Se tăie blatul în două și se unge cu dulceața primul blat, iar peste dulceața se pun merele.

Brânza se amestecă cu 150 g zahăr, coaja și sucul de lămâie și 20 g lichior de fructe; apoi se bat 250 ml de frișcă și se adaugă la amestec. Se așează peste mere și se pune alt blat și se apăsa ușor. Se lasă la frigider timp de trei până la patru ore, apoi se îmbracă în frișca rămasă de la brânză. Se bate restul de frișcă cu 20 g zahăr, până se întărește. După ce îmbrăcăm tortul, pe margini și pe deasupra facem cu șprițul o spirală la mijloc și dăm la rece. Se fierb 250 ml de apă cu restul de lichior și de zahăr, scorțișoară și cuișoarele.

Se curăță restul de mere, se scoate mijlocul, se taie fructele în inele; 12 bucăți și se fierb în sirop timp de 5 minute. Restul de gelatină înmuiată se amestecă cu siropul de la fiertura merelor. Merele reci se ung cu siropul călduț și se așează pe tort în formă de cerc. În fiecare inel de măr, se introduce câte o boabă de zmeură. Pe spirala din frișcă se presară ciocolată rasă.

7. Tort de mere cu vișine și nucă

Ingrediente

100 g unt,

1 pahar zahăr (250g),

7 linguri făină,

7 linguri zahăr,

6 ouă,

zahăr vanilat,

coajă de lămâie,

6-7 mere potrivite,

6 linguri apă, frișcă lichidă,

6-7 bucăți miez de nucă,

6-7 vișine din vișinată, compot sau congelate,

esență rom.

Mod de preparare

Într-o cratiță de 3 kg sau într-o formă de tort se pune untul tăiat cubulețe mici și 250 g zahăr, în așa fel încât să acopere tot fundul formei. Merele se curăță de coajă, se scoate căsuță cu sâmburi din mijloc cu ajutorul unei ustesile speciale pentru scobit mere și se umplu cu câte un miez de nucă, o vișină și o picătură de esență de rom. Merele se așează în formă de tort peste unt și zahăr și se dau la cuptorul încins la foc mediu până se topește untul și zahărul iar merele se înmoaie.

Blatul: Lucrul la aluatul pentru blat se începe după ce se scot merele din cuptor.

Se freacă gălbenușurile cu cele 7 linguri de zahăr până devin spumă, se adaugă 3 linguri cu apă amestecând bine după fiecare și apoi făină, câte o lingură amestecând ușor. Albușurile se bat spumă tare și se adaugă pe rând 3 linguri de apă. Se încorporează albușurile în compoziția anterioară și se toarnă totul peste merele care între timp s-au răcorit puțin. Se dă totul la cuptor până se rumenește frumos. Se scoate, se lasă să se răcească în formă, apoi se răstoarnă pe un platou și se ornează cu frișcă proaspăt bătută.

8. Tort cu mere și coniac

Ingrediente:

– 3 foi de foietaj, din 600 de grame de făină,

– 1 linguriță rasă de sare,

– 330 de ml. de apă foarte rece,

– 1 linguriță de oțet alb,

– 450 de grame de unt

– 8 mere granny smith mărișoare

– 150 de grame de stafide

– 80 de mililitri de coniac

– 80 de grame de unt

– 550 de grame de zahăr tos

– 4 linguri de amidon alimentar

– 1 litru de smântâna pentru frișcă

– 4 linguri de zahăr pudra

– 2 plicuri de întăritor de frișcă

– 1,3 litri de lapte

– 8 gălbenușuri

– 250 de grame de făină albă fină (000)

– 2-3 linguri de esența de vanilie

– zahăr pudra pentru finisat

Preparare:

Se prepară un aluat franțuzesc clasic ca AICI. După ultima împachetare se întinde aluatul într-o foaie de 1 cm grosime care se împarte în 3 părți egale. Se întind cele trei foi după dimensiunea tăvii de la aragaz, se perforează cu furculița și se coc pe rând în cuptorul încins la 190 de grade (se poate folosi și foietaj cumpărat). Stafidele se pun la înmuiat în coniac. Se aleg mere frumoase și destul de mari. Merele se curăță de coajă și căsuță semințelor și se tăie în cuburi, păstrându-se într-un vas cu apă rece și lămâie până sun toate pregătite, pentru a evită oxidarea lor. La final, se scurg merele de apă.

Într-o cratiță se caramelizează 250 de grame de zahăr tos, până când primește o frumoasă culoare aurie. În acest moment se adaugă untul și merele. Se fierbe totul până când zahărul caramelizat e complet dizolvat iar merele înoată într-un sirop auriu și adaugă stafidele și coniacul. Amidonul se dizolvă în 3 linguri de apa rece și se adaugă în cratiță, amestecând bine. Se fierbe până când se îngroașă. Se suprapun foile de foietaj și cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit se egalizează marginile.

Amestecul de mere, fierbinte, se împarte pe două dintre foile de foietaj, păstrând-o deoparte pe cea mai aspectuoasa. 1,2 litri de lapte se pun la fiert. Gălbenușurile se amestecă cu restul de zahăr (300 de grame) și făină, se diluează cu cei 100 de mililitri de lapte ce au rămas și se adaugă peste laptele fierbinte, amestecând cu grijă până când fierbe și se îngroașă. Se adaugă esența de vanilie și se lasă cremă deoparte, acoperită cu o folie alimentară, până când se răcește.

Smântâna pentru frișcă se bate spumă tare, se adaugă zahărul pudră și se bate în continuare. În final, se stabilizeaza cu întăritorul pentru frișcă, mixând până la completă incorporare a acestuia. Jumătate din cantitatea de frișcă bătută se păstrează pentru ornat, iar cealaltă jumătate se amestecă cu cremă de vanilie deja răcită, cu mișcări de jos în sus. Deasupra merelor de pe primul blat se așează jumătate din cantitatea de cremă de vanilie și frișcă. Se suprapune al doilea blat cu mere și se acoperă cu restul de cremă rămasă. Blatul superior se tăie după preferință, eu l-am împărțit în dreptunghiuri egale pe care le-am separat în câte două triunghiuri, pe diagonală. Deasupra cremei am șprițat frișcă, deasupra căreia am așezat câte un triunghi de foietaj, cu vârful ușor ridicat. În final, am acoperit marginile tortului cu frișcă și am presărat zahăr pudra pe deasupra.

Tortul se dă la frigider pentru cel puțin două ore înaintea servirii. 

9. Tort de mere și prune

Ingrediente 

– 5 mere

– 10 prune

– gem (cireșe, prune, etc)

– cca 25-30 g unt pentru formă

– 3-4 linguri zahăr pentru tapetat (am folosit zahăr brun)

Ingrediente pandișpan

– 6 ouă

– 6 linguri zahăr

– 6 linguri făină

– 1 linguriță praf copt (opțional)

Mod de preparare

Curățăm merele de coajă, le scobim centrul și le tăiem în jumătăți. La fel procedăm și cu prunele. Tapetăm o tavă cu unt din belșug (mai lăsăm în tavă câteva bucățele de unt) și apoi o tapetăm cu zahăr. În fiecare jumătate de măr, punem puțin unt și cca 1 linguriță de gem. Le așezam în tavă, cu partea tăiată în sus, în formă de cerc, iar în centrul cercului format de mere, așezăm prunele. Introducem forma în cuptorul preîncălzit la 180A°C și le coacem cca 30 minute sau până când merele se înmoaie bine.

Mod de preparare pandișpan

În timp ce merele și prunele se află în cuptor, ne ocupam de pandișpan. Separăm gălbenușurile de albușuri. Mixăm gălbenușurile cu zahărul până când își triplează volumul și se deschid la culoare. Încorporam făina, lingură cu lingură, amestecând de jos în sus, în amestecul de gălbenușuri și zahăr. Mixăm albușurile până când nu mai cad de pe paletă mixerului și le încorporam cu grijă, amestecând de jos în sus, aluatului. Dacă doriți, puteți adaugă și un plic de praf de copt pe care-l amestecați cu făină.

Mod de preparare tort

După 30 de minute, scoatem forma din cuptor și adăugăm peste fructe, aluatul de pandișpan. Introducem tortul cu mere din nou în cuptor unde-l mai lăsăm cca 20-25 de minute să se coacă complet. Când pandișpanul se desprinde de pe marginile formei, atunci tortul nostru este gata. Scoatem tortul cu mere și prune din cuptor, îl lăsăm să se odihnească 2-3 minute, apoi îl răsturnăm pe un platou. După ce s-a răcit, decoram tortul cu frișcă.

10. Tort cu mere delicios

Ingrediente:

– 4-5 mere medii sau mari

– 100 g zahăr

– scorțtișoară

Pentru blat:

– 6 ouă

–  linguri făină

– 6 linguri zahăr

– un plic praf de copt

Pentru ornat:

Ai nevoie de frișcă și de o ciocolată

1. Cele 100 g de zahăr se caramelizează într-o formă de tort. Merele se curăță de coajă și se semine, se taie în jumatai și se pun peste zahărul caramelizat. Peste mere se presară scorțișoara și se lasă deoparte.

2. Se bat spumă 6 albușuri, se adaugă pe rând zahărul, gălbenușurile și făină, iar, la final, praful de copt. Compozitia se toarnă peste mere și se intoduce tava la cuptor aproximativ 30 de minute.

3. După ce s-a răcit, tortul se ornează cu frișcă și cu ciocolată dată pe răzătoare.