Rețete friptură de vită: 12 rețete de friptură de vită

19 11. 2012, 18:03

Încearcă și cele 12 rețete de friptură de vită ce urmează:

1. Friptura fragedă de vită

Pentru friptura fragedă de vită aveți nevoie de următoarele ingrediente:

– 500 g carne macră de vită

– 1-2 cartofi

– 1 morcov

– 1 ceapă

– 1 căpățână de usturoi

– foi de dafin

– suc de roșii

– 3-4 linguri de vin

– sare, piper

Mod de preparare friptură fragedă de vită:

Spală carnea de vită bine, apoi o tai felii potrivite, o crestezi din loc în loc, după care presari sare și piper după gust.

Legumele pentru friptura de vită se pun tăiate, după preferințe, într-o tavă unsă cu ulei. Peste ele se pun feliile de friptură de vită. Se amestecă 2-3 linguri de suc de roșii cu o cană de apă și puțină sare, după care se toarnă peste carnea și legumele din tavă. După preferințe se mai adaugă piper, dar și foile de dafin.

Dacă vrei ca friptura de vită să fie cât mai fragedă, lasă focul potrivit. Când friptura de vită este aproape gata, punem în tavă și vinul.

2. Friptură de vită cu rozmarin, lămâie și usturoi

Pentru friptura de vită cu rozmarin, lămâie și usturoi avem nevoie de următoarele ingrediente:

– 1 rasol de vită (fără os de preferință)

– rozmarin

– 1 lămâie

– 5-6 căței de usturoi

– 4-5 linguri ulei de măsline

– 5 linguri unt (mai gras)

– sare, piper

Mod de preparare friptură de vită cu rozmarin, lămâie și usturoi:

Se spală carnea de vită, după care se sterge cu un șervet. Carnea se dă cu sare și piper după gust, se adaugă rozmarinul. După preferințe se pot folosi și crenguțe de rozmarin, care se pun pe carnea de vită și se leagă cu o sfoară.

Într-o tigaie se încing uleiul de măsline și două linguri de unt, după care se pune în tigaie carnea de vită. Se rumenește bine pe toate părțile.

Într-o tavă se pun uleiul și untul din tigaie, carnea de vită, se adaugă și restul de unt rămas, se mai pune o cană cu apă, usturoiul și lămâia tăiată după preferințe.

Tava se acoperă cu un capac sau folie de aluminiu și se dă la cuptor la foc potrivit, pentru circa 2 ore.

3. Friptură de vită cu pere

Pentru friptura de vită cu pere avem nevoie de următoarele ingrediente:

– 1 kg carne vită

– 3 căței de usturoi

– 2 cepe

– 1 morcov

– 200 ml vin roșu

– 2 linguri bulion

– 1 linguriță rozmarin

– 5 linguri ulei

– 250 gr ciuperci

– 3 pere

– sare, piper

Mod de preparare friptură de vită cu pere:

Se spală carnea bine, se usucă, și se condimentează cu piper. Separat se taie în patru ceapa și usturoiul, morcovul se taie rondele.

Într-o tigaie cu puțin ulei se rumenește carnea pe toate părțile, după care se adaugă ceapa, usturoiul, morcovul și se țin pe foc în continuare 10 minute. Se adaugă apoi rozmarinul, 150 ml de vin și bulionul.

Într-o tavă se pune carnea cu legumele călite, se acoperă cu un capac sau folie de aluminiu și se dă la cuptor o oră și jumătate, la 200 de grade.

Ciupercile se prăjesc într-o tigaie cu 2 linguri de ulei, se adaugă perele tăiate felii, fără cotor, și se adaugă restul de vin. Se fierb puțin, după care se adaugă în tava de la cuptor. Se mai condimentează după gust.

4. Friptură de vită cu sos de muștar

Pentru friptura de vită cu sos de muștar avem nevoie de:

– 4 bucăți potrivite de vrăbioară de vită

– 1 lingură ulei

– 1 ceapă potrivită

– 100 ml vin alb

– 2 linguri oțet din vin alb

– 80 ml smântână dulce și grasă

– 2 linguri de unt

– 1 lingură muștar

– sare, piper

Mod de preparare friptură de vită cu muștar:

Carnea se unge cu ulei, sare și piper și se pune pe grătar pentru 4 minute fiecare parte, la foc mediu. După rumenire, carnea se ține într-o folie de aluminiu.

Se toacă ceapa, se adaugă într-o tigaie împreună cu vinul și oțetul, la foc potrivit. După ce s-a înmuiat ceapa, iar lichidul a scăzut spre jumătate, se adaugă smântâna. Se amestecă continuu pentru ca sosul să nu se taie, iar la final se adaugă muștarul, și puțin câte puțin unt, până la topire, sare și piper după gust.

Vrăbioara rumenită se va servi cu sosul preparat.

5. Friptură de vită în sos de muștar cu tarhon

Pentru friptura de vită cu sos de muștar și tarhon avem nevoie de:

– 800 g carne de vită

– 500 ml supă de vită

– 400 ml smântână

– 100 ml muștar

– 50 grame de unt gras

– 200 ml vin alb sec

– 1 foaie de dafin

– 2 linguri de ulei de măsline

– 1 legătură mică de tarhon (sau două lingurițe de tarhon uscat)

– 1 ceapă

– sare și piper

Mod de preparare friptură de vită cu muștar și tarhon:

Se rumenește carnea de vită (cubulețe) în unt și ulei de măsline. Se scot apoi bucățile de carne. În grăsimea în care s-a rumenit carnea se adaugă ceapa tăiată, iar după ce s-a înmuiat se adaugă carnea, supa de vită, vinul alb, foaia de dafin și se lasă pe foc potrivit 30-40 de minute.

Faceți un amestec din smântână, muștar, tarhon și 3-4 linguri din zeama în care a fiert carnea. Amestecul se adaugă peste restul mâncării si se mai pune pe foc 5 minute.

6. Friptura de vită cu sos de piper verde

Pentru friptura de vită cu sos de piper verde avem nevoie de:

– 800 gr vită

– 3 linguri boabe de piper verde

– 100 gr de unt

– 100 ulei de măsline

– 150 ml smântână

– 6 lg cognac

– sare

Mod de preparare friptură de vită cu sos de piper verde:

Se taie carnea în felii de grosime medie, se zdrobește piperul ușor și se presară peste carne.

Într-o tigaie se încinge ulei și unt, și se rumenește carnea de vită, la foc iute. Se adaugă apoi cognacul, iar după ce acesta s-a stins se pune smântâna. Se lasă să dea în două clocote și se ia de pe foc.

7. Friptura de vită cu legume

Pentru friptura de vită cu legume avem nevoie de:

– 1 kg mușchi de vite

– l4 morcovi mari

– 1 ceapă

– 5 căței de usturoi

– sare, piper

– 2 linguri ulei de măsline

Mod de preparare friptură de vită cu legume:

Se încinge bine cuptorul. Ceapa și morcovii se taie rondele, se pun pe o tavă, se adaugă 100 ml apă și puțină sare. Se pune carnea condimentată cu sare și piper peste legumele din tavă și se dă la cuptor pentru circa jumătate de oră. După acest timp se reduce focul în cuptor și se mai coace încă 1 oră. Din când în când se mai stropește carnea cu sosul din tavă pentru a se aroma.

8. Friptură de vită marinată în sos de soia

Pentru friptura de vită în sos de soia avem nevoie de:

– 500 grame mușchi (sau vrăbioară de vită)

– 4 linguri sos de soia

Mod de preparare friptură de vită în sos de soia:

Se taie bucata de carne în părți egale (de-a lungul fibrei) și se presează ușor cu dosul palmei.

Se pune carnea într-o pungă sau castron peste care se adaugă sosul de soia, după care se dă la marinat, la frigider, pentru minim 12 ore.

Se scoate carnea din frigider cu 1 oră înainte de preparare. Carnea se pune pe grătar pentru 3,5-5 minute pe fiecare parte, în funcție de cât de rumenită o doriți.

9. Friptura de vită în ulei, cu ardei copți

Pentru friptura de vită în ulei, cu ardei copți avem nevoie de:

– 600 g pulpă mânzat

– 200 ml ulei de măsline

– o lămâie

– o crenguță rozmarin

– 6-7 ardei kapia sau grași

– sare, piper

Mod de preparare friptură de vită în ulei, cu ardei copți:

Carnea se sărează pe toate părțile, se pune într-o cratiță, se adaugă uleiul și zeama stoarsă de la o lămâie. Se pun crenguțele de rozmarin, după care se acoperă bine. Cratița se pune la foc mic până este gata rumenită.

Ardeii se spală bine și se taie, după care se coc la cuptor. Când se scot de la cuptor se sărează și se acoperă pentru a se înmuia și a se curăța mai bine.

Într-un sos de oțet, ulei, zahăr, sare, usturoi, verdețuri se pun ardeii curățați.

Aceștia se sevesc împreună cu friptura de vită.

10. Friptură de vită în sos de roșii la cuptor

Pentru friptura de vită în sos de roșii la cuptor avem nevoie de:

– 750g carne de vită

– 1 căpățână usturoi

– sos de rosii

– cimbru

– sare, piper

– rozmarin

– vin roșu

– ulei

Mod de preparare friptură de vită în sos de roșii la cuptor:

Se încălzește cutorul. Carnea de vită tăiată fileuri subțiri se aranjează într-un singur strat într-un vas termorezistent uns cu ulei. Peste carne se taie feliuțe usturoiul. Se presară condimentele și se adaugă sosul de roșii.

Peste carnea de vită se pune vinul aproape cât să o acopere, și se introduce la cuptorul încins pentru 1 oră 1h30 min.

11. Friptură de vită cu brânză și șuncă

Pentru friptura de vită cu brânză și șuncă avem nevoie de:

– 6 felii mușchi de vită

– 6 felii mozzarella

– 6 felii șuncă fiartă

– 250 g făină

– 125 ml supă de vită

– 250 g roșii zdrobite

– o ceapă mică, albă

– 2 ouă

– oregano verde

– ulei de măsline

– sare și piper

– făină

Mod de preparare friptură de vită cu brânză și șuncă:

Carnea de vită se bate puțin și se condimentează cu sare și piper. Se toacă ceapa mărunt și se pune peste carne, apoi se lasă deoparte.

Se toarnă făina într-o farfurie adâncă și ouăle se bat separat, într-un bol, cu puțină sare. Feliile de carne se trec prin făină, apoi prin ou și se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Se rumenesc bine pe ambele părți și se aranjează apoi într-o tavă, deasupra se așază câte o felie de șuncă și câte una de brânză.

Într-o cratiță se toarnă supa de vită și se lasă la încălzit, se încorporează roșiile, oregano, se fierbe totul pentru câteva minute. Se toarnă apoi fierbinte peste carnea din tavă și se bagă la cuptor. Se scoate după aproximativ 10 minute, când brânza se topește și sucul mai scade.

12. Friptura de vită cu sos de bere

Pentru friptura de vită cu sos de bere avem nevoie de:

– 1 linguriță cuisoare macinate

– 1 lingură cimbru

– 2 morcovi

– 2 cepe

– 1/2 lămâie

– 2 linguri unt topit

– 2 crenguțe cimbru

– 2 crengute busuioc

– 2 linguri oțet

– 500 ml bere neagră (eu am pus bere blonda)

– zahăr

– sare

Mod de preparare friptură de vită cu sos de bere :

Se spală carnea, după care se freacă cu un amestec de sare, piper, făină de muștar, cuișoare, nucșoară, cimbru, o foaie de dafin mărunțită. Morcovii și se taie felii subțiri, ceapa cubulețe și se rade coaja de lămâie. Se pune untul topit într-o cratiță și se prăjește carnea puțin pe toate părțile.

Se adaugă morcovii, ceapă, coaja de lămâie, crenguțele de busuioc și de cimbru, oțetul și berea. Se acoperă oala cu o folie de aluminiu și se pune totul în cuptorul încins, pentru 2 ore la foc potrivit.

Se scoate carnea și se tine la cald. Optional, se scurge sucul de la friptura cu tot cu legume, se pun într-un blender, se adaugă puțin zahăr și rezultă un sos gros pe care se poate pune peste friptură.

Nu ezitați să încercați aceste rețete de friptură de vită și să ne spuneți cât de gustoase au ieșit!